Električna energija

Rumunija sprema 610 miliona evra u subvencijama za solarne panele za domaćinstva

Rumunija 610 miliona evra subvencijama solarne panele domacinstva

Foto: Bill Mead on Unsplash

Objavljeno

01.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Premijer Rumunije Nikolae Čuka izjavio je da će procedura za domaćinstva za postavljanje solarnih panela biti još više pojednostavljena. Vlada namerava da odvoji i do 610 miliona evra za javni poziv koji bi trebalo da bude raspisan sledećeg meseca.

Rumunija priprema paket vredan do tri milijarde leja ili 610 miliona evra za nepovratnu pomoć domaćinstvima koja hoće da postave solarne panele za proizvodnju struje za vlastite potrebe. Taj iznos bi bio četiri puta veći nego prošle godine. Predsednik vlade Nikolae Čuka izjavio je da će programom Casa Verde Fotovoltaice moći da bude obuhvaćeno 150,000 domaćinstava. Lane je odobreno 39,000 od preko 43,000 prijava nakupljenih na spisku.

Ministar životne sredine, voda i šuma Tančoš Barna otkrio je da vlada razmatra mogućnost da u mehanizam subvencija uključi kapacitete za skladištenje energije, koristeći budžetska i evropska sredstva. Dodao je da se očekuje da će javni poziv biti raspisan u martu.

Za odobravanje grantova biće zadužene lokalne samouprave

U toku su pregovori sa lokalnim samoupravama za pojednostavljivanje postupka, ponovio je Barna. Takođe je ukazao na ograničenost kapaciteta ovog segmenta rumunske privrede kao i na nemogućnost distributivne mreže da primi razasute male izvore struje iz obnovljivih izvora u svakom kraju. Ministar je naglasio i da je pitanje koliko Rumunija može da uveze solarnih panela.

Regulatorno telo za energetiku ANRE je, inače, nedavno, olakšalo proceduru za prijave za fotonaponske sisteme snage do 400 kilovata predate zaključno sa 25. julom. Osim toga je za neke starije projekte produžilo rok za dobijanje građevinske dozvole.

Mali proizvođači struje iz solarnih panela i pojedinci koje ih postavljaju kod kuće ublažiće povećanje računa za električnu energiju, ocenio je Barna. Program Casa Verde Fotovoltaice je do sada korisnicima isplaćivao 30 do 40 odsto troškova.

Administrativne prepreke, tehnički zastoji i dalje usporavaju uvođenje fotonaponske tehnologije u domaćinstvima

U prvoj rundi, 2019, prijavilo se više od 27,000 potencijalnih korisnika, a samo je nešto preko 15,000 dobilo zeleno svetlo. Međutim, deo domaćinstava je čekao i po tri godine da instalira fotonaponski sistem na svom krovu. Rumunski mediji prenose da je potražnja za solarnim panelima prošle godine usedmostručena.

Ministar Barna Tančoš je ranije izjavio da će grantove vlasnicima stambenog prostora odobravati lokalna samouprava. Pomenuti program za postavljanje solarnih panela na krovove i pored porodičnih kuća će biti pojačan novim softverom, kazao je tom prilikom.

Zaključno sa avgustom, u Rumuniji je na distributivni sistem bilo povezano 23,785 prozjumer. To su potrošači struje koji je i proizvode za sopstvene potrebe, a u mnogim slučajevima imaju mogućnost i da isporuče višak u mrežu. Navedeni broj je bio 75 odsto veći nego na početku 2022. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji u Banatu

1. februar 2023. - NIS je produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika do 7. aprila

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

1. februar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

1. februar 2023. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

1. februar 2023. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta