Životna sredina

Sarajevo će prvi put koristiti kalcijum hlorid za smanjenje zagađenja vazduha

Sarajevo-kalcijum-hlorid-zagadjenje-vazduha

Slika: Potpisivanje sporazuma (Vlada Kantona Sarajevo)

Objavljeno

31.07.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2019.

Komentari

0

Podeli

Kanton Sarajevo će ove zime po prvi put koristiti kalcijum hlorid za smanjenje zagađenja vazduha čvrstim česticama. Sarajevo je u više izveštaja o zagađenju vazduha proglašeno za jedan od gradova koji imaju najlošiji kvalitet vazduha u svetu.

Sporazum o saradnji na smanjenju koncentracije čvrstih čestica u vazduhu u zimskom periodu u Kantonu Sarajevo potpisali su Damir Filipović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, i Vera Arnautović, v. d. direktorka KJKP „RAD“.

Korišćenje kalcijum hlorida u „mokrom postupku“ moglo bi da smanji prisustvo čestica u zimskom periodu do 30%

Sporazum, kako je saopštila Vlada Kantona Sarajevo, podrazumeva nabavku kalcijum hlorida za primenu „mokrog postupka“ u Kantonu Sarajevo u zimskom periodu za sezonu 2019/2020. godine u skladu sa Elaboratom o korišćenju kalcijum hlorida za zimsko održavanje saobraćajnica u cilju smanjenja zagađenja vazduha.

Takođe, Sporazum se odnosi i na primenu „mokrog postupka“ u zimskom periodu za održavanje glavne saobraćajnice od Većnice do Ilidže u cilju sprečavanja zagađenja vazduha čvrstim česticama, kako je to predviđeno Planom interventnih mera u slučajevima prekomerne zagađenosti vazduha u Kantonu Sarajevo.

Ova mera je bila definisana u Planu interventnih mera, ali dosad nije primenjena

Ministar Damir Filipović izjavio je da bi se ovim metodama, prema nekim nezvaničnim informacijama, prisustvo čestica u zimskom periodu moglo smanjiti do 30%.

Mera je bila definisana u Planu interventnih mera i nikada dosad nije primenjena, rekao je Filipović, i dodao da vlasti sada to žele da primene i spreče povećanje čestica koje nastaju zbog saobraćaja.

Neslavne titule glavnog grada BiH

Izveštaja Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP – United Nations Environment Programme) objavljen u junu pokazao je da je zagađenje vazduha direktno odgovorno za jedan od pet prevremenih smrtnih slučajeva u 19 gradova na Zapadnom Balkanu, među kojima je i Sarajevo.

Greenpece je u martu saopštio da su BiH i Severna Makedonija najzagađenije zemlje u Evropi u 2018. godini, a glavni grad BiH 6. najzagađeniji grad.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

31. jul 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

31. jul 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

31. jul 2019. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

31. jul 2019. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena