Otpad

Sombor sprema izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom

Sombor upravljanje otpadom

Foto: Pixabay/Pexels

Objavljeno

17.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Sombor je od države dobio 1,6 miliona dinara, dok su gradske vlasti obezbedile 400.000 dinara za finansiranje tehničke kontrole projekta za građevinsku dozvolu za regionalni centar za upravljanje otpadom.

Izgradnjom Regionalnog centra Rančevo, Sombor će uspostaviti sistem upravljanja komunalnim otpadom koji obuhvata minimizaciju stvaranja otpada, kao i kontrolu tokova i količine otpada, recikliranje otpada, i njegovu ponovnu upotrebu, bezbedno odlaganje nereciklabilnog dela, saniranje i zatvaranje postojećih divljih smetlišta, i dobijanje alternativnih goriva iz otpada.

Centar će koristiti mehaničko-biološki tretman komunalnog otpada, prvi takve vrste u Srbiji

Projekat r egionalnog centra za upravljanje otpadom, koji će u okviru prerade koristiti mehaničko-biološki tretman komunalnog otpada, prvi je ovakve vrste u Srbiji, ali i širem okruženju, navodi se u sopštenju na sajtu Grada Sombora.

Regionalni centar za upravljanje otpadom predstavlja prioritet i preduslov zaštite životne i društvene sredine, čijom izgradnjom će se dobiti primeren način upravljanja otpadom u skladu sa evropskim standardima, saopšteno je.

Sredstva su dodeljena na konkursu za sufinansiranje sistema upravljanja otpadom

Sredstva dodeljuje Ministarstvo zaštite životne sredine putem javnog konkursa za sufinansiranje realizacije projekata izgradnje sistema upravljanja otpadom, a ugovor o dodeli 1,6 miliona dinara je u Beogradu potpisala gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Somboru je za centar za upravljanje otpadom namenjeno ukupno 40,5 miliona dinara

Polovinom 2019. godine, Sombor i još tri grada u Srbiji su odabrani za dodelu ukupno skoro 100 miliona dinara iz državnog Zelenog fonda za uspostavljanje i razvoj regionalnih centara za upravljanje otpadom, od čega je Somboru namenjeno čak 40,5 miliona dinara.

Ostale tri lokalne samouprave koje su ispunili uslove konkursa su Pirot, Novi Sad i Nova Varoš, navodi se u ranijim izveštajima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

30 септембра 2022 - Od početka rada postrojenja je preradilo oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno

hrvatska waste expo 2022 energetski tretman otpada

Hrvatska i dalje bez postrojenja za energetski tretman otpada

27 септембра 2022 - Hrvatska nema nijednu energanu na otpad, pa gubi dok neki drugi na njoj zarađuju, i to u energetskoj krizi, poručili su učesnici skupa Croatia Waste Expo 2022

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Dobar primer upravljanja biootpadom dolazi iz Hrvatske: nova vrednost, ekološka odgovornost

14 септембра 2022 - Kada bi Hrvatska u potpunosti iskoristila potencijal biootpada od 400.000 tona, mogla bi proizvesti 104 gigavat-sati električne energije godišnje, što je ekvivalent od 7.3% ukupno proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj 2021.