Električna energija

Rumunija sprema 610 miliona evra u subvencijama za solarne panele za domaćinstva

Rumunija 610 miliona evra subvencijama solarne panele domacinstva

Foto: Bill Mead on Unsplash

Objavljeno

01.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Premijer Rumunije Nikolae Čuka izjavio je da će procedura za domaćinstva za postavljanje solarnih panela biti još više pojednostavljena. Vlada namerava da odvoji i do 610 miliona evra za javni poziv koji bi trebalo da bude raspisan sledećeg meseca.

Rumunija priprema paket vredan do tri milijarde leja ili 610 miliona evra za nepovratnu pomoć domaćinstvima koja hoće da postave solarne panele za proizvodnju struje za vlastite potrebe. Taj iznos bi bio četiri puta veći nego prošle godine. Predsednik vlade Nikolae Čuka izjavio je da će programom Casa Verde Fotovoltaice moći da bude obuhvaćeno 150,000 domaćinstava. Lane je odobreno 39,000 od preko 43,000 prijava nakupljenih na spisku.

Ministar životne sredine, voda i šuma Tančoš Barna otkrio je da vlada razmatra mogućnost da u mehanizam subvencija uključi kapacitete za skladištenje energije, koristeći budžetska i evropska sredstva. Dodao je da se očekuje da će javni poziv biti raspisan u martu.

Za odobravanje grantova biće zadužene lokalne samouprave

U toku su pregovori sa lokalnim samoupravama za pojednostavljivanje postupka, ponovio je Barna. Takođe je ukazao na ograničenost kapaciteta ovog segmenta rumunske privrede kao i na nemogućnost distributivne mreže da primi razasute male izvore struje iz obnovljivih izvora u svakom kraju. Ministar je naglasio i da je pitanje koliko Rumunija može da uveze solarnih panela.

Regulatorno telo za energetiku ANRE je, inače, nedavno, olakšalo proceduru za prijave za fotonaponske sisteme snage do 400 kilovata predate zaključno sa 25. julom. Osim toga je za neke starije projekte produžilo rok za dobijanje građevinske dozvole.

Mali proizvođači struje iz solarnih panela i pojedinci koje ih postavljaju kod kuće ublažiće povećanje računa za električnu energiju, ocenio je Barna. Program Casa Verde Fotovoltaice je do sada korisnicima isplaćivao 30 do 40 odsto troškova.

Administrativne prepreke, tehnički zastoji i dalje usporavaju uvođenje fotonaponske tehnologije u domaćinstvima

U prvoj rundi, 2019, prijavilo se više od 27,000 potencijalnih korisnika, a samo je nešto preko 15,000 dobilo zeleno svetlo. Međutim, deo domaćinstava je čekao i po tri godine da instalira fotonaponski sistem na svom krovu. Rumunski mediji prenose da je potražnja za solarnim panelima prošle godine usedmostručena.

Ministar Barna Tančoš je ranije izjavio da će grantove vlasnicima stambenog prostora odobravati lokalna samouprava. Pomenuti program za postavljanje solarnih panela na krovove i pored porodičnih kuća će biti pojačan novim softverom, kazao je tom prilikom.

Zaključno sa avgustom, u Rumuniji je na distributivni sistem bilo povezano 23,785 prozjumer. To su potrošači struje koji je i proizvode za sopstvene potrebe, a u mnogim slučajevima imaju mogućnost i da isporuče višak u mrežu. Navedeni broj je bio 75 odsto veći nego na početku 2022. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

1. februar 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

1. februar 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

1. februar 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

1. februar 2023. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije