Mobilnost

Srbija obeležava Evropsku nedelju mobilnosti uz promociju održivih rešenja

Srbija obelezava Evropsku nedelju mobilnosti odrzivih

Slika: Delegacija EU u Srbiji

Objavljeno

18.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Ove godine je 27 gradova i opština organizovalo aktivnosti za Evropsku nedelju mobilnosti, pa se tako Srbija pridružila grupi od preko 2.600 lokalnih samouprava širom kontinenta, podsetio je ambasador Sem Fabrizi, šef Delegacije Evropske unije.

Srbija je započela Evropsku nedelju mobilnosti 2020. svečanošću u Kruševcu, koji je dobio nagradu Evropske nedelje mobilnosti za prošlu godinu u kategoriji većih opština. Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrizi, uručio je priznanje gradonačelnici Jasmini Palurović u ime evropske komesarke za saobraćaj Adine-Ioane Vălean.

Ove godine učestvuje preko 2.600 lokalnih zajednica

„Danas smo ovde u Kruševcu da pozovemo sve gradove na učešće u Evropskoj nedelji mobilnosti. To je sjajan događaj, koji se obeležava širom Evrope, širom Srbije. Od 16. do 22. septembra, u 49 zemalja Evrope, u više od 2.600 gradova obeležava se isto što se dešava i u Kruševcu”, rekao je na događaju.

Fabrici je naglasio da ove godine Evropska nedelja mobilnosti ima moto „Mobilnost za sve bez štetnih gasova“. Prva poruka je da je potrebno smanjiti zagađenost vazduha, druga poruka odnosi se na povezanost kretanja i zdravlja ljudi, a treći element jeste javni prostor, koji pripada građanima, a ne automobilima, rekao je.

Jedna od poruka Evropske nedelje mobilnosti jeste da se mora smanjiti zagađenost vazduha

“U Kruševcu i u još 26 gradova i lokalnih zajednica širom zemlje, ljudi učestvuju u različitim aktivnostima kao što su hodanje, trčanje, vožnja bicikla, vožnja električnih skutera i vožnja električnim automobilima. Evropska unija je pokrenula revolucionarnu ideju – Zeleni dogovor – kojim se teži da čitav kontinent postane neutralan kada je u pitanju emisija ugljenika, i to do 2050. godine“, dodao je ambasador.

U Beogradu će se sutra obeležiti Dan bez automobila.

Srbija Evropsku nedelju mobilnosti promociju odrzivih
Slika: Ambasador Sem Fabrizi uručuje gradonačelnici Jasmini Palurović priznanje koje je Kruševac osvojio (Delegacija EU u Srbiji)

Standardi EU su najbolji za okolinu, razvoj, društvo u Srbiji

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je Evropska nedelja mobilnosti važna za EU, ali i za Srbiju, i dodala da država želi da uskladi standarde s onima u EU kao najboljima za životnu sredinu, razvoj i društvo. Aktivnosti u Srbiji u okviru kampanje koordinišu Stalna konferencija gradova i opština i njeno ministarstvo.

Mihajlović je pozvala druge gradove da se angažuju u mobilnosti, i to ne samo u ovoj nedelji, već tokom čitave godine. Od sledeće godine ministarstvo će dodeljivati nagradu vrednu million dinara, koja će biti podsticaj lokalnim samoupravama kako bi se više bavile urbanom mobilnošću, najavila je.

Srbija Evropsku nedelju mobilnosti uz promociju odrzivih
Slika: Fabrizi vozi električni trotinet (Delegacija EU u Srbiji)

Nagrade za Endomondo izazov

Za korisnike mobilne aplikacije Endomondo koji utroše najviše kalorija šetnjom, vožnjom bicikla ili rolera do 21. septembra spremljene su nagrade.

Ova kampanja, koja je počela 2002, daje ljudima priliku da istraže ulogu gradskih ulica i isprobavaju praktična rešenja za rešavanje urbanih izazova poput zagađenja vazduha. Cilj je da se promovišu čista mobilnost i održivi gradski prevoz i da se na taj način poboljšaju javno zdravlje i kvalitet života.

Evropska nedelja mobilnosti ukazuje stanovništvu na održiva rešenja za mobilnost, kao i na prepreke. Gradovi svojim učešćem mogu da pokažu prednosti čistijih izbora prevoza i postignu napredak u mobilnosti u Evropi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan bicikla

Svetski dan bicikla – nosioca održive urbane mobilnosti

18. septembar 2020. - Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 2018, za Svetski dan bicikla je proglašen 3. jun.

Kalifornija uvela pravilo napredne čiste flote kako bi postigla nula odsto emisija transportnog sektora

Kalifornija će zabraniti kamione s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem

18. septembar 2020. - Kalifornija je uvela obavezu postepenog prelaska teretnih vozila srednje i teške kategorije na tehnologiju sa nula emisija

Grčka i Slovenija biće deo jedne od najvećih evropskih mreža za punjenje električnih vozila

18. septembar 2020. - Italijanska kompanija trenutno ima više od 15.000 punjača za električne automobile, a plan je da udvostruči svoju mrežu do 2026.

Križevci u Hrvatskoj primer održive mobilnosti

Križevci u Hrvatskoj napreduju u održivoj mobilnosti – uvedeni javni bicikli

18. septembar 2020. - Mali hrvatski grad Križevci odličan je primer kako građani na lokalnom nivou mogu da se izbore za održiviju mobilnost