Električna energija

Rumunija sprema 610 miliona evra u subvencijama za solarne panele za domaćinstva

Rumunija 610 miliona evra subvencijama solarne panele domacinstva

Foto: Bill Mead on Unsplash

Objavljeno

01.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Premijer Rumunije Nikolae Čuka izjavio je da će procedura za domaćinstva za postavljanje solarnih panela biti još više pojednostavljena. Vlada namerava da odvoji i do 610 miliona evra za javni poziv koji bi trebalo da bude raspisan sledećeg meseca.

Rumunija priprema paket vredan do tri milijarde leja ili 610 miliona evra za nepovratnu pomoć domaćinstvima koja hoće da postave solarne panele za proizvodnju struje za vlastite potrebe. Taj iznos bi bio četiri puta veći nego prošle godine. Predsednik vlade Nikolae Čuka izjavio je da će programom Casa Verde Fotovoltaice moći da bude obuhvaćeno 150,000 domaćinstava. Lane je odobreno 39,000 od preko 43,000 prijava nakupljenih na spisku.

Ministar životne sredine, voda i šuma Tančoš Barna otkrio je da vlada razmatra mogućnost da u mehanizam subvencija uključi kapacitete za skladištenje energije, koristeći budžetska i evropska sredstva. Dodao je da se očekuje da će javni poziv biti raspisan u martu.

Za odobravanje grantova biće zadužene lokalne samouprave

U toku su pregovori sa lokalnim samoupravama za pojednostavljivanje postupka, ponovio je Barna. Takođe je ukazao na ograničenost kapaciteta ovog segmenta rumunske privrede kao i na nemogućnost distributivne mreže da primi razasute male izvore struje iz obnovljivih izvora u svakom kraju. Ministar je naglasio i da je pitanje koliko Rumunija može da uveze solarnih panela.

Regulatorno telo za energetiku ANRE je, inače, nedavno, olakšalo proceduru za prijave za fotonaponske sisteme snage do 400 kilovata predate zaključno sa 25. julom. Osim toga je za neke starije projekte produžilo rok za dobijanje građevinske dozvole.

Mali proizvođači struje iz solarnih panela i pojedinci koje ih postavljaju kod kuće ublažiće povećanje računa za električnu energiju, ocenio je Barna. Program Casa Verde Fotovoltaice je do sada korisnicima isplaćivao 30 do 40 odsto troškova.

Administrativne prepreke, tehnički zastoji i dalje usporavaju uvođenje fotonaponske tehnologije u domaćinstvima

U prvoj rundi, 2019, prijavilo se više od 27,000 potencijalnih korisnika, a samo je nešto preko 15,000 dobilo zeleno svetlo. Međutim, deo domaćinstava je čekao i po tri godine da instalira fotonaponski sistem na svom krovu. Rumunski mediji prenose da je potražnja za solarnim panelima prošle godine usedmostručena.

Ministar Barna Tančoš je ranije izjavio da će grantove vlasnicima stambenog prostora odobravati lokalna samouprava. Pomenuti program za postavljanje solarnih panela na krovove i pored porodičnih kuća će biti pojačan novim softverom, kazao je tom prilikom.

Zaključno sa avgustom, u Rumuniji je na distributivni sistem bilo povezano 23,785 prozjumer. To su potrošači struje koji je i proizvode za sopstvene potrebe, a u mnogim slučajevima imaju mogućnost i da isporuče višak u mrežu. Navedeni broj je bio 75 odsto veći nego na početku 2022. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

1. februar 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

1. februar 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

1. februar 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

1. februar 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.