Mobilnost

Jesen u Evropi u znaku urbane mobilnosti

Evropa urbana mobilnost

Foto: Pixabay

Objavljeno

19.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Dani urbane mobilnosti (Urban Mobility Days 2020), prva velika konferencija o urbanoj mobilnosti koju organizuje Evropska komisija, biće održana od 29. septembra do 2. oktobra, nedelju dana nakon završetka Evropske nedelje mobilnosti (European Mobility Week).

Registracija za učešće na konferenciji Dani urbane mobilnosti 2020 je počela, objavio je Eltis, organizacija koja prati trendove u urbanoj mobilnosti u Evropi i koju finansira Generalni direktorat za mobilnost i transport Evropske komisije.

Prvog dana konferencije, koja će biti u potpunosti održana u digitalnom formatu zbog pandemije bolesti COVID-19, registrovani učesnici će imati priliku da učestvuju u diskusiji o narednim koracima na polju urbane mobilnosti u EU, nagradi CIVITAS i nagradi EU za održivu mobilnost (Sustainable Urban Mobility Award), kao i doprinosu EU globalnoj tranziciji urbane mobilnosti.

U narednim danima, konferencija će se baviti raznovrsnim temama, uključujući sinergiju turizma i mobilnosti; planiranje otporne i održive mobilnosti; pametnu i e-mobilnost u gradovima; politiku po pitanju mobilnosti bez štetnih emisija; pristupačnu i inkluzivnu mobilnost; i infrastrukturu za pešačenje i vožnju bicikla.

Konferencija će se takođe baviti otpornošću urbane mobilnosti na nepredviđene okolnosti i lekcijama koje su naučene od početka pandemije korona virusa.

Evropska nedelja mobilnosti biće posvećena mobilnosti bez štetnih emisija

Ovogodišnja Evropska nedelja mobilnosti, koja traje od 16. do 22. septembra, biće posvećena mobilnosti bez štetnih emisija, što je takođe tema ovogodišnje, devete po redu nagrade SUMP, koja će biti uručena tokom Evropske nedelje mobilnosti.

Nagrada SUMP je priznanje koje dodeljuje Evropska komisija sa ciljem da podstakne lokalne vlasti širom Evrope da usvajaju planove održive urbane mobilnosti. Ona je komplementarna nagradi Evropske nedelje mobilnosti (European Mobility Week Award), ali je odvojena od nje.

Nagrada SUMP za 2019 dodeljena je Gradu Briselu, što je drugi put da prestonica Belgije osvaja ovo priznanje. Prošlogodišnji dobitnici nagrade Evropske nedelje mobilnosti su Grad Kruševac u Srbiji u kategoriji većih opština i grčka Kardica u kategoriji manjih opština.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan spreman da modernizuje zeleznicu Buducnost je na sinama

Zapadni Balkan spreman da modernizuje železnicu – Budućnost je na šinama

13 септембра 2021 - Zemlje Zapadnog Balkana su se dogovorile da transformišu i prošire železnicu i uvedu ekspresne međugradske linije i tako doprinesu održivoj mobilnosti

Massive-Attack_Climate-report

Massive Attack za smanjenje emisija CO2 tokom turneja i koncerata

10 септембра 2021 - Massive Attack radi na koncepciji turneja i koncerata sa što manjim emisijama CO2 za celu muzičku industriju, a testiraće rešenja na svojoj turneji.

Rekordna koncentracija litijuma geotermalnoj vodi Engleskoj

Rekordna koncentracija litijuma nađena u geotermalnoj vodi u Engleskoj

02 септембра 2021 - U vodi koju koristi prva geotermalna elektrana u Velikoj Britaniji ima litijuma za proizvodnju do 1.500 tona godišnje bez zagađivanja i ispuštanja CO2

grad Evropsko priznanje planiranje odrzive urbane mobilnosti

Prijavite se za Evropsku nagradu za planiranje održive urbane mobilnosti

19 августа 2021 - Lokalne vlasti mogu da se do kraja oktobra uključe u konkurs za Evropsko priznanje za planiranje održive urbane mobilnosti – SUMP Award