Otpad

Zapadna Bačka dobija Regionalni centar za upravljanje otpadom Rančevo

rancevo regionali centar za upravljanje otpadom

Foto: Opština Kula

Objavljeno

17.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom Rančevo, na teritoriji grada Sombora, stvoriće uslove da se zatvore deponije koje koristi pet lokalnih samouprava i da se veći deo njihovog komunalnog otpada preradi i ponovo iskoristi.

Regionalni centar za upravljanje otpadom Rančevo imaće i kompleks za proizvodnju goriva iz otpada što je velika novina za Srbiju.

Lokalne samouprave Grada Sombora i opština Kula, Odžaci, Apatin i Bač su potpisale sporazum o međuopštinskoj saradnji i osnivanju Regionalnog centra za upravljanje otpadom Rančevo, u skladu sa Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom. Rok za realizaciju projekta Regionalnog centra je 18-24 meseci, najavljuju iz lokalne samouprave.

Investitor će biti Ministarstvo životne sredine, dok bi novac za investiciju vrednu 34 miliona evra trebalo da bude obezbeđen kao deo kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Francuske agencije za razvoj (AFD).

Projekat u Rančevu obuhvata postrojenje za upravljanje otpadom i sanitarnu deponiju. U okviru Centra biće izgrađeno postrojenje za tretman otpada koji uključuje sektore za mehanički tretman otpada, za bio sušenje otpada, za proizvodnju čvrstog goriva dobijenog iz otpada, za ručnu selekciju primarno sortiranog ambalažnog otpada, za presovanje i skladištenje materijala.

Sav komunalni otpad iz pet opština sakuplja se i tretira na jednom mestu

Realizacijom projekta i otvaranjem Regionalnog centra Rančevo bile bi zatvorene i sanirane i sve deponije u ovom okrugu – osim na lokaciji postojeće deponije u Rančevu kod Sombora gde se priprema izgradnja Centra. Zatvaranje i sanacija deponija na teritoriji nije deo pomenute investicije, već je deo studije održivosti projekta i smatra se „pratećom infrastrukturom“.

U Regionalnom centru Rančevo sakupljaće se komunalni otpad iz pet opština Zapadnobačkog okruga, koji ima oko 180 hiljada stanovnika i ukupnu površinom od 1216 kvadratnih kilometara. Centar će se graditi na parceli koja u javnoj svojini, severno od Sombora. Ovih pet opština, trebalo bi da u sledećem koraku osnuje i Regionalno Javno komunalno preduzeće koje će upravljati Centrom.

Za regionalne projekte upravljanja otpadom potencijalnih 100 miliona evra kredita od EBRD i AFD

Celokupan iznos kredita od EBRD i AFD za četiri regionalne deponije je do 100 miliona evra, u odnosu 50 miliona EBRD i 50 miliona AFD, navedeno je u okvirnoj studiji za Centar Rančevo koju je uradila konsultantska kuća Envico iz Beograda.

Prvobitno je bilo u planu da se investira osam deponija, ali je nakon sastanka i dogovora sa domaćom zainteresovanom stranom, ipak odlučeno da se investira u četiri. Pored Centra u Rančevu, u pripremi su još tri projekta regionalnih deponija koja bi se finansirala iz ovog kredita.

U najavi investicije za još tri regionalna centra za tretman komunalnog otpada

Procenjena investicija za Regionalni centar za upravljanje otpadom Kalenić u Kolubari je 36 miliona evra. Sredstva će biti investirana u sanitarnu deponiju za mehaničko biološki tretman, postrojenja za kompostiranje, transfer stanice i kamione za transport.

Za stabilizaciju i proširenje postojeće deponije Duboko kod Užica najavljena je investicija od 17 miliona evra. Time će takođe biti obuhvaćena i izgradnja platforme za kompostiranje, postrojenje za preradu deponijskog gasa, modernizacija postojeći postrojenja za tretman otpada.

U pripremi je i investicija od osam miliona evra, za izgradnju Regionalnog centra za tretman otpada Banjica kod Nove Varoši, koja uključuje sanitarnu deponiju, postrojenje za kompostiranje i mehaničko biološki tretman otpada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Reciklaza elisa

Vetar promene: održivo recikliranje elisa vetroturbina postaje stvarnost

17. decembar 2021. - Od vetroturbina nastaju velike količine otpada. Nekoliko kompanija nudi održiva rešenja za recikliranje starih elisa.

otpadne vode dri revizori revizija

Izveštaj revizora o otpadnim vodama u Srbiji: najveći zagađivači zagađuju skoro bez ikakve kontrole i odgovornosti

17. decembar 2021. - Izveštaj se odnosi na period 2019-2021. i obuhvata dva ministarstva, Republičku direkciju za vode, SEPA i EPS 

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

17. decembar 2021. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

17. decembar 2021. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu