Klimatske promene

Solarni geoinženjering – rešenje za klimatske promene?

Solarni geoinzenjering resenje za klimatske promene

Foto: Arek Socha from Pixabay

Objavljeno

13.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

U naučnom i javnim krugovima javljaju se brojne ideje o načinima borbe protiv globalnog zagrevanja. Modifikacija solarnog zračenja (SRM), poznata i kao solarni geoinženjering, postaje sve popularnija usled kašnjenja u ispunjavanju klimatskih ciljeva.

Po Pariskom sporazumu, emisije gasova sa efektom staklene bašte moraju da se smanje dovoljno da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa, ali napori na tom planu ne napreduju najbolje. Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) nedavno je sazvao stručni panel kako bi se razmotrila upotreba SRM-a.

Šta je SRM

SRM ima za cilj da ohladi Zemlju reflektujući mali procenat sunčeve svetlosti nazad u svemir. Primer te tehnologije je stratosferska aerosolna injekcija (SAI). Zamisao je da se u stratosferu ispuštaju aerosoli koji odbijaju zrake svetlosti.

Još jedan od predloga koji se navodi u izveštaju jeste postavljanje gigantskih ogledala koja bi reflektovala sunčevu svetlost nazad u svemir. Svemirska ogledala su predlagana i ranije.

Bivši kandidat za predsednika Sjedinjenih Država Andru Jang objavio je 2019. godine plan za geoinženjering planete, podseća Independent. Njegov predlog je bio postavljanje sklopivih ogledala u orbitu. Ostvarenje ovog plana koštalo bi 4,86 ​​biliona dolara, a za implementaciju bi trebalo dvadesetak godina, kazao je.

Rizici ostaju nepoznanica

Iako postoji mnogo literature na ovu temu, vrlo je malo dokaza i istraživanja o rizicima i uticajima SRM-a. Postoje brojne nedoumice u pogledu društvenih i ekoloških uticaja, njegove sigurnosti i održivosti.

U izveštaju stoji da stručni panel smatra da bi implementacija SRM-a u bliskoj budućnosti bila neopravdan i nerazuman korak. Ipak, saopšteno je da se taj stav može promeniti u slučaju da ostale vrste klimatske akcije ne dovede do zadovoljavajućih rezultata.

„Klimatske promene vode svet u nepoznato, pa je u toku potraga za svim izvodljivim rešenjima“, rekla je Andrea Hinvud, UNEP-ova glavna naučnica. Međutim, sve nove tehnologije moraju biti objašnjene, a potencijalni rizici i uticaji identifikovani pre nego što se puste u upotrebu“, objašnjava ona.

U svakom slučaju, SRM neće sprečiti ili promeniti negativne uticaje globalnog zagrevanja. Prioritet i dalje mora da ostane smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, zaključak je panela.

“SRM ne uklanja ugljen-dioksid iz atmosfere. On neće unaprediti životnu sredinu niti se pozabaviti osnovnim uzrocima klimatskih promena”, rekla je Inger Andersen, izvršna direktorka UNEP-a.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nexe cement co2 contessa projekat Thyssenkrupp

Nexe projektom CO₂NTESSA planira da ozeleni proizvodnju cementa

13. mart 2023. - Kompanija namerava da implementira oxyfuel tehnologiju kao rešenje za dugoročnu eliminaciju emisija CO2 u svojim pogonima

UN-klimatski-panel-IPCC-objedinjeni-izvestaj-klimatska-pravda-odrzivi-razvoj

UN-ov klimatski panel u novom izveštaju poziva na klimatsku pravdu, održivi razvoj

13. mart 2023. - IPCC-ov Objedinjeni izveštaj ukazuje na načine za smanjivanje emisija i prilagođavanje klimatskim promenama koje je izazvao čovek

Sakupljanje i hvatanje CO2: pokušaj postizanja klimatskih ciljeva putem tehnoloških rešenja

Efekat tehnologije zarobljavanja CO2 je upitan, a učinak još zanemariv

13. mart 2023. - Zagovornici kažu da je CCS neophodan za klimatsku borbu, dok kritičari tvrde da ta tehnologija najviše koristi industriji fosilnih goriva

Solarni geoinzenjering resenje za klimatske promene

Solarni geoinženjering – rešenje za klimatske promene?

13. mart 2023. - Solarni geoinženjering postaje sve popularnija koncepcija obuzdavanja zagrevanja planete, usled kašnjenja u ispunjavanju klimatskih ciljeva