Energetska efikasnost

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Foto: Freepik

Objavljeno

21.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Projekat Solari 5000+ je pokazao ogroman potencijal za unapređenje energetske efikasnosti, zbog čega je Elektroprivreda Crne Gore predložila njegovo proširenje na ugradnju energetski efikasne stolarije. Kroz taj program su do sada na krovovima stambenih i poslovnih objekata postavljeni solarni paneli ukupne snage 70 megavata.

Cilj projekta Solari 5000+ je da se u Crnoj Gori, kroz ugradnju fotonaponskih sistema na kućama i krovovima kompanijskih objekata i stambenih zgrada do četiri sprata, smanje mesečni troškovi za električnu energiju, omogući energetska nezavisnost i smanje emisije CO2 na najmanju moguću meru.

Vrednost se procenjuje na 70 miliona evra. Realizuje ga EPCG u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine – Eko-fondom. Očekivana proizvodnja u okviru programa je 44 gigavat-sati na godišnjem nivou.

Korisniku projekta pruža se mogućnost da instalira odgovarajući fotonaponski sistem i otplaćuje ga u jednakim mesečnim iznosima kroz kreditni aranžman kojeg EPCG obezbeđuje na period do 10 godina. Pored toga, državana elektroprivreda će budućim vlasnicima fotonaponskih sistema obezbediti i popust u iznosu od 20 odsto od ugovorene vrednosti investicije.

Na ovaj način korisnik postaje vlasnik male solarne elektrane, prozjumer (kupac-proizvođač), koji potrebe za energijom podmiruje iz sopstvenog izvora, pri čemu mu je omogućeno da višak električne energije distribuira u mrežu ili da preuzme energiju iz mreže ukoliko nije proizveo dovoljno energije. Poslednji javni poziv je završen u martu prošle godine.

U kćerki firmi EPCG-Željezara Nikšić (EŽN) postoji radionica za izradu PVC stolarije, te je proširenje projekta opravdan predlog, poručila je Elektroprivreda Crne Gore. Koncept ostaje kao i do sada. Zainteresovani građani (kupci-proizvođači) koji budu ispunjavali tehničke uslove za ugradnju stolarije i čija je postojeća stolarija energetski neefikasna mogu da dobiju zamenu stolarije.

EPCG će obezbediti kreditna sredstva za nabavku opreme i pripadajućih materijala od finansijskih institucija (banaka i fondova), dok će EŽN izrađivati i montirati PVC stolariju na objektima korisnika. Matična kompanija takođe plaća uslugu izrade i montaže stolarije, a korisnici joj novac vraćaju na rate.

Efekti proširenja projekta Solari 5000+ su brojni

Pozitivni efekti proširenja porfolija programa Solari 5000+ bili bi brojni, stoji u saopštenju EPCG-a. Obezbedila bi se zaposlenost na duži period u EŽN u radionici za PVC stolariju. Došlo bi do unapređenja energetske efikasnosti domaćinstava i, samim tim, smanjenja potrošnje električne energije.

Na ovaj način bi se obezbedile veće količine struje iz obnovljivih izvora za korišćenje u drugim sektorima i za izvoz, pri čemu bi se smanjili troškovi uvoza električne energije. Inicijativa je upućena Odboru direktora EPCG-a na usvajanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

21. jun 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

21. jun 2024. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

21. jun 2024. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

21. jun 2024. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske