Električna energija

SEEPEX potpisao market mejker ugovor sa Elektroprivredom Srbije

seepex-eps-market-maker-unutardnevno-trziste

Foto: iStock

Objavljeno

30.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Srpska berza električne energije SEEPEX dogovorila je sa Elektroprivredom Srbije saradnju kako bi se poboljšala likvidnost na unutardnevnom tržištu i tako stvorili još bolji uslovi za razvoj projekta za korišćenje obnovljivih izvora energije.

SEEPEX je saopštio da je potpisao market mejker (eng. market maker) ugovor za unutardnevno kontinuirano tržište sa akcionarskim društvom Elektroprivreda Srbije.

„Sporazum je uspostavljen kako bi se poboljšala likvidnost unutardnevnog tržišta na berzi SEEPEX i stupa na snagu od 1. novembra. Market mejker ugovor predviđa da će EPS redovno podnositi naloge za kupovinu i prodaju tokom celog dana. Ovo će olakšati lakšu integraciju obnovljivih izvora energije“, objasnio je SEEPEX.

EPS će davati ponude i za kupovinu i za prodaju kako bi se uvek zatvorila neka transakcija

Dejan Stojčevski, tehnički direktor berze SEEPEX, kaže za Balkan Green Energy News da je ideja da se poveća likvidnost unutardnevnog tržišta i da se olakša proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora da plasiraju svoju robu na tržište.

EPS će davati ponude i za kupovinu i za prodaju kako bi se uvek zatvorila neka transakcija, i tako dobila referentna cena za sat na koji se odnosi to trgovanje, ističe Stojčevski.

Budući investitori u obnovljivu energiju u Srbiji će, kako navodi, na taj način dobiti siruran plasman svoje robe.

EPS će na ovaj način pomoći SEEPEX-u, ali i sebi

EPS će na ovaj način pomoći SEEPEX-u, ali i sebi jer na ovaj način dobija mogućnost i da kupi i da proda električnu energiju na unutardnevnom tržištu.

Ovo tržište, da podsetimo, SEEPEX je pokrenuo krajem jula. Reč je, kako su tada rekli, o prvom velikom i konkretnom rezultatu sinergije ostvarene u okviru ADEX Grupe i nastavak pružanja prvoklasnog servisa učesnicima organizovanog tržišta električne energije u Srbiji, u skladu sa najboljom evropskom praksom na polju trgovine i klirinških rešenja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

30. oktobar 2023. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

30. oktobar 2023. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

30. oktobar 2023. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

30. oktobar 2023. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost