Životna sredina

Prijava projekata za EUSEW nagrade za održivu energetiku do 4. februara

Slika: EUSEW

Objavljeno

08.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Prijave za ovogodišnje EU nagrade za održivu energetiku mogu se dostaviti onlajn do 4. februara 2019. godine. Nagrade su deo Nedelje održive energetike Evropske unije (EUSEW), u organizaciji Evropske komisije (Generalnog direktorata za energetiku i EASME), koja će se održati od 17. do 21. juna.

EUSEW je najveći događaj posvećen obnovljivim izvorima energije (OIE) i efikasnom korišćenju energije u Evropi, a ove godine održava se pod sloganom „Kreiranje evropske energetske budućnosti“.

Tokom EUSEW 2019. pet najznačajnijih projekata će biti proglašeno osvajačima EU nagrade za održivu energetiku (onlajn prijavljivanje).

Kategorije za dodelu nagrada ove godine su:

  • Angažman – Za aktivnosti koje inspirišu i motivišu građane da svoje energetske navike učine održivijim;
  • Liderstvo – Za aktivnosti koje doprinose dugoročnim ciljevima EU, a istovremeno pružaju značajne društveno-ekonomske koristi;
  • Inovacije – Za aktivnosti koje finansira EU, a koje demonstriraju održivu energetsku tranziciju na orginalan i inovativan način;
  • Mladi – Za aktivnosti koje sprovode, ili koje ciljaju, osobe mlađe od 30 godina.

U skladu sa Smernicama za dodelu nagrada, organizacija koja sprovodi aktivnosti, projekte ili akcije mora da bude iz EU, a aktivnosti, projekti i akcije moraju se, takođe, sprovoditi unutar EU.

Dvanaest projekata koji su ušli u uži izbor biće pozvani na ceremoniju dodele nagrada u Briselu tokom EUSEW konferencije i imaće priliku da se takmiče za dve nagrade – nagradu u okviru 4 kategorije i nagradu javnosti.

Balkan Green Energy News, kao medijski partner EUSEW-a, predstavio je 3 od 12 finalista 2018. godine – WiseGRID, Program energetske rekonstrukcije 300 škola i Regionalnu energetsku agenciju sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).
Prošlogodišnji pobednici su bili WiseGRID, Bio.Energy.Parc.Saerbeck, Peace_Alps i Czech Sustainable Houses.

U 2017. nagrađeni su Greek Tilos project, Home Energy Saving Kit, Europe-wide CELSIUS project, i SINBIO, a u 2016 EcoGrid EU, Opština Pokupsko u Hrvatskoj i Green Brewery Göss.

Poziv za podnošenje prijava za ovogodišnju EUSEW konefrenciju otvoren je do 28. januara, dok će pozivi za Networking Village i lokalne događaje o održivoj energetici, kao i Energy Days biti objavljeni u toku ovog meseca.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

8. januar 2019. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Eko strazin protest prebrojavanja cist vazduh kriticne mase

Eko stražin protest prebrojavanja za čist vazduh – korak ka dostizanju kritične mase

8. januar 2019. - Eko straža želi da okupi kritičnu masu zbog koje bi država počela da radi svoj posao u pogledu popravljanja kvaliteta vazduha

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

8. januar 2019. - SEOS je u nedelju započeo novi protest i blokadu ispred Vlade Srbije na kojem se zahtevaju ostavke na svim nivoima i oslobođenje RTS-a

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

8. januar 2019. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021.