Životna sredina

Prijava projekata za EUSEW nagrade za održivu energetiku do 4. februara

Slika: EUSEW

Objavljeno

08.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Prijave za ovogodišnje EU nagrade za održivu energetiku mogu se dostaviti onlajn do 4. februara 2019. godine. Nagrade su deo Nedelje održive energetike Evropske unije (EUSEW), u organizaciji Evropske komisije (Generalnog direktorata za energetiku i EASME), koja će se održati od 17. do 21. juna.

EUSEW je najveći događaj posvećen obnovljivim izvorima energije (OIE) i efikasnom korišćenju energije u Evropi, a ove godine održava se pod sloganom “Kreiranje evropske energetske budućnosti”.

Tokom EUSEW 2019. pet najznačajnijih projekata će biti proglašeno osvajačima EU nagrade za održivu energetiku (onlajn prijavljivanje).

Kategorije za dodelu nagrada ove godine su:

  • Angažman – Za aktivnosti koje inspirišu i motivišu građane da svoje energetske navike učine održivijim;
  • Liderstvo – Za aktivnosti koje doprinose dugoročnim ciljevima EU, a istovremeno pružaju značajne društveno-ekonomske koristi;
  • Inovacije – Za aktivnosti koje finansira EU, a koje demonstriraju održivu energetsku tranziciju na orginalan i inovativan način;
  • Mladi – Za aktivnosti koje sprovode, ili koje ciljaju, osobe mlađe od 30 godina.

U skladu sa Smernicama za dodelu nagrada, organizacija koja sprovodi aktivnosti, projekte ili akcije mora da bude iz EU, a aktivnosti, projekti i akcije moraju se, takođe, sprovoditi unutar EU.

Dvanaest projekata koji su ušli u uži izbor biće pozvani na ceremoniju dodele nagrada u Briselu tokom EUSEW konferencije i imaće priliku da se takmiče za dve nagrade – nagradu u okviru 4 kategorije i nagradu javnosti.

Balkan Green Energy News, kao medijski partner EUSEW-a, predstavio je 3 od 12 finalista 2018. godine – WiseGRID, Program energetske rekonstrukcije 300 škola i Regionalnu energetsku agenciju sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).
Prošlogodišnji pobednici su bili WiseGRID, Bio.Energy.Parc.Saerbeck, Peace_Alps i Czech Sustainable Houses.

U 2017. nagrađeni su Greek Tilos project, Home Energy Saving Kit, Europe-wide CELSIUS project, i SINBIO, a u 2016 EcoGrid EU, Opština Pokupsko u Hrvatskoj i Green Brewery Göss.

Poziv za podnošenje prijava za ovogodišnju EUSEW konefrenciju otvoren je do 28. januara, dok će pozivi za Networking Village i lokalne događaje o održivoj energetici, kao i Energy Days biti objavljeni u toku ovog meseca.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Portugal projekat litijuma EU sirovine baterije

Portugal će otkazati projekat litijuma, dok se EU muči da nabavi sirovine za baterije

05 May 2021 - Veliki projekat eksploatacije litijuma u Portugalu verovatno će biti obustavljen, ali druga firma već radi u istom području. EU želi stabilno snabdevanje neškodljivo po prirodu.

crna gora nekp prestanak koriscenja uglja zdravko krivokapic

Krivokapić: Crna Gora će u NEKP-u odrediti rok za prestanak korišćenja uglja

03 May 2021 - Premijer je istakao da klimatska neutralnost do 2030. nije realna, kao i da bi momentalno gašenje TE Pljevlja izazvalo brojne probleme.

Jestiva folija od algi zamena za plasticnu foliju za pakovanje hrane

Jestiva folija od algi zamenjuje plastičnu foliju za pakovanje hrane

30 April 2021 - Nova folija je zasnovana na dobro poznatom prirodnom biopolimeru natrijum alginatu - jedinjenju koje se nalazi u ćelijama smeđih algi.

Ponovo aktuelan plan spalionice otpada Nisu

Ponovo aktuelan plan za izgradnju spalionice otpada u Nišu

29 April 2021 - Srbija pregovara s partnerima iz Kine i Evrope o izgradnji spalionice otpada u Nišu vredne sto miliona evra, vraćajući u život plan star čitavu deceniju