Otpad

Novi regionalni centri za upravljanje otpadom u Sremskoj Mitrovici i Pirotu

Novi regionalni centri za upravljanje otpadom u Sremskoj Mitrovici i Pirotu

Foto: vkingxl from Pixabay

Objavljeno

15.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Program upravljanja čvrstim otpadom u Republici Srbiji nastavljen je potpisivanjem ugovora o finansiranju izgradnje regionalnih sistema za upravljanje otpadom u Sremskoj Mitrovici i Pirotu. Projekat regionalnih i reciklažnih centara rešiće probleme u ovom domenu u 50 gradova i opština, najavili su u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Ugovore za drugu fazu, odnosno nastavak realizacije Programa upravljanja čvrstim otpadom u Republici Srbiji, čija je ukupna vrednost 150 miliona evra, potpisali su ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, potpredsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Alain Pilloux i direktori javnih komunalnih preduzeća Regionalna deponija Srem-Mačva i Regionalna deponija Pirot.

EBRD je saopštio da će sredstva iz druge od dve tranše njegovog kredita biti iskorišćena za finansiranje izgradnje sistema za upravljanje otpadom u Pirotu i Sremskoj Mitrovici kao i za opremanje multiregionalnog sistema za primarno sortiranje, odnosno za nabavku kontejnera i vozila za sakupljanje otpada u okviru nekoliko regiona.

Sredstva su namenjena i za tehničke konsultantske usluge i nadzor radova tokom druge faze.

Projekat upravljanja čvrstim otpadom biće sufinansiran od kredita od 150 miliona evra, koji su obezbedili EBRD i Francuska razvojna agencija (AFD) odnosu 50:50.

U resornom ministarstvu su naveli da se uveliko radi na projektima iz prve faze, za koju su ranije potpisani ugovori. Ona obuhvata regionalne centre u Užicu (Duboko), Valjevu (Kalenić), Novoj Varoši (Banjica) i Somboru (Rančevo).

Deponije po zelenom standardu

„Zahvaljujući projektu izgradnje regionalnih i reciklažnih centara na kojem ubrzano radimo, rešićemo taj problem u 50 gradova i opština“, izjavila je ministarka Vujović i dodala da se na ovaj način poštuju principi cirkularne ekonomije i obaveze iz zelene agende.

Potpredsednik EBRD-a Alain Pilloux je napomenuo da je modernizacija ekološke i zelene infrastrukture jedan od glavnih prioriteta banke u regionima u kojima investira.

Cilj projekta je uvođenje održivih praksi upravljanja otpadom kroz izgradnju sanitarnih deponija projektovanih u skladu sa standardima EU

Cilj projekta je uvođenje održivih praksi upravljanja otpadom kroz izgradnju sanitarnih deponija projektovanih u skladu sa standardima Evropske unije, čime će se i promovisati efikasna upotreba resursa, navodi EBRD. Projekat uključuje izgradnju postrojenja za kompostiranje, primarnog sistema za sortiranje i objekata za reciklažu materijala.

Očekuje se da će projekat doprineti smanjenju emisija gasova staklene bašte za 282,433 tone ekvivalenta ugljen-dioksida godišnje.

Za Pirot 7,5 miliona evra

Ugovor o izgradnji u pirotskoj regionalnoj deponiji je vredan 7,5 miliona evra i podrazumeva izgradnju kompostane, drugog tela deponije i postrojenja za biogas.

„Izgradićemo drugo telo deponije, čime se za narednih 20 godina omogućava da Grad Pirot ima bezbedno i sigurno odlaganje neopasnog otpada. Izgradićemo sistem za sakupljanje biogasa – metana sa deponije, čime vodimo računa o zaštiti vazduha i eliminišemo efekat staklene bašte“, kazao je direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov i najavio izgradnju sistema za tretman građevinskog otpada, čime će biti omogućena reciklaža materijala.

Plan do 2031. godine

U Programu za upravljanje otpadom za period 2022-2031, koji je Ministarstvo zaštite životne sredine donelo početkom godine, navedeno je da jedinice lokalne samouprave kroz uzajamnu saradnju uspostavljaju regionalne centre za upravljanje otpadom.

Lokalne samouprave treba da zajedno uspostavljaju regionalne centre za upravljanje otpadom

Dokument predviđa da jedan takav region treba da ima najmanje 250.000 stanovnika. Susedni regioni po programu mogu da koriste istu sanitarnu deponiju.

Do 2030. godine planirano je otvaranje regionalnih centara u Novoj Varoši, Beogradu, Kruševcu, Kragujevcu, Valjevu, Požarevcu, Vranju, Novom Sadu, Inđiji, Somboru, Smederevu, Pančevu, Kraljevu, Nišu, Zrenjaninu i Vršcu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

15. jun 2022. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

15. jun 2022. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

ambalazni otpad smece zagadjenje ambalaza depozitni sistem

Video: Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koja se vidi na svakom koraku

15. jun 2022. - U periodu 2010-2020. najmanje 61 odsto ambalaže stavljene na tržište, ili 2,2 miliona tona, završilo je u prirodi ili na deponijama

Evropska komisija poostrava standarde kvalitet vazduha vode

Evropska komisija pooštrava standarde za kvalitet vazduha, vode

15. jun 2022. - Evropska komisija je predložila da se pooštre propisi kojima se uređuju kvalitet vazduha i vode i prerada otpadnih voda