Mobilnost

Jesen u Evropi u znaku urbane mobilnosti

Evropa urbana mobilnost

Foto: Pixabay

Objavljeno

19.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Dani urbane mobilnosti (Urban Mobility Days 2020), prva velika konferencija o urbanoj mobilnosti koju organizuje Evropska komisija, biće održana od 29. septembra do 2. oktobra, nedelju dana nakon završetka Evropske nedelje mobilnosti (European Mobility Week).

Registracija za učešće na konferenciji Dani urbane mobilnosti 2020 je počela, objavio je Eltis, organizacija koja prati trendove u urbanoj mobilnosti u Evropi i koju finansira Generalni direktorat za mobilnost i transport Evropske komisije.

Prvog dana konferencije, koja će biti u potpunosti održana u digitalnom formatu zbog pandemije bolesti COVID-19, registrovani učesnici će imati priliku da učestvuju u diskusiji o narednim koracima na polju urbane mobilnosti u EU, nagradi CIVITAS i nagradi EU za održivu mobilnost (Sustainable Urban Mobility Award), kao i doprinosu EU globalnoj tranziciji urbane mobilnosti.

U narednim danima, konferencija će se baviti raznovrsnim temama, uključujući sinergiju turizma i mobilnosti; planiranje otporne i održive mobilnosti; pametnu i e-mobilnost u gradovima; politiku po pitanju mobilnosti bez štetnih emisija; pristupačnu i inkluzivnu mobilnost; i infrastrukturu za pešačenje i vožnju bicikla.

Konferencija će se takođe baviti otpornošću urbane mobilnosti na nepredviđene okolnosti i lekcijama koje su naučene od početka pandemije korona virusa.

Evropska nedelja mobilnosti biće posvećena mobilnosti bez štetnih emisija

Ovogodišnja Evropska nedelja mobilnosti, koja traje od 16. do 22. septembra, biće posvećena mobilnosti bez štetnih emisija, što je takođe tema ovogodišnje, devete po redu nagrade SUMP, koja će biti uručena tokom Evropske nedelje mobilnosti.

Nagrada SUMP je priznanje koje dodeljuje Evropska komisija sa ciljem da podstakne lokalne vlasti širom Evrope da usvajaju planove održive urbane mobilnosti. Ona je komplementarna nagradi Evropske nedelje mobilnosti (European Mobility Week Award), ali je odvojena od nje.

Nagrada SUMP za 2019 dodeljena je Gradu Briselu, što je drugi put da prestonica Belgije osvaja ovo priznanje. Prošlogodišnji dobitnici nagrade Evropske nedelje mobilnosti su Grad Kruševac u Srbiji u kategoriji većih opština i grčka Kardica u kategoriji manjih opština.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska nedelja vodonika EU inovacije finansiranje

Evropska nedelja vodonika: EU promoviše inovacije, nudi finansiranje

25 November 2020 - Prva Evropska nedelja vodonika je prilika za kompanije i institucije da najave poduhvate i zajedničke napore što vode klimatskoj neutralnosti

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.

Elektricni teski teretnjaci Volvo Trucks dolaze Evropu

Električni teški teretnjaci Volvo Trucks dogodine dolaze u Evropu

05 November 2020 - Volvo Trucks želi da do 2030. uvede električne varijante celog programa, a 2021. na tržište izlaze teški teretni kamioni

Nidec blizu otvaranja fabrike za motore za elektricna vozila Srbija

Japanski Nidec blizu otvaranja fabrike za motore za električna vozila u Srbiji

05 November 2020 - Japanska kompanija planira da uloži oko 1,9 milijardi dolara u fabriku motora za električna vozila u Srbiji kako bi ojačao poziciju u Evropi.