Električna energija

Pušten u probni rad gasni interkonektor Srbija-Bugarska

srbija bugarska gasovod probni rad trupale vucic alijev radev ziofre

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Objavljeno

10.12.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.12.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Gasni interkonektor Srbija-Bugarska, dužine 170 kilometara, danas su zvanično pustili u probni rad predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednik Bugarske Rumen Radev, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Cevovod, kapaciteta 1,8 milijardi kubika, omogućiće Srbiji alternativni pravac snabdevanja prirodnim gasom.

Gasovod povezuje Novi Iskar, u blizini Sofije, i Niš, preko Dimitrovgrada. Dužina u Srbiji je 109 kilometara, a puštanje u rad održano je u gasnoj stanici Trupale, koja se nalazi pored istoimenog mesta nedaleko od Niša.

Srbija se trenutno snabdeva gasom iz Rusije, i to preko gasovoda Balkanski tok koji donosi gas iz Rusije preko Crnog Mora, Turske i Bugarske. Osim toga ima opciju da ruski gas dobije i preko Ukrajine i Mađarske, ali i da se preko Mađarske snabdeva gasom sa evropskih tržišta.

Novi gasovod sa Bugarskom otvara mogućnost da Srbija nabavlja gas cevovodima direktno iz Azerbejdžana. Ali, i iz drugih zemalja sa kojima nije povezana gasovodima tako što bi plavi energent dobijala preko terminala za tečni prirodni gas (eng. liquified natural gas) u Grčkoj i Turskoj.

Novi gasovod otvara i mogućnost nabavke tečnog prirodnog gasa

Srbija je već potpisala komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024.

Ukupna vrednost nove gasne interkonekcije Srbija-Bugarska je 85,5 miliona evra, od čega je 49,6 miliona bespovratna pomoć Evropske Unije, a 25 miliona evra je kredit Evropske investicione banke. Ostatak je obezbedila Srbija.

Vučić: Gasovod će doneti niže cene gasa u budućnosti

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će gasovod doneti sigurnost u snabdevanju i niže cene gasa u budućnosti. On je naveo da će sada Srbija moći da kupi gas na otvorenom tržištu na sedam terminala za tečni prirodni gas.

Prema rečima Dubravke Đedović, ministarke rudarstva i energetike, Srbija je uspela da za samo godinu dana završi radove i da se dogovori o isporukama gasa sa prijateljima iz Azerbejdžana.

Važan projekat za snadbevanje gasom istočne i centralne Srbije, za snabdevanje centralne i istočne Evrope, kao i za dalju gasifikaciju južnog dela Srbije, istakla je Đedović.

Žiofre: Projekat koji će okončati zavisnost Srbije od ruskog gasa

Emanuel Žiofre, šef delegacije EU, istakao je da puštanje gasovoda u rad predstavlja važnu prekretnicu u jačanju srpske energetske bezbednosti diversifikacijom energetskog snabdevanja.

EU je snažno podržala ovaj projekat kako bi okončala zavisnost Srbije od ruskog gasa, naglasio je Žiofre.

Alijev: Srbija i Azerbejdžan su strateški partneri

Ilham Alijev, predsednik Azerbejdžana, izjavio je da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri i da brzo razvijaju svoje odnose.

Moj lični odnos i prijateljstvo sa Aleksandrom su doprineli razvoju saradnje, istakao je Alijev.

Prema rečima predsednika Bugarske Rumena Radeva, gasovod je mnogo više od infrastrukturnog projekta i predstavlja simbol uspešne saradnje Srbije, Bugarske i Azerbejdžana.

Gasovod je garancija za diversifikaciju i bezbednost snabdevanja ne samo za Bugarsku i Srbinu već za ceo region, rekao je Radev, i dodao da nije slučajno da je to prepoznala i Evropska komisija kao projekat od zajedničkog interesa.

srbija bugarska gasovod probni rad trupale
Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

10. decembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

10. decembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

10. decembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

10. decembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji