Mobilnost

Rimac Automobili grade centar za testiranje u Sloveniji

rimac automobili tesiranje slovenija

Slika: Rimac Automobili

Objavljeno

19.12.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.12.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Hrvatska kompanija Rimac Automobili i slovenačka firma Lastinski inženjering dogovorili su razvoj centra Hyper E-Car Lab, za testiranje električnih vozila (EV) u Novom Mestu u Sloveniji.

Centar će hrvatska kompanija koristiti za testiranje sopstvenih baterijskih i pogonskih sistema, ali će, kako prenose slovenački i hrvatski mediji, korišćenje usluga ove laboratorije biti omogućeno i drugim firmama. Dve firme, kako se navodi, za svoju investiciju dobiće i pomoć slovenačkog Ministarstva za ekonomski razvoj i tehnologiju u iznosu od 3,4 miliona evra.

Testiranje pogonskih i baterijskih sistema je nova oblast, i zbog toga postoji veliko interesovanje svih proizvođača automobila

Mate Rimac, osnivač i vlasnik Rimac Automobila, izjavio je da je prihvatio ponudu slovenačke firme da prošire sopstvene kapacitete za testiranje pogonom u Sloveniji.

On je naveo da je testiranje pogonskih i baterijskih sistema nova oblast, i da zbog toga postoji veliko interesovanje svih proizvođača automobila. Kompanija Rimac Automobili ima sopstveni centar za testiranje, koji trenutno nadograđuje, jer su im potrebni mnogo veći kapaciteti.

Mediji prenose da je vlasnik slovenačke firma Lastinski inženjering Sam Omerzel, koji je bivši ministar infrastrukture, energetike, transporta i prostornog planiranja u Vladi Slovenije.

Dve firme nameravaju da odgovore na potrebe najnaprednijih kompanija u automobilskom sektoru

Na sajtu ove slovenačke firme navodi se da je ideja projekta Hyper E-car Lab da se razvije visokotehnološka laboratorija koja će omogućiti testiranje baterija, električnih motora ili pogona i elektronike za električne automobile visokih performansi koji koriste baterije odnosno za takozvane hiper-automobile. Centar bi, takođe, trebalo da omogući skladištenje i analizu dobijenih podataka uz pomoć softvera Big Data Ready.

Želja je da se odgovori na potrebe najnaprednijih kompanija u automobilskom sektoru preko tehnologije koja omogućava testiranje baterija i pogonskih sklopova visoke električne snage, navodi se na sajtu firme Lastinski inženjering, i dodaje da se projekat razvija u partnerstvu dve firme, Evropskog fonda za regionalni razvoj i slovenačkog Ministarstva za ekonomski razvoj i tehnologiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

19. decembar 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

19. decembar 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

19. decembar 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

19. decembar 2019. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW