Otpad

Raspisan tender za gradnju regionalne sanitarne deponije Kalenić

kalenic sanitarna deponija valjevo tender ebrd

Foto: Bakhrom Tursunov from Pixabay

Objavljeno

17.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) raspisala je tender za gradnju regionalne sanitarne deponije Kalenić koja bi trebalo da obezbedi adekvatno upravljanje otpadom za više od 360.000 stanovnika 11 opština i gradova.

Srbija ima samo 12 sanitarnih deponija zbog čega skoro dve trećine od 2,9 miliona tona komunalnog otpada završi na nesanitarnim i divljim deponijama. Koliko su važne sanitarne deponije pokazuje slučaj početka rada sanitarne deponije Vinča zbog čega je za čak 50 odsto povećano odlaganje otpada na ovako uređenim deponijama.

Ako sve bude po planu Kalenić bi trebalo da bude u funkciji dve godine posle početka radova, ali trebalo bi reći da se ovaj projekat priprema 13 godina i da je bilo dosta kašnjenja u realizaciji.

Kada bude izrađena ovo će biti 13 sanitarna deponija u Srbiji

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je javna nabavka za izgradnju nove sanitarne deponije i odgovarajuće infrastrukture za regionalni centar Kalenić objavljena u okviru Programa za čvrsti otpad u Srbiji. Taj Program se finansira iz kredita potpisanih između Srbije, EBRD-a i Francuske agencije za razvoj u vrednosti od 150 miliona evra.

Program ima dve faze, a u prvoj su regionalne sanitarne deponije u Užicu (Duboko), Novoj Varoši (Banjica), Somboru (Rančevo) i Valjevu (Kalenić). Druga faza odnosi se na izgradnju regionalnih sistema za upravljanje otpadom u Sremskoj Mitrovici i Pirotu.

Projekat deponije Kalenić priprema se 13 godina

U gradnju sanitarne deponije Kalenić trebalo bi da bude investirano 31, 5 miliona evra. Ovaj projekat će značiti adekvatno upravljanje otpadom za Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Ub, Barajevo, Vladimirce, Lajkovac, Mionicu, Koceljevu, Osečinu i Ljig.

Odlaganje komunalnog, ali i drugih vrsta otpada, na nesanitarne i divlje deponije uzrok je zagađenja zemljišta, vazduha i vode širom Srbije. Zato su sanitarne deponije osnova dobrog upravljanja komunalnim otpadom i način da se to zagađenje spreči.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

17. januar 2023. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

17. januar 2023. - Industrijski akteri u Srbiji imaju sva znanja da maksimalno umanje emisije CO2 i učestvuju u ekološkom preporodu zemlje, kaže generalni direktor kompanije Lafarge Srbija Dimitrije Knjeginjić

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

17. januar 2023. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

17. januar 2023. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada