OIE

Prva svemirska solarna elektrana bi do 2035. mogla da izađe u orbitu

Solarna svemirska elektrana Space Solar

Foto: Space Solar

Objavljeno

26.10.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

26.10.2023.

Država

Podeli

Britanska kompanija Space Solar projektuje dva kilometra dug satelit od solarnih panela, s ambicijom da ga pre polovine naredne decenije podigne u orbitu. Ta elektrana bi mogla da proizvede 13 puta više električne energije nego postrojenje ekvivalentnog kapaciteta na Zemlji.

Tehnološka firma Space Solar, sa sedištem u Harvelu u Velikoj Britaniji, projektuje dva kilometra dugo fotonaponsko postrojenje koje bi kružilo oko Zemlje.

Taj satelit bi bio visoko u orbiti. Ideja je da se opremi laganim solarnim panelima i sistemom ogledala za koncentrisanje sunčeve svetlosti.

Proizvedena električna energija bi se pretvarala u visokofrekventne radio talase i prenosila na pljosnate prijemne antene na Zemlji. Sistem je zamišljen da funkcioniše slično kao i signali mobilnih telefona. Snaga satelitske solarne elektrane bi iznosila dva gigavata.

U kompaniji kažu da očekuju da postane operativna do 2035. godine.

U svemiru su sunčevi zraci desetak puta jači nego na Zemlji

Istraživači su se okrenuli svemiru zbog intenziteta sunčeve svetlosti koja se u njemu može prikupiti. Tamo su sunčevi zraci desetak puta jači nego na Zemlji, a solarni paneli mogu da rade 24 sata dnevno.

„Solarna energija iz svemira se odavno smatra najjačim mogućim izvorom čiste energije“, rekao je Sam Olden iz Space Solara za BBC.

Kompanija je saopštila da su učinile njenu zamisao solarne farme ekonomski održivom. Ukazala je na napredak u razvoju višekratnih raketa za lansiranje satelita, robota, koji bi sami mogli da održavaju postrojenje, i fotonaponskih sistema.

Olden je rekao da će polja za prijem talasa i njihovo konvertovanje u struju zauzimati upola manju površinu nego iste tolike solarne elektrane, a da će proizvoditi 13 puta više energije, ili deset puta manju površinu nego vetroelektrane na moru.

Cilj kompanije je da podigne 600 satelita koji bi podmirili 20 odsto potreba za električnom energijom na planeti. Space Solar tvrdi da bi solarna električna energija iz svemira mogla da postane tri puta jeftinija nego što je sada nuklearna fisija.

Velika Britanija je odvojila 11 miliona funti ili 12,7 miliona evra za istraživanje orbitalne solarne energetike i projektovanje ovakvog satelita, uključujući aktuelni projekat.

Komentara: (2)
Aleksandar / 01.11.2023.

Šta bi sa Maksvelovim zakonima?

Ivan Ristic / 02.11.2023.

Nadam se da ovaj portal ne ide putem pink štampe.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

26. oktobar 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

26. oktobar 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

26. oktobar 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

26. oktobar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov