Električna energija

Novi ministar energetike Crne Gore je Saša Mujović, ekologiju će voditi Vladimir Martinović

vlada crne gore milojko spajic

Foto: Vlada Crne Gore

Objavljeno

31.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština Crne Gore izabrala je danas 44. Vladu Crne Gore na čelu sa predsednikom Milojkom Spajićem.

Ministar rudarstva i energetike biće Saša Mujović, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, dok će predsednik Opštine Kolašin, Vladimir Martinović, biti ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja severa.

Premijer Milojko Spajić je u ekspozeu naveo da energetika predstavlja veliku razvojnu šansu Crne Gore, pa je Vlada definisala dva pravca delovanja. Prvi se odnosi, kako prenose Vijesti, na donošenje nove Strategije razvoja energetike.

Spajić: Energetika je velika razvojna šansa

Vlada, takođe, planira da sprovede detaljnu analizu i izradi studiju o maksimalnoom kapacitetu solarnih elektrana i vetroparkova koje je moguće izgraditi u Crnoj Gori, bez ugrožavanja stabilnost rada elektroenergetskog sistema. Biće, kako se navodi, započeta i izgradnja jednog kapitalnog energetskog objekta na bazi prethodno sprovedene tehno-ekonomske analize brojnih rešenja koja su već u opticaju ili novih rešenja.

Drugi pravac delovanja odnosi se, kako se dodaje, na kratkoročno planiranje i nadogradnju postojeće energetske infrastrukture. U tom smislu radiće se na poboljšanju elektrodistributivne mreže kroz izgradnju novih vodova i trafostanica kako bi se rešio problem kvalitetnog napajanja potrošača naročito primorskog regiona i zimskih turističkih centara Žabljaka i Kolašina.

Dekan ETF-a biće zadužen za energetiku

vlada crne gore sasa mujovic
Foto: Elektrotehnički fakultet

Saša Mujović je rođen u Kotoru 1978. godine. Osnovnu školu završio je u Podgorici 1993, kao i srednju elektrotehničku školu, i to 1997.

Godine 1997. upisao je Elektrotehnički fakultet u Podgorici gde je diplomirao 2001. na Odseku za energetiku i automatiku na temu „Optimalna raspodjela tokova snaga“. Bio je student generacije, navodi se u biografiji na sajtu Fakulteta.

Magistrirao je 2004. na temu „Uticaj računara kao potrošača na kvalitet električne energije“, a doktorirao 2010. na temu „Uticaj nelinearnih potrošača malih snaga na kvalitet električne energije“. Magistarska i doktorska disertacija su odbranjene na Elektrotehničkom fakultetu.

Od početka 2002. je u radnom odnosu na Elektrotehničkom fakultetu.

Od 2019. obavlja funkciju dekana Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i člana Senata Univerziteta Crne Gore

U periodu od 2007. do 2009. je bio član Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore. Od 2011. do 2018. je bio član „Centra mladih naučnika“ pri Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti.

Od 2013. do 2019. je obavljao funkciju prodekana na Elektrotehničkom fakultetu. Od 2019. obavlja funkciju dekana Elektrotehničkog fakulteta i člana Senata Univerziteta Crne Gore.

Oblasti njegovog naučnog interesovanja su: kvalitet električne energije, eksploatacija i planiranje elektroenergetskih sistema i pametne mreže. Za ministra ga je predložio Pokret Evropa sad.

Predsednik Opštine Kolašin brinuće o životnoj sredini

vlada crne gore vladimir martinovic ministar
Foto: Skupština Crne Gore

Vladimir Martinović je rođen u Kolašinu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je 2012. na Pravnom fakultetu u Podgorici sa prosečnom ocenom 8,34, a 2013. je završio i specijalističke studije na Pravosudnom smeru sa prosečnom ocenom 10. Završio je i Školu demokratskog rukovođenja.

Tokom studiranja bio je studentski predstavnik i član Debatnog kluba Pravnog fakulteta, sa kojim je osvajao brojne nagrade, navodi se na sajtu Opštine Kolašin, i dodaje da je radio u advokatskoj kancelariji u Podgorici.

Na mesto potpredsednika stranke Demokratska Crna Gora izabran je juna 2015.

Na parlamentarnim izborima, održanim avgusta 2020. izabran je za poslanika u Skupštini Crne Gore, gde je član Ustavnog odbora, Zakonodavnog odbora i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, kao i zamenik člana Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Za predsednika Opštine Kolašin izabran je 18. decembra 2022.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

31. oktobar 2023. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

31. oktobar 2023. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

31. oktobar 2023. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

31. oktobar 2023. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost