Životna sredina

Sarajevo će prvi put koristiti kalcijum hlorid za smanjenje zagađenja vazduha

Sarajevo-kalcijum-hlorid-zagadjenje-vazduha

Slika: Potpisivanje sporazuma (Vlada Kantona Sarajevo)

Objavljeno

31.07.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2019.

Komentari

0

Podeli

Kanton Sarajevo će ove zime po prvi put koristiti kalcijum hlorid za smanjenje zagađenja vazduha čvrstim česticama. Sarajevo je u više izveštaja o zagađenju vazduha proglašeno za jedan od gradova koji imaju najlošiji kvalitet vazduha u svetu.

Sporazum o saradnji na smanjenju koncentracije čvrstih čestica u vazduhu u zimskom periodu u Kantonu Sarajevo potpisali su Damir Filipović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, i Vera Arnautović, v. d. direktorka KJKP „RAD“.

Korišćenje kalcijum hlorida u „mokrom postupku“ moglo bi da smanji prisustvo čestica u zimskom periodu do 30%

Sporazum, kako je saopštila Vlada Kantona Sarajevo, podrazumeva nabavku kalcijum hlorida za primenu „mokrog postupka“ u Kantonu Sarajevo u zimskom periodu za sezonu 2019/2020. godine u skladu sa Elaboratom o korišćenju kalcijum hlorida za zimsko održavanje saobraćajnica u cilju smanjenja zagađenja vazduha.

Takođe, Sporazum se odnosi i na primenu „mokrog postupka“ u zimskom periodu za održavanje glavne saobraćajnice od Većnice do Ilidže u cilju sprečavanja zagađenja vazduha čvrstim česticama, kako je to predviđeno Planom interventnih mera u slučajevima prekomerne zagađenosti vazduha u Kantonu Sarajevo.

Ova mera je bila definisana u Planu interventnih mera, ali dosad nije primenjena

Ministar Damir Filipović izjavio je da bi se ovim metodama, prema nekim nezvaničnim informacijama, prisustvo čestica u zimskom periodu moglo smanjiti do 30%.

Mera je bila definisana u Planu interventnih mera i nikada dosad nije primenjena, rekao je Filipović, i dodao da vlasti sada to žele da primene i spreče povećanje čestica koje nastaju zbog saobraćaja.

Neslavne titule glavnog grada BiH

Izveštaja Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP – United Nations Environment Programme) objavljen u junu pokazao je da je zagađenje vazduha direktno odgovorno za jedan od pet prevremenih smrtnih slučajeva u 19 gradova na Zapadnom Balkanu, među kojima je i Sarajevo.

Greenpece je u martu saopštio da su BiH i Severna Makedonija najzagađenije zemlje u Evropi u 2018. godini, a glavni grad BiH 6. najzagađeniji grad.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

otpadne vode dri revizori revizija

Izveštaj revizora o otpadnim vodama u Srbiji: najveći zagađivači zagađuju skoro bez ikakve kontrole i odgovornosti

31. jul 2019. - Izveštaj se odnosi na period 2019-2021. i obuhvata dva ministarstva, Republičku direkciju za vode, SEPA i EPS 

Subvencije stara dizel vozila Srbija Euro 3

Srbija će za zamenu starih dizel vozila izdvojiti 102 miliona evra

31. jul 2019. - U Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. su i subvencije za zamenu najstarijih dizel vozila novijim

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

31. jul 2019. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

31. jul 2019. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu