Mobilnost

Rumuni mogu da kupe električni auto Dačija Spring za samo 7.700 evra

Rumuni mogu da kupe elektricni auto Dacia Spring za samo 7.700 evra

Slika: Renault

Objavljeno

24.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

24.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Rumunski proizvođač automobila Dačija, deo francuske kompanija Reno, započeo je proizvodnju modela Dačija Spring, svog prvog električnog auta.

Cena Dačije Spring je 18.100 evra, ali sa subvencijama rumunske države za kupovinu električnih automobila od oko 10.400 evra, kupac mora da izdvoji samo 7.700 evra. Zbog toga je ovo najjeftiniji električni automobil u Rumuniji, ali i mnogim drugim zemljama, kao što je, na primer, Nemačka gde su subvencije takođe velike – 9.570 evra.

Dačija Spring je, prema oceni sajta Auto Express, najjeftiniji električni automobil (u svojoj kategoriji) u Evropi. Tu titulu je preuzeo od modela Seat Mii Electric, čija je cena 23.000 evra. I sama kompanija Dačija je saopštila da je to najpristupačnije električno vozilo na evropskom tržištu.

Porudžbine su privremeno obustavljene posle samo nekoliko dana

Interesovanje rumunskih kupaca sve govori. Dačija je 20. marta otvorila mogućnost prijavljivanja za ovaj model, čije će isporuke krenuti u septembru, i u prvih nekoliko sati dobila je 1.500 porudžbina, preneli su lokalni mediji. Inače, toliko električnih automobila prodato je u Rumuniji tokom cele 2019.

Dačija je zatim zbog velikog interesovanja odlučila da naručivanje privremeno obustavi.

U Rumuniji je prošle godine prodato 2.900 električnih automobila, a u prva dva meseca prodaja je povećana 30% uodnosu na isti period prošle godine.

Najveće subvencije u EU

Rumuni mogu da kupe elektricni auto Dacia Spring 7.700 evra
Slika: Renault

Naravno, visoke državne subvencije veliki su pokretač nabavke električnih automobila. Kupci Dačije Spring mogu dobiti 10.400 evra u okviru programa Rabla i Rabla Plus, koji je država uvela kako bi stimulisala građane da kupuju vozila koja imaju manje štetnih emisija. Oko 400 evra Rumuni mogu da dobiju ako daju svoj stari automobil, i još 10.000 evra na ime automobila koji je 100% električni.

Sa subvencijama od oko deset hiljada evra Rumunija je u samom vrhu zemalja Evropske unije kada je reč o podsticajima za ekološka vozila, pokazuje analiza Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA).

Dačija Spring, kako se navodi na sajtu ove kompanije, omogućava prelazak 305 kilometara sa jednim punjenjem, što je rezultat postignut na urbanom WLTP testu (eng. Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) i 230 kilometara u mešovitom ciklusu. Kako navodi sajt Auto Express, ovaj model će moći da se napuni punjačem od 30 kW za st vremena (80% kapaciteta), za pet sati uz pomoć uređaja 7,4 kW walbox, za osam i po sati sa punjačem od 3,7 kW, dok će standardnim uređajem biti potrebno 14 sati.

Stiže i prvi rumunski električni autobus

Nakon proizvodnje prvog električnog automobila, Rumunija bi mogla da dobije i proizvodnju prvog električnog autobusa. Mircea Cirt, predsednik ATP grupe, izjavio je da ova kompanija razvija električni autobus sa 26 sedišta, troja vrata i niskim podom. Sa jednim punjenjem autobus će moći da pređe 200 kilometara, uz mogućnost da se to rastojanje poveća na 360 kilometara dodavanjem baterija.

Autobus je u fazi prototipa i javnosti će biti predstavljen početkom maja, otkrio je on, a preneo portal Economica.

Komentara: (1)

Zale / 11.04.2021.

A gde se proizvodi Dačia Spring, u Rumuniji? Te subvencije su čista kradja. Ne dobijamo ništa sa tim samo reket monopolistima na baterije kako bi isti ti vlasnici zadržali svoje pozicije i nedaj bože se pojavio neko drugi. Taj novac od naroda ide u njihove ruke, a predhodno moraš da digneš kredit kod glavnih da bi kupuo auto. Cene tih automobila, baterija su naduvane kako bi opet mi gradjani plaćali transformaciju industrije tj da isti ljudi ostanu vlasnici i pri moći.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nidek novi sad investicija elektricna vozila

Japanski Nidec gradi fabriku za motore za električna vozila i razvojni centar u Srbiji

12 April 2021 - Proizvođač motora iz Kjotoa namerava da uloži 1,9 milijardi dolara u fabriku i centar.

tesla hrvatska punjaci lokacije supercharger

Tesla traži partnere za gradnju punjača za električna vozila u Hrvatskoj

08 April 2021 - Američki proizvođač električnih automobila posle otvaranja prodavnice započeo je intenzivniju gradnju svojih punjača (eng. Superchargers).

Rimac Zagreb ekosistem urbane mobilnosti sa autonomnim elektricnim vozilima

Rimac razvija za Zagreb ekosistem urbane mobilnosti sa autonomnim električnim vozilima

26 March 2021 - Vrednost projekta je oko 450 miliona evra (3,4 milijarde kuna), a oko 200 miliona evra (1,5 milijardi kuna) moglo bi da dođe iz fondova EU.

Rumuni mogu da kupe elektricni auto Dacia Spring za samo 7.700 evra

Rumuni mogu da kupe električni auto Dačija Spring za samo 7.700 evra

24 March 2021 - Prvi električni auto rumunske firme, koja posluje u okviru Renoa, košta 18.100 evra, ali dostupne su državne subvencije od 10.400 evra.