x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Sombor sprema izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom

17.08.2020. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay/Pexels
Sombor sprema izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom

Grad Sombor je od države dobio 1,6 miliona dinara, dok su gradske vlasti obezbedile 400.000 dinara za finansiranje tehničke kontrole projekta za građevinsku dozvolu za regionalni centar za upravljanje otpadom.

Izgradnjom Regionalnog centra Rančevo, Sombor će uspostaviti sistem upravljanja komunalnim otpadom koji obuhvata minimizaciju stvaranja otpada, kao i kontrolu tokova i količine otpada, recikliranje otpada, i njegovu ponovnu upotrebu, bezbedno odlaganje nereciklabilnog dela, saniranje i zatvaranje postojećih divljih smetlišta, i dobijanje alternativnih goriva iz otpada.

Centar će koristiti mehaničko-biološki tretman komunalnog otpada, prvi takve vrste u Srbiji

Projekat r egionalnog centra za upravljanje otpadom, koji će u okviru prerade koristiti mehaničko-biološki tretman komunalnog otpada, prvi je ovakve vrste u Srbiji, ali i širem okruženju, navodi se u sopštenju na sajtu Grada Sombora.

Regionalni centar za upravljanje otpadom predstavlja prioritet i preduslov zaštite životne i društvene sredine, čijom izgradnjom će se dobiti primeren način upravljanja otpadom u skladu sa evropskim standardima, saopšteno je.

Sredstva su dodeljena na konkursu za sufinansiranje sistema upravljanja otpadom

Sredstva dodeljuje Ministarstvo zaštite životne sredine putem javnog konkursa za sufinansiranje realizacije projekata izgradnje sistema upravljanja otpadom, a ugovor o dodeli 1,6 miliona dinara je u Beogradu potpisala gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Somboru je za centar za upravljanje otpadom namenjeno ukupno 40,5 miliona dinara

Polovinom 2019. godine, Sombor i još tri grada u Srbiji su odabrani za dodelu ukupno skoro 100 miliona dinara iz državnog Zelenog fonda za uspostavljanje i razvoj regionalnih centara za upravljanje otpadom, od čega je Somboru namenjeno čak 40,5 miliona dinara.

Ostale tri lokalne samouprave koje su ispunili uslove konkursa su Pirot, Novi Sad i Nova Varoš, navodi se u ranijim izveštajima.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.