Mobilnost

Rimac Automobili grade centar za testiranje u Sloveniji

rimac automobili tesiranje slovenija

Slika: Rimac Automobili

Objavljeno

19.12.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.12.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Hrvatska kompanija Rimac Automobili i slovenačka firma Lastinski inženjering dogovorili su razvoj centra Hyper E-Car Lab, za testiranje električnih vozila (EV) u Novom Mestu u Sloveniji.

Centar će hrvatska kompanija koristiti za testiranje sopstvenih baterijskih i pogonskih sistema, ali će, kako prenose slovenački i hrvatski mediji, korišćenje usluga ove laboratorije biti omogućeno i drugim firmama. Dve firme, kako se navodi, za svoju investiciju dobiće i pomoć slovenačkog Ministarstva za ekonomski razvoj i tehnologiju u iznosu od 3,4 miliona evra.

Testiranje pogonskih i baterijskih sistema je nova oblast, i zbog toga postoji veliko interesovanje svih proizvođača automobila

Mate Rimac, osnivač i vlasnik Rimac Automobila, izjavio je da je prihvatio ponudu slovenačke firme da prošire sopstvene kapacitete za testiranje pogonom u Sloveniji.

On je naveo da je testiranje pogonskih i baterijskih sistema nova oblast, i da zbog toga postoji veliko interesovanje svih proizvođača automobila. Kompanija Rimac Automobili ima sopstveni centar za testiranje, koji trenutno nadograđuje, jer su im potrebni mnogo veći kapaciteti.

Mediji prenose da je vlasnik slovenačke firma Lastinski inženjering Sam Omerzel, koji je bivši ministar infrastrukture, energetike, transporta i prostornog planiranja u Vladi Slovenije.

Dve firme nameravaju da odgovore na potrebe najnaprednijih kompanija u automobilskom sektoru

Na sajtu ove slovenačke firme navodi se da je ideja projekta Hyper E-car Lab da se razvije visokotehnološka laboratorija koja će omogućiti testiranje baterija, električnih motora ili pogona i elektronike za električne automobile visokih performansi koji koriste baterije odnosno za takozvane hiper-automobile. Centar bi, takođe, trebalo da omogući skladištenje i analizu dobijenih podataka uz pomoć softvera Big Data Ready.

Želja je da se odgovori na potrebe najnaprednijih kompanija u automobilskom sektoru preko tehnologije koja omogućava testiranje baterija i pogonskih sklopova visoke električne snage, navodi se na sajtu firme Lastinski inženjering, i dodaje da se projekat razvija u partnerstvu dve firme, Evropskog fonda za regionalni razvoj i slovenačkog Ministarstva za ekonomski razvoj i tehnologiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska nedelja vodonika EU inovacije finansiranje

Evropska nedelja vodonika: EU promoviše inovacije, nudi finansiranje

25 November 2020 - Prva Evropska nedelja vodonika je prilika za kompanije i institucije da najave poduhvate i zajedničke napore što vode klimatskoj neutralnosti

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.

Elektricni teski teretnjaci Volvo Trucks dolaze Evropu

Električni teški teretnjaci Volvo Trucks dogodine dolaze u Evropu

05 November 2020 - Volvo Trucks želi da do 2030. uvede električne varijante celog programa, a 2021. na tržište izlaze teški teretni kamioni

Nidec blizu otvaranja fabrike za motore za elektricna vozila Srbija

Japanski Nidec blizu otvaranja fabrike za motore za električna vozila u Srbiji

05 November 2020 - Japanska kompanija planira da uloži oko 1,9 milijardi dolara u fabriku motora za električna vozila u Srbiji kako bi ojačao poziciju u Evropi.