Energetska efikasnost

Prva zelena javna zgrada u Turskoj uskoro u funkciji

Ankara prva zelena zgrada

Slika: http://aaenergyterminal.com/

Objavljeno

26.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Prva javna zgrada s održivim energetskim bilansom, vredna 23,4 miliona lira (sedam miliona evra) i sa završenih 80 procenata radova, po planu treba da bude osposobljena krajem godine i da postigne energetsku uštedu od 70 odsto, objavila je agencija Anadolija (Anadolu).

Objekat se gradi po projektu turskog Generalnog direktorata za energiju iz obnovljivih izvora (YEGM) i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), dodaje se u članku agencijinog Enerdži njuz terminala (Energy News Terminal).

Tehnička i industrijska stručna srednja škola za zelenu tehnologiju Etimesgut Erjaman Džezeri (Eryaman Cezeri) biće otvorena sledeće školske godine i u program će biti uključene zelene tehnologije. U kompleksu smeštenom u predgrađu prestonice Ankare su zgrada, radionica, dom i sportska dvorana.

Projekat je započet 2011, a finansiraju ga Global Environment Fund (GEF), Ministarstvo za životnu sredinu i urbanizaciju i Ministarstvo nacionalnog obrazovanja.

Erdal Čalikoglu (Çalikoğlu), zamenik šefa direktorata, rekao je da je jedan od glavnih ciljeva projekta početak operacija u saglasju sa zakonima koji uređuju oblast energetske efikasnosti i propisima o energetskim performansama zgrada. Krovni zakon je na snazi od 2007. godine.

Zgrada je projektovana tako da učenici rade u udobnoj i zdravoj sredini uz upotrebu prirodne ventilacije i tehnika optimalnog osvetljenja. Uz pasivne sisteme kao što su solarni zidovi za klimatizaciju objekta, on je opremljen pumpom za grejanje s geotermalnom sondom, trigeneracionim postrojenjem, potisnom ventilacijom male brzine za grejanje i hlađenje i izmenjivačima toplote vazduh-vazduh. „Pokušavamo da ovakav ovaj pristup proširimo na projektovanje svih zgrada u Turskoj“, rekao je Čalikoglu.

„Održive zelene zgrade su sve rasprostranjenije u privatnom sektoru, ali u javnom ih nerado prihvataju jer ih smatraju skupim. Tako da je cilj projekta da pokaže izvodljivost ovih zgrada u javnom sektoru“, rekla je Asli Karabadžak (Aslı Karabacak), menadžerka projekta, dodajući da je glavni zadatak da se smanji ispuštanje gasova s efektom staklene bašte.

Prema podacima UNDP-a, Turska je daleko odmakla u uspostavljanju regulatornog i institucionalnog okvira za promociju energetske efikasnosti, te ima nacionalne pravne akte i propise za energetsku efikasnost u građevinarstvu. Prošle godine, Savet za zelene zgrade Sjedinjenih Država (USGBC) uključio je Tursku u 10 vodećih zemalja po standardu LEED (Leadership in Energy & Environmental Design), koji obuhvata projektovanje stambenog prostora i naselja.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

26. septembar 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

26. septembar 2016. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

26. septembar 2016. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

26. septembar 2016. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike