Klimatske promene

Solarni geoinženjering – rešenje za klimatske promene?

Solarni geoinzenjering resenje za klimatske promene

Foto: Arek Socha from Pixabay

Objavljeno

13.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

U naučnom i javnim krugovima javljaju se brojne ideje o načinima borbe protiv globalnog zagrevanja. Modifikacija solarnog zračenja (SRM), poznata i kao solarni geoinženjering, postaje sve popularnija usled kašnjenja u ispunjavanju klimatskih ciljeva.

Po Pariskom sporazumu, emisije gasova sa efektom staklene bašte moraju da se smanje dovoljno da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa, ali napori na tom planu ne napreduju najbolje. Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) nedavno je sazvao stručni panel kako bi se razmotrila upotreba SRM-a.

Šta je SRM

SRM ima za cilj da ohladi Zemlju reflektujući mali procenat sunčeve svetlosti nazad u svemir. Primer te tehnologije je stratosferska aerosolna injekcija (SAI). Zamisao je da se u stratosferu ispuštaju aerosoli koji odbijaju zrake svetlosti.

Još jedan od predloga koji se navodi u izveštaju jeste postavljanje gigantskih ogledala koja bi reflektovala sunčevu svetlost nazad u svemir. Svemirska ogledala su predlagana i ranije.

Bivši kandidat za predsednika Sjedinjenih Država Andru Jang objavio je 2019. godine plan za geoinženjering planete, podseća Independent. Njegov predlog je bio postavljanje sklopivih ogledala u orbitu. Ostvarenje ovog plana koštalo bi 4,86 ​​biliona dolara, a za implementaciju bi trebalo dvadesetak godina, kazao je.

Rizici ostaju nepoznanica

Iako postoji mnogo literature na ovu temu, vrlo je malo dokaza i istraživanja o rizicima i uticajima SRM-a. Postoje brojne nedoumice u pogledu društvenih i ekoloških uticaja, njegove sigurnosti i održivosti.

U izveštaju stoji da stručni panel smatra da bi implementacija SRM-a u bliskoj budućnosti bila neopravdan i nerazuman korak. Ipak, saopšteno je da se taj stav može promeniti u slučaju da ostale vrste klimatske akcije ne dovede do zadovoljavajućih rezultata.

„Klimatske promene vode svet u nepoznato, pa je u toku potraga za svim izvodljivim rešenjima“, rekla je Andrea Hinvud, UNEP-ova glavna naučnica. Međutim, sve nove tehnologije moraju biti objašnjene, a potencijalni rizici i uticaji identifikovani pre nego što se puste u upotrebu“, objašnjava ona.

U svakom slučaju, SRM neće sprečiti ili promeniti negativne uticaje globalnog zagrevanja. Prioritet i dalje mora da ostane smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, zaključak je panela.

“SRM ne uklanja ugljen-dioksid iz atmosfere. On neće unaprediti životnu sredinu niti se pozabaviti osnovnim uzrocima klimatskih promena”, rekla je Inger Andersen, izvršna direktorka UNEP-a.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

COP28: Tanka slamka spasa na kraju najtoplije godine ikada

COP28: Tanka slamka spasa na kraju najtoplije godine ikada

13. mart 2023. - Na vodećoj godišnjoj konferenciji o klimatskim promenama COP28 u Dubaiju, međunarodne organizacije predlažu smernice i...

penzioni fondovi, Ujedinjeno Kraljevstvo, nafta, fosilna goriva

Penzioni fondovi predmet satire zbog podrške industriji fosilnih goriva

13. mart 2023. - Penzioni fondovi u Velikoj Britaniji drže 88 milijardi funti u akcijama i obveznicama naftnih i gasnih kompanija

CAN Europe, Zapadni Balkan, NEKP

CAN Europe: NEKP-ovi BiH, Kosova* i Srbije nemaju dovoljno ambiciozne klimatske ciljeve i definisane godine za napuštanje uglja

13. mart 2023. - Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Srbija poslale su nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice na pregled krajem juna i jula 2023.

dijalog o klimatskim promenama srbija undp cop 28

Dijalog o klimatskim promenama: Rast temperature u Srbiji 60 odsto veći od globalnog proseka

13. mart 2023. - U susret najvažnijem svetskom skupu o klimatskim promenama COP 28 Ministarstvo zaštite životne sredine i UN organizovali su skup u Srbiji