Energetska efikasnost

EUSEW 2018: Predstavljanje finalista – Obnova 300 škola u Parizu

EUSEW 2018 predstavljanje finalista – Obnova 300 skola u Parizu

Photo: Pixabay

Objavljeno

31.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Dobitnici Nagrade Evropske unije (EU) za održivu energetiku za ovu godinu biće proglašeni 5. juna. U užem izboru je 12 finalista iz deset zemalja EU u četiri kategorije (potrošači, javni sektor, poslovni sektor i novoj kategoriji mladi lideri u energetici).

Balkan Green Energy News je sa liste finalista odabrao troje koje će detaljno predstaviti.

Pariz radi na prilagođavanju novih tehnologija u starim zgradama kako bi se uštedela energija. Primena mera energetske efikasnosti u 300 škola između 2011. i 2020. godine kroz program Energetska rehabilitacija 300 škola omogućila je obrazovnom sektoru u Parizu da bude primer za druge.

Grejanje, fasade i nova tehnologija

S obzirom na njihovu ulogu u obrazovanju i inspirisanju mladih generacija i njihovog potencijalnog uticaja na roditelje i druge rođake, škole su idealno mesto za početak. Polovina škola u Parizu je iz perioda pre 1948. godine, što radove čini posebno izazovnim. Značaj projekta je naglašen činjenicom da na škole otpada trećina ukupne potrošnje energije u gradskim javnim zgradama.

Rehabilitacije su prilagođene svakoj školi na osnovu starosti, građevinskog materijala i potrebnih radova. Modernizacija uključuje sisteme grejanja i fasada, kao i pametnu tehnologiju za praćenje temperature i nivoa potrošnje energije svake učionice, što omogućava daljinsko upravljanje svakim radijatorom i podešavanje svakog sata.

Odlični rezultati

Dosadašnji rezultati su ohrabrujući. Cilj je bio smanjenje potrošnje energije i emisije gasova sa efektom staklene bašte za 30 odsto, a u više od sto škola tokom zime 2015-2016. smanjenje je bilo 38,1 odsto i 40 odsto u odnosu na sezonu 2008-09. Potrošnja energije je smanjena za ukupno 11.000 megavat-sati godišnje – što je ravno prosečnoj godišnjoj potrošnji 2.000 francuskih domaćinstava. Cilj Pariza je da škole do 2050. nemaju emisije CO2.

Kao i prošlih godina, Nagradu građana odabraće javnost glasanjem.

O EUSEW

Svake godine Evropska komisija (Generalni direktorat za energiju i EASME) organizuje Nedelju održive energije u EU (EUSEW), najveći skup posvećen obnovljivim izvorima i efikasnoj upotrebi energije u Evropi. Ovogodišnji moto je „Predvodite tranziciju ka čistoj energiji“, a pokrivaće niz aktivnosti na nivou cele Evropske unije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poziv postdiplomce mlade pocetku karijere Letnju skolu Energetske zajednice

Poziv za postdiplomce, mlade na početku karijere za Letnju školu Energetske zajednice

18 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice prima prijave za šestu Letnju školu Energetske zajednice, koja će se održati u Sarajevu

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

najcitaniji tekstovi 2021 balkan green energy news

Najčitaniji tekstovi na portalu Balkan Green Energy News u 2021.

31 децембра 2021 - Čitaoce portala Balkan Green Energy News su 2021. godine najviše zanimali energetska efikasnost, prozjumeri i litijum

Srbija otvorila klaster 4 u pregovorima o pristupanju EU

Srbija otvorila klaster 4 u pregovorima o pristupanju EU

14 децембра 2021 - Srbija je u pregovorima o pristupanju EU otvorila klaster 4 – zelenu agendu i održivu povezanost, koji se sastoji od četiri poglavlja