OIE

EPCG ne staje dok ne postavi solarne panele na svaki krov u Crnoj Gori

EPCG-ne-staje-solarne-panele-svaki-krov-Crnoj-Gori

Foto: Wirestock on Freepik

Objavljeno

16.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Državno preduzeće EPCG solar gradnja objavilo je da će ove godine početi radove u okviru programa subvencija Solari 5000+ za instaliranje fotonaponskih sistema na kućama i zgradama. Ova ćerka firma Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) naglašava da se neće zaustaviti dok solarni paneli ne budu postavljeni na svakom pogodnom krovu u zemlji.

Za svaku zemlju u energetskoj tranziciji ne treba da bude dileme da li da pruži podršku domaćinstvima, institucijama i privredi da postanu prozjumeri tako što će postaviti krovne solarne sisteme. U regionu kojeg prati Balkan Green Energy News, Grčka i Turska prednjače u gotovo svemu, dok im se u ovoj oblasti u prvoj ligi nedavno pridružila Rumunija, a od ostalih se (srazmerno svojoj veličini) postepeno probija Crna Gora.

Kada neka država pojednostavi postupak, uvede subvencije i pripremi distributivnu električnu mrežu za prihvat ovakvog kapaciteta, tržište krovnih fotonaponskih pogona obično krene eksponencijalno da raste. Prozjumeri doprinose energetskoj bezbednosti, podstiču investicije i otvaranje radnih mesta i jačaju lanac snabdevanja.

Posvuda ima ogromnih slobodnih krovnih površina, a u ovom segmentu pritom nema kontroverzi oko zauzimanja plodnog ili zemljišta s nekom drugom mogućom namenom.

EPCG solar gradnja ubrzo završava projekte Solari 3000+, Solari 500+, pa odmah kreće u Solari 5000+

Neposredno nakon što je rumunski ministar životne sredine, voda i šumarstva Mirča Feket izjavio da subvencionisanje treba da se nastavi dok i na poslednjem krovu u zemlji ne budu instalirani solarni paneli, iz Crne Gore stiže jedno čvrsto obećanje na istom planu.

Javni poziv za program Solari 5000+ za domaćinstva, stambene zgrade do četiri sprata, firme i institucije završen je još u martu

Državno preduzeće EPCG solar gradnja, koje instalira fotonaponske sisteme, uglavnom u okviru mehanizama subvencionisanja korisnika, objavilo je da će ove godine početi radove iz programa Solari 5000+. Javni poziv za domaćinstva, stambene zgrade do četiri sprata, privredu i institucije završen je prošlog marta.

Ta firma, koja posluje u okviru EPCG-a, objasnila je da će ubrzo dovesti projekte Solari 3000+ i Solari 500+ do kraja i odmah preći na sledeće poglavlje. Dosad je instalirano 29,3 megavata od planiranih 30.

Korisnici dobijaju subvenciju do 20 odsto

Aktuelni mehanizam je vredan 30 miliona evra, a sproveden je u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine (Eko-fondom). EPCG solar gradnja je saopštila Crnogorskoj nezavisnoj informativnoj agenciji MINA da će iz instaliranih kapaciteta godišnje biti proizvođeno 44 gigavat-sata.

EPCG preko svojih programa Solari nabavlja opremu i instalira je kod potrošača koje odabere iz javnog poziva. Oni dobijaju subvenciju koja pokriva do 20 odsto troška i otplaćuju ga u vidu zajma na period od pet do deset godina. Prozjumeri mogu višak struje da prodaju svom snabdevaču.

„Nećemo stati dok svi objekti u Crnoj Gori koji imaju uslova ne postave solarne elektrane na svojim krovovima, jer želimo da mijenjamo Crnu Goru nabolje“, naglašava EPCG solar gradnja. Solari 5000+ je za ukupno 70 megavata. Prvi javni poziv je raspisan u novembru 2021, mada se projekat zaista zahuktao tek u septembru prošle godine.

EPCG iz 2023. očekuje najveći profit u svojoj istoriji

Predsednik Odbora direktora EPCG-a Milutin Đukanović izjavio je da ta kompanija iz prošle godine očekuje 70 do 80 miliona evra dobiti, najveće u svojoj istoriji. „Mislim da smo jedina elektroprivreda u regionu i šire koja nije povećavala cijenu električne energije,“ dodao je.

EPCG planira da ove godine instalira solarne elektrane okupnog kapaciteta 80 megavata. Međutim, potrebno joj je barem stotinu megavata, budući da termoelektrana Pljevlja neko vreme neće raditi usled rekonstrukcije, naveo je Đukanović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

16. januar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

16. januar 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

16. januar 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

16. januar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji