Mobilnost

Prijavite se za Evropsku nagradu za planiranje održive urbane mobilnosti

grad Evropsko priznanje planiranje odrzive urbane mobilnosti

Evropska nedelja mobilnosti

Objavljeno

19.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Lokalne vlasti mogu da se do kraja oktobra uključe u konkurs za Evropsku nagradu za planiranje održive urbane mobilnosti – SUMP Award koja se ove godine održava jubilarni deseti put. To takmičenje deo je Evropske nedelje mobilnosti, koja će se ove godine održati od 16. do 22. septembra.

Svrha Evropskog priznanja za planiranje održive urbane mobilnosti – SUMP Award je da ohrabri lokalne vlasti širom Evrope da usvajaju planove održive urbane mobilnosti (sustainable urban mobility plans – SUMP) i da istakne posebna postignuća odabrane teme za svaku godinu. Organizatori su saopštili da će finalisti biti poznati u februaru ili martu, a da će se ceremonija dodele priznanja održati pre kraja aprila.

Pored toga, opštine i gradovi koji učestvuju u Evropskoj nedelji mobilnosti od 16. do 22. septembra imaju priliku da dobiju Nagradu Evropske nedelje mobilnosti u dve kategorije po veličini. Navedena dva konkursa se nadopunjuju, a promovišu se zajedno s Nagradom EU za bezbednost na putu u urbanim sredinama (EU Urban Road Safety Award).

Tema ovogodišnje nagrade je ‘Bezbedni i zdravi s održivom mobilnošću’ (Safe and Healthy with Sustainable Mobility). Prijave su otvorene za lokalne samouprave koje imaju nadležnost nad razvojem i primenom plana održive urbane mobilnosti na svojoj teritoriji, ali mogu da učestvuju i ukoliko još nisu završile taj postupak.

Planiranje bezbednijih i zdravijih gradova

Prijave traju do 31. oktobra. Evropska komisija je priznanje za SUMP uvela 2012. godine. Ti dokumenti se izrađuju u cilju zadovoljavanja potreba ljudi i kompanija za mobilnošću u gradovima i njihovoj okolini radi povećanja kvaliteta življenja.

„Planiranje bezbednijih i zdravijih gradova, gde su mere međusobno povezane da bi se postigli ciljevi bezbednosti na putu, fizičkog i mentalnog zdravlja, presudno je i biće presudno narednih godina. Još jedan važan izazov je da se unaprede usluge javnog prevoza i da se istovremeno povrati poverenje građana u taj servis – omogućavanje bezbedne i održive alternative za kretanje“, stoji u objavi.

Kandidati treba da pokažu koliko su integrisali nove usluge mobilnosti poput sistema za zajedničko korišćenje bicikala i električnih trotineta. Među kriterijumima je i povezanost ciljeva za bezbednost na putu sa vizijom nula, eliminacijom neto emisija gasova s efektom staklene bašte.

Značaj Jugoistočne Evrope na karti održive urbane mobilnosti

Priznanja Evropske nedelje mobilnosti dodeljuju se gradovima koji organizacijom događaja tokom tih sedam dana zastupaju ideje održive urbane mobilnosti. Dosad je više od 1.360 jedinica lokalne samouprave u 33 zemlje najavilo da će učestvovati ove godine.

Što se tiče područja kojeg prati Balkan Green Energy News, Turska ima najveći broj gradova i opština koji će obeležiti Evropsku nedelju mobilnosti – njih 97. Slede Slovenija sa 84 i Grčka, zasad sa 43 učesnika. Iz Hrvatske i Kipra se još niko nije prijavio, a preostale zemlje predstavljaće jedan do osam prijavljenih.

Grad Kruševac je osvojio priznanje za 2019. godinu u kategoriji sa preko sto hiljada žitelja. Grčka Igumenica je na takmičenju 2017. bila najbolja među onima s manje stanovnika.

Beograd je bio među finalistima priznanja za SUMP za prošlu godinu. Turda, koja se nalazi u Rumuniji, bila je šesti pobednik, a slovenački Ljutomer je u prvoj rundi takmičenja stigao do finala.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sijarto: Nema odgovorne zelene energetske politike bez nuklearki, električne mobilnosti

19. avgust 2021. - Energetska politika je postala talac ideoloških rasprava i licemerja, ocenio je mađarski ministar inostranih poslova i trgovine Peter Sijarto na Beogradskom energetskom forumu

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

19. avgust 2021. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

19. avgust 2021. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

19. avgust 2021. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije