Mobilnost

Prijavite se za Evropsku nagradu za planiranje održive urbane mobilnosti

grad Evropsko priznanje planiranje odrzive urbane mobilnosti

Evropska nedelja mobilnosti

Objavljeno

19.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Lokalne vlasti mogu da se do kraja oktobra uključe u konkurs za Evropsku nagradu za planiranje održive urbane mobilnosti – SUMP Award koja se ove godine održava jubilarni deseti put. To takmičenje deo je Evropske nedelje mobilnosti, koja će se ove godine održati od 16. do 22. septembra.

Svrha Evropskog priznanja za planiranje održive urbane mobilnosti – SUMP Award je da ohrabri lokalne vlasti širom Evrope da usvajaju planove održive urbane mobilnosti (sustainable urban mobility plans – SUMP) i da istakne posebna postignuća odabrane teme za svaku godinu. Organizatori su saopštili da će finalisti biti poznati u februaru ili martu, a da će se ceremonija dodele priznanja održati pre kraja aprila.

Pored toga, opštine i gradovi koji učestvuju u Evropskoj nedelji mobilnosti od 16. do 22. septembra imaju priliku da dobiju Nagradu Evropske nedelje mobilnosti u dve kategorije po veličini. Navedena dva konkursa se nadopunjuju, a promovišu se zajedno s Nagradom EU za bezbednost na putu u urbanim sredinama (EU Urban Road Safety Award).

Tema ovogodišnje nagrade je ‘Bezbedni i zdravi s održivom mobilnošću’ (Safe and Healthy with Sustainable Mobility). Prijave su otvorene za lokalne samouprave koje imaju nadležnost nad razvojem i primenom plana održive urbane mobilnosti na svojoj teritoriji, ali mogu da učestvuju i ukoliko još nisu završile taj postupak.

Planiranje bezbednijih i zdravijih gradova

Prijave traju do 31. oktobra. Evropska komisija je priznanje za SUMP uvela 2012. godine. Ti dokumenti se izrađuju u cilju zadovoljavanja potreba ljudi i kompanija za mobilnošću u gradovima i njihovoj okolini radi povećanja kvaliteta življenja.

„Planiranje bezbednijih i zdravijih gradova, gde su mere međusobno povezane da bi se postigli ciljevi bezbednosti na putu, fizičkog i mentalnog zdravlja, presudno je i biće presudno narednih godina. Još jedan važan izazov je da se unaprede usluge javnog prevoza i da se istovremeno povrati poverenje građana u taj servis – omogućavanje bezbedne i održive alternative za kretanje“, stoji u objavi.

Kandidati treba da pokažu koliko su integrisali nove usluge mobilnosti poput sistema za zajedničko korišćenje bicikala i električnih trotineta. Među kriterijumima je i povezanost ciljeva za bezbednost na putu sa vizijom nula, eliminacijom neto emisija gasova s efektom staklene bašte.

Značaj Jugoistočne Evrope na karti održive urbane mobilnosti

Priznanja Evropske nedelje mobilnosti dodeljuju se gradovima koji organizacijom događaja tokom tih sedam dana zastupaju ideje održive urbane mobilnosti. Dosad je više od 1.360 jedinica lokalne samouprave u 33 zemlje najavilo da će učestvovati ove godine.

Što se tiče područja kojeg prati Balkan Green Energy News, Turska ima najveći broj gradova i opština koji će obeležiti Evropsku nedelju mobilnosti – njih 97. Slede Slovenija sa 84 i Grčka, zasad sa 43 učesnika. Iz Hrvatske i Kipra se još niko nije prijavio, a preostale zemlje predstavljaće jedan do osam prijavljenih.

Grad Kruševac je osvojio priznanje za 2019. godinu u kategoriji sa preko sto hiljada žitelja. Grčka Igumenica je na takmičenju 2017. bila najbolja među onima s manje stanovnika.

Beograd je bio među finalistima priznanja za SUMP za prošlu godinu. Turda, koja se nalazi u Rumuniji, bila je šesti pobednik, a slovenački Ljutomer je u prvoj rundi takmičenja stigao do finala.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Investiciona grupa Investindustrial ulaze 120 miliona evra u Rimac grupu

Investindustrial ulaže 120 miliona evra u Rimac grupu

29 априла 2022 - Investindustrial grupa upravlja fondom od 11 milijardi evra i počela je da investira u Rimac grupu prošle godine

stellantis fiat panda kragujevac srbija

Stellantis će u Kragujevcu proizvoditi električni auto od 2024.

28 априла 2022 - Srpsko Ministarstvo privrede i firma FCA Srbija danas su potpisali Ugovor o dodeli sredstava podsticaja za proizvodnju automobila na struju

Robert Golob Pokret Sloboda pobedili izborima Sloveniji zelenim ekonomskim programom

Robert Golob i Pokret Sloboda pobedili na izborima u Sloveniji sa zelenim ekonomskim programom

26 априла 2022 - Robert Golob i Pokret Sloboda se zalažu za dekarbonizaciju i digitalizaciju privrede, s osloncem na obnovljive izvore i nuklearke.

Helbiz ce instalirati sistem elektricnih bicikala u Beogradu

Helbiz će instalirati sistem električnih bicikala u Beogradu

25 априла 2022 - Kompanija smatra Beograd jednim od svojih sedišta, jer je u ovom gradu otvorio kancelariju 2018. godine, tri godine posle osnivanja