Životna sredina

Crna Gora će novcem od oporezivanja CO2 subvencionisati solarne panele

emisije-krediti-aukcija-crna-gora

Foto: catazul from Pixabay

Objavljeno

08.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je na aukciji za dodelu emisionih kredita za 2022. godinu prikupila oko 9,26 miliona evra, i to od jedinog pravnog lica koje se prijavilo – Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) – a više od polovine raspoloživih sredstava biće iskorišćeno za sufinansiranje postavljanja solarnih panela u okviru projekata Solari 3000+ i Solari 500+.

Sredstva su uplaćena račun Fonda za zaštitu životne sredine (Eko-fond), koji će imati na raspolaganju oko 7,87 miliona evra, dok je ostatak porez na dobit, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

4,1 milion evra ide na projekte Solari 3000+ i Solari 500+

Na osnovu odluke Vlade Crne Gore o raspodeli sredstava, 4,1 milion evra, odnosno 52,1%, je opredeljeno za projekte Solari 3000+ i Solari 500+. Prvi projekat predviđa postavljanje solarnih panela na 3.000 objekata za individualno stanovanje, a drugi se odnosi na 500 firmi i javnih ustanova.

Prema odluci vlade, 33,9% raspoloživih sredstava od emisionih kredita za 2022. godinu, ili oko 2,7 miliona evra, će biti utrošeno na zaštitu i unapređenje životne sredine, dok je preostalih 1,1 milion evra opredeljeno za podsticanje inovacija u skladu sa Strategijom pametne specijalizacije Crne Gore (2019-2024).

Crna Gora je prva u regionu uvela sistem trgovanja emisijama CO2

Crna Gora je pre više od tri godine, prva u regionu, pokrenula trgovanje emisijama i aukcije emisionih kredita i propisala da se prihodi moraju koristiti za mere zaštite životne sredine, podršku proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i za inovacije.

Uvođenje naplate emisija CO2 je potrebno zemljama u regionu kako bi njihovi izvoznici izbegli plaćanje prekogranične takse na CO2 koju Evropska unija planira da uvede od 2026. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

8. maj 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

8. maj 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

8. maj 2023. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

8. maj 2023. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.