OIE

Rumunija odvaja 200 miliona evra za MSP za solarne panele, punjače za električna vozila

Rumunija 200 miliona evra MSP solarne panele, punjace elektricna vozila

Slika: Unsplash

Objavljeno

10.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Mala i srednja preduzeća i firme iz HoReCa sektora će uskoro moći da se prijave za prvu polovinu iz paketa podrške vrednog 200 miliona evra za instalaciju solarnih sistema za proizvodnju struje i punjača za električna vozila.

Vlada u Bukureštu je objavila uredbu o pokretanju programa Electric-Up za energiju iz obnovljivih izvora. Rumunija je namenila 200 miliona evra u podsticajima za male solarne elektrane i punjače za električna vozila. Dobiće ih mala i srednja preduzeća (MSP) i ugostiteljske firme, poznate i po akronimu HoReCa – hoteli, restorani i kafići.

Kompanije mogu da apliciraju za sredstva za instalaciju fotonaponskih sistema snage 27 do 100 kilovata za sopstvenu potrošnju i isporučivanje viška energije u mrežu. Drugi deo subvencija je za punjače od 22 kilovata.

Država plaća do 100.000 evra po korisniku

Entiteti iz navedenih kategorija mogu da pokriju do sto odsto troškova, ali najviše po sto hiljada evra. Korisnici imaju mogućnost da dobiju i do 30 procenata sume unapred, navodi se u direktivi. Novac se inače isplaćuje po ostvarenoj investiciji.

Kompanije mogu da se prijave za predujam do 30 odsto

Inače, u predlogu dostavljenom vladi bilo je zamišljeno da predujam bude do 50 odsto. Ona je saopštila da je paket namenjen pomoći preduzećima da postave solarne sisteme i električne punjače u okviru nacionalnog plana PNIRE koji je Rumunija u junu uvela za investicije i oporavak od posledica pandemije virusa korona.

Rumunija planira da do kraja godine potpiše ugovore za solarne sisteme i punjače

Ministarstvo privrede, energetike i poslovnog okruženja dobilo je zadatak da u roku od mesec dana izradi vodič, da bi program postao operativan i da se onda raspiše javni poziv. Zvaničnici su ranije naveli da bi prvi deo, polovina sredstava, mogao da bude ugovoren već do kraja decembra.

Rumunija je nedavno odobrila isplatu 52,1 miliona evra u subvencijama za domaćinstva koja su se prijavila za postavljanje krovnih solarnih ploča.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

10. septembar 2020. - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i struju

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

10. septembar 2020. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

10. septembar 2020. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

10. septembar 2020. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye