Životna sredina

Crna Gora će novcem od oporezivanja CO2 subvencionisati solarne panele

emisije-krediti-aukcija-crna-gora

Foto: catazul from Pixabay

Objavljeno

08.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je na aukciji za dodelu emisionih kredita za 2022. godinu prikupila oko 9,26 miliona evra, i to od jedinog pravnog lica koje se prijavilo – Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) – a više od polovine raspoloživih sredstava biće iskorišćeno za sufinansiranje postavljanja solarnih panela u okviru projekata Solari 3000+ i Solari 500+.

Sredstva su uplaćena račun Fonda za zaštitu životne sredine (Eko-fond), koji će imati na raspolaganju oko 7,87 miliona evra, dok je ostatak porez na dobit, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

4,1 milion evra ide na projekte Solari 3000+ i Solari 500+

Na osnovu odluke Vlade Crne Gore o raspodeli sredstava, 4,1 milion evra, odnosno 52,1%, je opredeljeno za projekte Solari 3000+ i Solari 500+. Prvi projekat predviđa postavljanje solarnih panela na 3.000 objekata za individualno stanovanje, a drugi se odnosi na 500 firmi i javnih ustanova.

Prema odluci vlade, 33,9% raspoloživih sredstava od emisionih kredita za 2022. godinu, ili oko 2,7 miliona evra, će biti utrošeno na zaštitu i unapređenje životne sredine, dok je preostalih 1,1 milion evra opredeljeno za podsticanje inovacija u skladu sa Strategijom pametne specijalizacije Crne Gore (2019-2024).

Crna Gora je prva u regionu uvela sistem trgovanja emisijama CO2

Crna Gora je pre više od tri godine, prva u regionu, pokrenula trgovanje emisijama i aukcije emisionih kredita i propisala da se prihodi moraju koristiti za mere zaštite životne sredine, podršku proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i za inovacije.

Uvođenje naplate emisija CO2 je potrebno zemljama u regionu kako bi njihovi izvoznici izbegli plaćanje prekogranične takse na CO2 koju Evropska unija planira da uvede od 2026. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

8. maj 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

8. maj 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

8. maj 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

8. maj 2023. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista