x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Sarajevo će prvi put koristiti kalcijum hlorid za smanjenje zagađenja vazduha

31.07.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Potpisivanje sporazuma (Vlada Kantona Sarajevo)
Sarajevo će prvi put koristiti kalcijum hlorid za smanjenje zagađenja vazduha

Kanton Sarajevo će ove zime po prvi put koristiti kalcijum hlorid za smanjenje zagađenja vazduha čvrstim česticama. Sarajevo je u više izveštaja o zagađenju vazduha proglašeno za jedan od gradova koji imaju najlošiji kvalitet vazduha u svetu.

Sporazum o saradnji na smanjenju koncentracije čvrstih čestica u vazduhu u zimskom periodu u Kantonu Sarajevo potpisali su Damir Filipović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, i Vera Arnautović, v. d. direktorka KJKP “RAD”.

Korišćenje kalcijum hlorida u “mokrom postupku” moglo bi da smanji prisustvo čestica u zimskom periodu do 30%

Sporazum, kako je saopštila Vlada Kantona Sarajevo, podrazumeva nabavku kalcijum hlorida za primenu “mokrog postupka” u Kantonu Sarajevo u zimskom periodu za sezonu 2019/2020. godine u skladu sa Elaboratom o korišćenju kalcijum hlorida za zimsko održavanje saobraćajnica u cilju smanjenja zagađenja vazduha.

Takođe, Sporazum se odnosi i na primenu “mokrog postupka” u zimskom periodu za održavanje glavne saobraćajnice od Većnice do Ilidže u cilju sprečavanja zagađenja vazduha čvrstim česticama, kako je to predviđeno Planom interventnih mera u slučajevima prekomerne zagađenosti vazduha u Kantonu Sarajevo.

Ova mera je bila definisana u Planu interventnih mera, ali dosad nije primenjena

Ministar Damir Filipović izjavio je da bi se ovim metodama, prema nekim nezvaničnim informacijama, prisustvo čestica u zimskom periodu moglo smanjiti do 30%.

Mera je bila definisana u Planu interventnih mera i nikada dosad nije primenjena, rekao je Filipović, i dodao da vlasti sada to žele da primene i spreče povećanje čestica koje nastaju zbog saobraćaja.

Neslavne titule glavnog grada BiH

Izveštaja Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP – United Nations Environment Programme) objavljen u junu pokazao je da je zagađenje vazduha direktno odgovorno za jedan od pet prevremenih smrtnih slučajeva u 19 gradova na Zapadnom Balkanu, među kojima je i Sarajevo.

Greenpece je u martu saopštio da su BiH i Severna Makedonija najzagađenije zemlje u Evropi u 2018. godini, a glavni grad BiH 6. najzagađeniji grad.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.