Mobilnost

Rimac Automobili grade centar za testiranje u Sloveniji

rimac automobili tesiranje slovenija

Slika: Rimac Automobili

Objavljeno

19.12.2019.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

19.12.2019.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hrvatska kompanija Rimac Automobili i slovenačka firma Lastinski inženjering dogovorili su razvoj centra Hyper E-Car Lab, za testiranje električnih vozila (EV) u Novom Mestu u Sloveniji.

Centar će hrvatska kompanija koristiti za testiranje sopstvenih baterijskih i pogonskih sistema, ali će, kako prenose slovenački i hrvatski mediji, korišćenje usluga ove laboratorije biti omogućeno i drugim firmama. Dve firme, kako se navodi, za svoju investiciju dobiće i pomoć slovenačkog Ministarstva za ekonomski razvoj i tehnologiju u iznosu od 3,4 miliona evra.

Testiranje pogonskih i baterijskih sistema je nova oblast, i zbog toga postoji veliko interesovanje svih proizvođača automobila

Mate Rimac, osnivač i vlasnik Rimac Automobila, izjavio je da je prihvatio ponudu slovenačke firme da prošire sopstvene kapacitete za testiranje pogonom u Sloveniji.

On je naveo da je testiranje pogonskih i baterijskih sistema nova oblast, i da zbog toga postoji veliko interesovanje svih proizvođača automobila. Kompanija Rimac Automobili ima sopstveni centar za testiranje, koji trenutno nadograđuje, jer su im potrebni mnogo veći kapaciteti.

Mediji prenose da je vlasnik slovenačke firma Lastinski inženjering Sam Omerzel, koji je bivši ministar infrastrukture, energetike, transporta i prostornog planiranja u Vladi Slovenije.

Dve firme nameravaju da odgovore na potrebe najnaprednijih kompanija u automobilskom sektoru

Na sajtu ove slovenačke firme navodi se da je ideja projekta Hyper E-car Lab da se razvije visokotehnološka laboratorija koja će omogućiti testiranje baterija, električnih motora ili pogona i elektronike za električne automobile visokih performansi koji koriste baterije odnosno za takozvane hiper-automobile. Centar bi, takođe, trebalo da omogući skladištenje i analizu dobijenih podataka uz pomoć softvera Big Data Ready.

Želja je da se odgovori na potrebe najnaprednijih kompanija u automobilskom sektoru preko tehnologije koja omogućava testiranje baterija i pogonskih sklopova visoke električne snage, navodi se na sajtu firme Lastinski inženjering, i dodaje da se projekat razvija u partnerstvu dve firme, Evropskog fonda za regionalni razvoj i slovenačkog Ministarstva za ekonomski razvoj i tehnologiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eleport turbovolt hrvatska slovenija punjaci elektricna vozila

Eleport otvara mrežu punjača za električna vozila u Hrvatskoj i Sloveniji

19. decembar 2019. - Eleport je saopštio da se kroz stratešku akviziciju firme TurboVolt GmbH širi na tržišta Hrvatske i Slovenije

elektricni automobili po zemljama proizvodjaci svet izvestaj ZSW

Broj električnih automobila uvećan 50 odsto u 2023: Objavljena rang-lista najvećih proizvođača i najprodavanijih modela

19. decembar 2019. - Nemački Centar za istraživanje solarne energije i vodonika Baden-Württemberg uradio je istraživanje koja zemlja ima najviše električnih automobila, koji modeli su najprodavaniji, ko su najveći proozvođači

slovenija elektricni automobili revoz tvingo memorandum golob

Slovenija potpisala memorandum o proizvodnji novog električnog Reno Tvinga

19. decembar 2019. - Vlada Slovenije i Reno potpisali su memorandum o razumevanju o proizvodnji nove verzije električnog modela Twingo u pogonima firme Revoz

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

19. decembar 2019. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra