Energetska efikasnost

Prva zelena javna zgrada u Turskoj uskoro u funkciji

Ankara prva zelena zgrada

Slika: http://aaenergyterminal.com/

Objavljeno

26.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Prva javna zgrada s održivim energetskim bilansom, vredna 23,4 miliona lira (sedam miliona evra) i sa završenih 80 procenata radova, po planu treba da bude osposobljena krajem godine i da postigne energetsku uštedu od 70 odsto, objavila je agencija Anadolija (Anadolu).

Objekat se gradi po projektu turskog Generalnog direktorata za energiju iz obnovljivih izvora (YEGM) i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), dodaje se u članku agencijinog Enerdži njuz terminala (Energy News Terminal).

Tehnička i industrijska stručna srednja škola za zelenu tehnologiju Etimesgut Erjaman Džezeri (Eryaman Cezeri) biće otvorena sledeće školske godine i u program će biti uključene zelene tehnologije. U kompleksu smeštenom u predgrađu prestonice Ankare su zgrada, radionica, dom i sportska dvorana.

Projekat je započet 2011, a finansiraju ga Global Environment Fund (GEF), Ministarstvo za životnu sredinu i urbanizaciju i Ministarstvo nacionalnog obrazovanja.

Erdal Čalikoglu (Çalikoğlu), zamenik šefa direktorata, rekao je da je jedan od glavnih ciljeva projekta početak operacija u saglasju sa zakonima koji uređuju oblast energetske efikasnosti i propisima o energetskim performansama zgrada. Krovni zakon je na snazi od 2007. godine.

Zgrada je projektovana tako da učenici rade u udobnoj i zdravoj sredini uz upotrebu prirodne ventilacije i tehnika optimalnog osvetljenja. Uz pasivne sisteme kao što su solarni zidovi za klimatizaciju objekta, on je opremljen pumpom za grejanje s geotermalnom sondom, trigeneracionim postrojenjem, potisnom ventilacijom male brzine za grejanje i hlađenje i izmenjivačima toplote vazduh-vazduh. „Pokušavamo da ovakav ovaj pristup proširimo na projektovanje svih zgrada u Turskoj“, rekao je Čalikoglu.

„Održive zelene zgrade su sve rasprostranjenije u privatnom sektoru, ali u javnom ih nerado prihvataju jer ih smatraju skupim. Tako da je cilj projekta da pokaže izvodljivost ovih zgrada u javnom sektoru“, rekla je Asli Karabadžak (Aslı Karabacak), menadžerka projekta, dodajući da je glavni zadatak da se smanji ispuštanje gasova s efektom staklene bašte.

Prema podacima UNDP-a, Turska je daleko odmakla u uspostavljanju regulatornog i institucionalnog okvira za promociju energetske efikasnosti, te ima nacionalne pravne akte i propise za energetsku efikasnost u građevinarstvu. Prošle godine, Savet za zelene zgrade Sjedinjenih Država (USGBC) uključio je Tursku u 10 vodećih zemalja po standardu LEED (Leadership in Energy & Environmental Design), koji obuhvata projektovanje stambenog prostora i naselja.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zelena energija novu Vladu Crne Gore

Zelena energija je za novu Vladu Crne Gore glavni nosilac privrednog razvoja

30 априла 2022 - Premijer Dritan Abazović je ukazao na turizam i energetiku kao primarne sektore za privredni razvoj i obećao da će i dalje zastupati ideju ekološke države

Mihajlovic Hill strateskog partnerstva Srbije SAD

Mihajlović i Hill nagovestili potpisivanje strateškog partnerstva Srbije sa SAD

19 априла 2022 - Sporazum o strateškom partnerstvu bi olakšao zajedničke projekte, posebno u energetskom sektoru, izjavio je ambasador SAD Christopher Hill

IENE izvestaj jugoistocnu Evropu 11 maja Beogradu

IENE predstavlja najnoviji izveštaj za jugoistočnu Evropu 11. maja u Beogradu

18 априла 2022 - Energetski institutut IENE će 11. maja u PKS održati prezentaciju studije Pregled i perspektive energetike jugoistočne Evrope 2021/2022

Vlada Republike Srpske izmene Zakona o energetici

Vlada Republike Srpske usvojila izmene Zakona o energetici

15 априла 2022 - Izmene Zakona o energetici Republike Srpske treba da ga usklade sa novijim zakonima i Strategijom razvoja energetike