Životna sredina

Proširen krug obveznika eko-takse, uz novine u rokovima i dinamici plaćanja

Prosiren-krug-obveznika-eko-takse-novine-rokovima-dinamici-placanja

Photo: iStock

Objavljeno

14.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Autorka: Dr Marija Tasić, advokat, Tasić&Partneri

Novim zakonskim rešenjem, i ogranci stranih pravnih lica u Srbiji koji obavljaju aktivnosti koje utiču na životnu sredinu obavezani su da plaćaju naknadu za zaštitu i unapređivanje životne sredine – eko-taksu. Pored ostalih izmena, rok za podnošenje prijave je pomeren sa 31. jula tekuće godine na 30. april.

Nedavne izmene i dopune Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara (Sl. glasnik RS br. 95/2018, 49/2019, 86/2019 – usklađeni din. izn., 156/2020 – usklađeni din. izn., 15/2021 – dop. usklađenih din. izn., 15/2023 – usklađeni din. izn., 92/2023 i 120/2023 – usklađeni din. izn.) uvele su značajne promene u oblasti utvrđivanja i naplate naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine, često nazivane eko-taksa.

Pored pravnih lica i preduzetnika, novim zakonskim rešenjem obveznicima su sada proglašeni i ogranci stranih pravnih lica koji obavljaju aktivnosti koje utiču na životnu sredinu. Kriterijumi za određivanje negativnog uticaja aktivnosti koje utiču na životnu sredinu utvrđuju se na osnovu pretežne delatnosti koja je registrovana kod Agencije za privredne registre kao i delatnost čijim je obavljanjem obveznik ostvario najviše prihoda u godini koja prethodi godini za koju se vrši utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine.

Gradilište koje radi duže od godinu dana smatra se izdvojenom poslovnom jedinicom

Aktivnosti obveznika obuhvataju delatnosti pravnih lica, preduzetnika i ogranka stranog pravnog lica u sedištu i izdvojenim poslovnim jedinicama. Izdvojenom poslovnom jedinicom dodatno se smatra i obavljanje delatnosti na gradilištu u neprekidnom trajanju dužem od 12 meseci.

Prema stepenu negativnog uticaja na životnu sredinu, aktivnosti obveznika eko-takse dele se prema delatnosti na one koje imaju veliki, srednji ili mali uticaj na životnu sredinu, što je detaljnije razrađeno u prilogu Uredbe o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu prema stepenu negativnog uticaja na životnu sredinu koji nastaje obavljanjem aktivnosti, iznosima naknada (Sl. glasnik RS br. 86/2019 i 89/2019).

Novi obveznici podnose prijavu, ali za prvu godinu ne plaćaju

Obveznik je dužan da podnese prijavu sa podacima od značaja za utvrđivanje naknade nadležnom organu – Sekretarijatu za javne prihode odnosno lokalnoj poreskoj administraciji do 30. aprila, za razliku od prethodnog zakonskog roka, koji je bio 31. jul tekuće godine. Prijava se podnosi lično, popunjavanjem obrasca ili elektronski.

Rok za plaćanje je 15 dana po završetku svakog tromesečja

Takođe, obveznik koji počne ili prestane sa obavljanjem delatnosti, odnosno registruje privremeni prekid iste, dužan je da nadležnom organu za utvrđivanje naknade u roku od 15 dana od dana registrovanja promene, dostavi na propisanom obrascu podatke od značaja za utvrđivanje naknade. Obveznik koji je osnovan ove godine, u obavezi je da podnese prijavu, ali neće biti obavezan da taksu i plati.

Obveznici će izmirivati eko-taksu tromesečno. Plaćanje se vrši u skladu sa iznosom utvrđenim rešenjem organa jedinice lokalne samouprave, srazmerno broju dana u tromesečju za koje se naknada plaća, a u roku od 15 dana od dana isteka tromesečja.

Cilj promena je unapređenje pristupa zaštiti životne sredine

Oslobođeni su plaćanja naknade direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava, stambene zajednice, organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, preduzetnici tokom prekida obavljanja delatnosti, udruženja kao i upravljači nacionalnih parkova i javna preduzeća koja gazduju šumama i šumskim zemljištem.

Podsećamo da će se novčanom kaznom od 500.000 do dva miliona dinara kazniti za prekršaj pravno lice ako ne plati utvrđenu naknadu, dok će se odgovorno lice u pravnom licu za navedeni prekršaj kazniti novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 100.000 dinara. Za isti prekršaj, preduzetnik će biti kažnjen novčanom kaznom od 10.000 do 500.000 dinara.

Sve navedene promene imaju za cilj obezbeđivanje efikasnijeg pristupa u zaštiti životne sredine. Obveznici su pozvani da pažljivo prate nove zakonske obaveze i pravovremeno izvršavaju svoje finansijske obaveze kako bi doprineli očuvanju i unapređenju životne sredine.

Za sve upite u vezi s eko-taksom, energetikom, obnovljivim izvorima energije (OIE) i javno-privatnim partnerstvima (JPP), stojimo vam na raspolaganju u Advokatskoj kancelariji Tasić&Partneri. Za više informacija, posetite našu veb stranicu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

14. mart 2024. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

14. mart 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

14. mart 2024. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

14. mart 2024. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu