Životna sredina

Crna Gora će novcem od oporezivanja CO2 subvencionisati solarne panele

emisije-krediti-aukcija-crna-gora

Foto: catazul from Pixabay

Objavljeno

08.05.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.05.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Crna Gora je na aukciji za dodelu emisionih kredita za 2022. godinu prikupila oko 9,26 miliona evra, i to od jedinog pravnog lica koje se prijavilo – Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) – a više od polovine raspoloživih sredstava biće iskorišćeno za sufinansiranje postavljanja solarnih panela u okviru projekata Solari 3000+ i Solari 500+.

Sredstva su uplaćena račun Fonda za zaštitu životne sredine (Eko-fond), koji će imati na raspolaganju oko 7,87 miliona evra, dok je ostatak porez na dobit, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

4,1 milion evra ide na projekte Solari 3000+ i Solari 500+

Na osnovu odluke Vlade Crne Gore o raspodeli sredstava, 4,1 milion evra, odnosno 52,1%, je opredeljeno za projekte Solari 3000+ i Solari 500+. Prvi projekat predviđa postavljanje solarnih panela na 3.000 objekata za individualno stanovanje, a drugi se odnosi na 500 firmi i javnih ustanova.

Prema odluci vlade, 33,9% raspoloživih sredstava od emisionih kredita za 2022. godinu, ili oko 2,7 miliona evra, će biti utrošeno na zaštitu i unapređenje životne sredine, dok je preostalih 1,1 milion evra opredeljeno za podsticanje inovacija u skladu sa Strategijom pametne specijalizacije Crne Gore (2019-2024).

Crna Gora je prva u regionu uvela sistem trgovanja emisijama CO2

Crna Gora je pre više od tri godine, prva u regionu, pokrenula trgovanje emisijama i aukcije emisionih kredita i propisala da se prihodi moraju koristiti za mere zaštite životne sredine, podršku proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i za inovacije.

Uvođenje naplate emisija CO2 je potrebno zemljama u regionu kako bi njihovi izvoznici izbegli plaćanje prekogranične takse na CO2 koju Evropska unija planira da uvede od 2026. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

8. maj 2023. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

8. maj 2023. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

eu vodonik strategija evropski revizorski sud

Evropski revizorski sud: Ciljevi EU za zeleni vodonik moraju da se usklade sa realnošću

8. maj 2023. - Evropski revizorski sud analizirao je politiku Evropske komisije u vezi sa zelenim vodonikom i pripremio specijalni izveštaj

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

8. maj 2023. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra