Otpad

Raspisan tender za gradnju regionalne sanitarne deponije Kalenić

kalenic sanitarna deponija valjevo tender ebrd

Foto: Bakhrom Tursunov from Pixabay

Objavljeno

17.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) raspisala je tender za gradnju regionalne sanitarne deponije Kalenić koja bi trebalo da obezbedi adekvatno upravljanje otpadom za više od 360.000 stanovnika 11 opština i gradova.

Srbija ima samo 12 sanitarnih deponija zbog čega skoro dve trećine od 2,9 miliona tona komunalnog otpada završi na nesanitarnim i divljim deponijama. Koliko su važne sanitarne deponije pokazuje slučaj početka rada sanitarne deponije Vinča zbog čega je za čak 50 odsto povećano odlaganje otpada na ovako uređenim deponijama.

Ako sve bude po planu Kalenić bi trebalo da bude u funkciji dve godine posle početka radova, ali trebalo bi reći da se ovaj projekat priprema 13 godina i da je bilo dosta kašnjenja u realizaciji.

Kada bude izrađena ovo će biti 13 sanitarna deponija u Srbiji

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je javna nabavka za izgradnju nove sanitarne deponije i odgovarajuće infrastrukture za regionalni centar Kalenić objavljena u okviru Programa za čvrsti otpad u Srbiji. Taj Program se finansira iz kredita potpisanih između Srbije, EBRD-a i Francuske agencije za razvoj u vrednosti od 150 miliona evra.

Program ima dve faze, a u prvoj su regionalne sanitarne deponije u Užicu (Duboko), Novoj Varoši (Banjica), Somboru (Rančevo) i Valjevu (Kalenić). Druga faza odnosi se na izgradnju regionalnih sistema za upravljanje otpadom u Sremskoj Mitrovici i Pirotu.

Projekat deponije Kalenić priprema se 13 godina

U gradnju sanitarne deponije Kalenić trebalo bi da bude investirano 31, 5 miliona evra. Ovaj projekat će značiti adekvatno upravljanje otpadom za Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Ub, Barajevo, Vladimirce, Lajkovac, Mionicu, Koceljevu, Osečinu i Ljig.

Odlaganje komunalnog, ali i drugih vrsta otpada, na nesanitarne i divlje deponije uzrok je zagađenja zemljišta, vazduha i vode širom Srbije. Zato su sanitarne deponije osnova dobrog upravljanja komunalnim otpadom i način da se to zagađenje spreči.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

17. januar 2023. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

17. januar 2023. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

17. januar 2023. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

17. januar 2023. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene