Električna energija

SEEED 2017, IENE regionalna konferencija u Beogradu – potreba za daljom regionalnom saradnjom

Slika: Pixabay

Objavljeno

14.05.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.05.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Deseta jubilarna konferencija „Energetski dijalog Jugoistočne Evrope“ (SEEED 2017) ove godine održaće se u Beogradu 13.i 14. juna 2017., prvi put van granica Grčke.  Konferenciju organizuje IENE – Regionalni energetski institut iz Atine, a prvi put je organizovana 2007. godine u Solunu. Zvanični medijski partner konferencije je portal Balkan Green Energy News portal.

Ovogodišnji Energetski Dijalog dolazi u trenutku kada smo svedoci značajnih globalnih promena u razvoju svetske energetike sa dubokim implikacijama na energetsku situaciju u regionu.

Cilj ovog regionalnog foruma koji organizuje IENE, pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, a uz podršku vodećih međunarodnih i regionalnih organizacija i velikih energetskih kompanija, je da okupi visoke vladine zvaničnike, poslovne predstavnike i energetske stručnjake iz svih zemalja Jugoistočne Evropa i šire. Takođe, konferencija je zamišljena kao platforma za razmenu informacija i ideja, povezivanje i razvoj saradnje u borbi sa  globalnim i regionalnim izazovima u oblasti  energije, klime i životne sredine.

Specijalna tema  ovogodišnje konferencije SEEED 2017 je povezivanje energetskih tržišta Jugoistočne Evrope označavajuči promene i inicijative koje se odvijaju u integrisanju regionalnih energetskih tržišta. Takođe, skup Energertski Dijalog Jugoistočne Evrope  je veoma aktuelan s obzirom na glavno opredeljenje  EU da se uspostavi energetska unija  i da se akcenat stavi na energetsku sigurnost u uslovima porozne regionalne stabilnosti.

Dijalog će se fokusirati na najnovija dešavanja u  regionalnom razvoju  tržišta prirodnog gasa, električne energije, korišćenja obnovljivih izvora energije kao i na energetska partnerstva u regionu sa Rusijom i vezama sa  Kaspijskim morem, Istočnim Mediteranom  i Severnom  Afrikom.

Istovremeno, na ovoj konferenciji će prvi put biti predstavljena i vrlo obimna studija koju je institut objavio ovog proleća   “SEE Energy  Outlook 2016-2017” (“Pregled energetike Jugoistočne Evrope 2016/2017”) koja će biti korisna za mnoge institucije i stručnjake u oblasti energetike.

Pored zvaničnih predstavnika svake od zemalja Jugoistočne Evrope,  direktora velikih energetskih kompanija u regionu, predstavnika banaka i finansijskih institucija, predstavnika donatora, kao i visokih zvaničnika  iz međunarodnih organizacija,  očekuje se da će i srpska javnost takođe aktivno učestvovati u ovom važnom dvodnevnom regionalnom sastanku.

Za informacije u vezi konferencije posetite sajt Instituta.

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BIG Shopping Centers grupa vetroelektrane Rumuniji 109 miliona evra

BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vetroelektrane u Rumuniji od 109 miliona evra

08 децембра 2021 - BIG Shopping Centers preuzima projekat vetroelektrane kapaciteta 102 megavata u Rumuniji, u značajnom iskoraku ka obnovljivoj energiji

energetski ugrozeni kupci energetsko siromastvo Kosovo Srbija Crna Gora

Najviše energetski ugroženih kupaca u regionu ima Kosovo*, a najmanje Crna Gora

07 децембра 2021 - Najnovija studija Energetske zajednice otkriva koliko građana je energetski siromašno, kao i greške zbog kojih pomoć ne stiže do svih kojima je potrebna

Etmax dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane u BiH

Etmax dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane u BiH

06 децембра 2021 - Solarna elektrana Nevesinje bi trebalo da bude treća velika fotonaposnka elektrana u Hercegovini

GEK Terna prodaje zelene obveznice za 300 miliona evra uz obavezu da smanji emisije

Grčka GEK Terna prodaje zelene obveznice, kupcima garantuje smanjenje emisija

06 децембра 2021 - Grčki građevinski i energetski gigant GEK Terna se sprema da plasira obične obveznice s klauzulom vezanom za održivost