OIE

Solari sjever: novi projekat za ugradnju solarnih panela u Crnoj Gori

Solar sjever Sasa Mujovic

Foto: Vlada Crne Gore

Objavljeno

09.02.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović pokrenuo je novi projekat za ugradnju solarnih panela na krovovima domaćinstava, pod nazivom Solar sjever, namenjen severu zemlje. Povod su bile žalbe građana na zagađenje vazduha.

U Bijelom Polju je pre dva dana održana panel diskusija o zagađenju vazduha na kojoj je prisustvovao i Saša Mujović, ministar energetike i rudarstva.

Posle konsultacija sa izvršnim direktorima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i EPCG Solar gradnje, Ivanom Bulatovićem i Valerijom Saveljić, kao i predsednikom Odbora direktora EPCG Milutinom Đukanovićem, koji su pozitivno reagovali na ovu inicijativu, ministar je uputio zvanični dopis ovim kompanijama da kreiraju poseban program radnog naziva „Solar sjever“, saopštilo je Ministarstvo.

Inače, EPCG je pre nekoliko godina pokrenula program instalacije solarnih panela za domaćinstva i firme pod povoljnim uslovima, koji se stalno proširuje. Kompanija je nedavno saopštila da ubrzo završava projekte Solari 3000+, Solari 500+, pa odmah kreće u Solari 5000+.

Solari sjever bi trebalo da bude  finansijski povoljniji i prihvatljiviji za građane

Projekat Solar sjever, u odnosu na program Solari 3000+,  trebalo bi, kako kažu u Ministarstvu, da bude finansijski povoljniji i prihvatljiviji za građane.

Cilj je da se što veći broj stanovnika severnih opština, koji imaju probleme sa zagađenjem, prijavi. Ugradnjom solarnih panela, smanjila bi se upotreba uglja, a samim tim i zagađenje vazduha, kažu u Ministarstvu.

„Ovo je način da u velikoj mjeri riješimo uočeni problem, da proizvedemo nove kilovat-sate zelene energije i to na mjestu potrošnje, te da imamo potrebu punog angažmana i eventualnog prijema nove radne snage“, rekao je ministar Mujović

Od početka marta dostupna sredstva za primenu mera energetske efikasnosti

Osim ovog poteza, kako je najavio ministar, početkom marta građanima će na raspolaganju biti sredstva za primenu mera energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Mujović je u Bijelom Polju rekao da je u ovoj fazi realno raditi na energetskoj efikasnosti na nivou Crne Gore, jer je tada potrošnja neuporedivo manja, što je princip koji primenjuje Evropa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

9. februar 2024. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

9. februar 2024. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

9. februar 2024. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

9. februar 2024. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik