Otpad

Sombor sprema izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom

Sombor upravljanje otpadom

Foto: Pixabay/Pexels

Objavljeno

17.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Sombor je od države dobio 1,6 miliona dinara, dok su gradske vlasti obezbedile 400.000 dinara za finansiranje tehničke kontrole projekta za građevinsku dozvolu za regionalni centar za upravljanje otpadom.

Izgradnjom Regionalnog centra Rančevo, Sombor će uspostaviti sistem upravljanja komunalnim otpadom koji obuhvata minimizaciju stvaranja otpada, kao i kontrolu tokova i količine otpada, recikliranje otpada, i njegovu ponovnu upotrebu, bezbedno odlaganje nereciklabilnog dela, saniranje i zatvaranje postojećih divljih smetlišta, i dobijanje alternativnih goriva iz otpada.

Centar će koristiti mehaničko-biološki tretman komunalnog otpada, prvi takve vrste u Srbiji

Projekat r egionalnog centra za upravljanje otpadom, koji će u okviru prerade koristiti mehaničko-biološki tretman komunalnog otpada, prvi je ovakve vrste u Srbiji, ali i širem okruženju, navodi se u sopštenju na sajtu Grada Sombora.

Regionalni centar za upravljanje otpadom predstavlja prioritet i preduslov zaštite životne i društvene sredine, čijom izgradnjom će se dobiti primeren način upravljanja otpadom u skladu sa evropskim standardima, saopšteno je.

Sredstva su dodeljena na konkursu za sufinansiranje sistema upravljanja otpadom

Sredstva dodeljuje Ministarstvo zaštite životne sredine putem javnog konkursa za sufinansiranje realizacije projekata izgradnje sistema upravljanja otpadom, a ugovor o dodeli 1,6 miliona dinara je u Beogradu potpisala gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Somboru je za centar za upravljanje otpadom namenjeno ukupno 40,5 miliona dinara

Polovinom 2019. godine, Sombor i još tri grada u Srbiji su odabrani za dodelu ukupno skoro 100 miliona dinara iz državnog Zelenog fonda za uspostavljanje i razvoj regionalnih centara za upravljanje otpadom, od čega je Somboru namenjeno čak 40,5 miliona dinara.

Ostale tri lokalne samouprave koje su ispunili uslove konkursa su Pirot, Novi Sad i Nova Varoš, navodi se u ranijim izveštajima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

17. avgust 2020. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

17. avgust 2020. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

17. avgust 2020. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

17. avgust 2020. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela