OIE

Solari sjever: novi projekat za ugradnju solarnih panela u Crnoj Gori

Solar sjever. Saša Mujović

Foto: Vlada Crne Gore

Objavljeno

09.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović pokrenuo je novi projekat za ugradnju solarnih panela na krovovima domaćinstava, pod nazivom Solar sjever, namenjen severu zemlje. Povod su bile žalbe građana na zagađenje vazduha.

U Bijelom Polju je pre dva dana održana panel diskusija o zagađenju vazduha na kojoj je prisustvovao i Saša Mujović, ministar energetike i rudarstva.

Posle konsultacija sa izvršnim direktorima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i EPCG Solar gradnje, Ivanom Bulatovićem i Valerijom Saveljić, kao i predsednikom Odbora direktora EPCG Milutinom Đukanovićem, koji su pozitivno reagovali na ovu inicijativu, ministar je uputio zvanični dopis ovim kompanijama da kreiraju poseban program radnog naziva „Solar sjever“, saopštilo je Ministarstvo.

Inače, EPCG je pre nekoliko godina pokrenula program instalacije solarnih panela za domaćinstva i firme pod povoljnim uslovima, koji se stalno proširuje. Kompanija je nedavno saopštila da ubrzo završava projekte Solari 3000+, Solari 500+, pa odmah kreće u Solari 5000+.

Solari sjever bi trebalo da bude  finansijski povoljniji i prihvatljiviji za građane

Projekat Solar sjever, u odnosu na program Solari 3000+,  trebalo bi, kako kažu u Ministarstvu, da bude finansijski povoljniji i prihvatljiviji za građane.

Cilj je da se što veći broj stanovnika severnih opština, koji imaju probleme sa zagađenjem, prijavi. Ugradnjom solarnih panela, smanjila bi se upotreba uglja, a samim tim i zagađenje vazduha, kažu u Ministarstvu.

„Ovo je način da u velikoj mjeri riješimo uočeni problem, da proizvedemo nove kilovat-sate zelene energije i to na mjestu potrošnje, te da imamo potrebu punog angažmana i eventualnog prijema nove radne snage“, rekao je ministar Mujović

Od početka marta dostupna sredstva za primenu mera energetske efikasnosti

Osim ovog poteza, kako je najavio ministar, početkom marta građanima će na raspolaganju biti sredstva za primenu mera energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Mujović je u Bijelom Polju rekao da je u ovoj fazi realno raditi na energetskoj efikasnosti na nivou Crne Gore, jer je tada potrošnja neuporedivo manja, što je princip koji primenjuje Evropa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

9. februar 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

9. februar 2024. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

9. februar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

9. februar 2024. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja