Otpad

Sombor sprema izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom

Sombor upravljanje otpadom

Foto: Pixabay/Pexels

Objavljeno

17.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Sombor je od države dobio 1,6 miliona dinara, dok su gradske vlasti obezbedile 400.000 dinara za finansiranje tehničke kontrole projekta za građevinsku dozvolu za regionalni centar za upravljanje otpadom.

Izgradnjom Regionalnog centra Rančevo, Sombor će uspostaviti sistem upravljanja komunalnim otpadom koji obuhvata minimizaciju stvaranja otpada, kao i kontrolu tokova i količine otpada, recikliranje otpada, i njegovu ponovnu upotrebu, bezbedno odlaganje nereciklabilnog dela, saniranje i zatvaranje postojećih divljih smetlišta, i dobijanje alternativnih goriva iz otpada.

Centar će koristiti mehaničko-biološki tretman komunalnog otpada, prvi takve vrste u Srbiji

Projekat r egionalnog centra za upravljanje otpadom, koji će u okviru prerade koristiti mehaničko-biološki tretman komunalnog otpada, prvi je ovakve vrste u Srbiji, ali i širem okruženju, navodi se u sopštenju na sajtu Grada Sombora.

Regionalni centar za upravljanje otpadom predstavlja prioritet i preduslov zaštite životne i društvene sredine, čijom izgradnjom će se dobiti primeren način upravljanja otpadom u skladu sa evropskim standardima, saopšteno je.

Sredstva su dodeljena na konkursu za sufinansiranje sistema upravljanja otpadom

Sredstva dodeljuje Ministarstvo zaštite životne sredine putem javnog konkursa za sufinansiranje realizacije projekata izgradnje sistema upravljanja otpadom, a ugovor o dodeli 1,6 miliona dinara je u Beogradu potpisala gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Somboru je za centar za upravljanje otpadom namenjeno ukupno 40,5 miliona dinara

Polovinom 2019. godine, Sombor i još tri grada u Srbiji su odabrani za dodelu ukupno skoro 100 miliona dinara iz državnog Zelenog fonda za uspostavljanje i razvoj regionalnih centara za upravljanje otpadom, od čega je Somboru namenjeno čak 40,5 miliona dinara.

Ostale tri lokalne samouprave koje su ispunili uslove konkursa su Pirot, Novi Sad i Nova Varoš, navodi se u ranijim izveštajima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

beo cista energija vinca spaljivanje otpada tretiranje otpada

U Srbiji je počelo da radi postrojenje za dobijanje energije iz otpada: ko će ga i kako kontrolisati

17. avgust 2020. - Pre mesec ipo u Srbiji je započelo spaljivanje otpada zarad dobijanja električne i toplotne energije - aktivnost koja je novina za ceo region

Globalni dan reciklaže: od separacije otpada do smanjenja emisija CO2

17. avgust 2020. - Procenjuje se da će reciklažna industrija 2030. doprinositi smanjenju emisija sa milijardu tona ugljen-dioksida godišnje

EU izvoz polovne odece obuce deponije Azija Afrika

EU utrostručila izvoz polovne odeće i obuće, koja često završava i na deponijama u Aziji i Africi

17. avgust 2020. - Evropska agencija za životnu sredinu je upozorila da rast izvoza pokazuje da korišćena tekstilna roba predstavlja sve veći problem u upravljanju otpadom

Ogromni potencijali ponovne upotrebe viška toplotne energije

Ogromni potencijali korišćenja otpadne toplotne energije

17. avgust 2020. - Neiskorišćena toplotna energija bi mogla da pokrije potrebe za grejanjem i toplom vodom u svim stambenim i zgradama u sektoru usluga u EU