Energetska efikasnost

EUSEW 2018: Predstavljanje finalista – Obnova 300 škola u Parizu

EUSEW 2018 predstavljanje finalista – Obnova 300 skola u Parizu

Photo: Pixabay

Objavljeno

31.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Dobitnici Nagrade Evropske unije (EU) za održivu energetiku za ovu godinu biće proglašeni 5. juna. U užem izboru je 12 finalista iz deset zemalja EU u četiri kategorije (potrošači, javni sektor, poslovni sektor i novoj kategoriji mladi lideri u energetici).

Balkan Green Energy News je sa liste finalista odabrao troje koje će detaljno predstaviti.

Pariz radi na prilagođavanju novih tehnologija u starim zgradama kako bi se uštedela energija. Primena mera energetske efikasnosti u 300 škola između 2011. i 2020. godine kroz program Energetska rehabilitacija 300 škola omogućila je obrazovnom sektoru u Parizu da bude primer za druge.

Grejanje, fasade i nova tehnologija

S obzirom na njihovu ulogu u obrazovanju i inspirisanju mladih generacija i njihovog potencijalnog uticaja na roditelje i druge rođake, škole su idealno mesto za početak. Polovina škola u Parizu je iz perioda pre 1948. godine, što radove čini posebno izazovnim. Značaj projekta je naglašen činjenicom da na škole otpada trećina ukupne potrošnje energije u gradskim javnim zgradama.

Rehabilitacije su prilagođene svakoj školi na osnovu starosti, građevinskog materijala i potrebnih radova. Modernizacija uključuje sisteme grejanja i fasada, kao i pametnu tehnologiju za praćenje temperature i nivoa potrošnje energije svake učionice, što omogućava daljinsko upravljanje svakim radijatorom i podešavanje svakog sata.

Odlični rezultati

Dosadašnji rezultati su ohrabrujući. Cilj je bio smanjenje potrošnje energije i emisije gasova sa efektom staklene bašte za 30 odsto, a u više od sto škola tokom zime 2015-2016. smanjenje je bilo 38,1 odsto i 40 odsto u odnosu na sezonu 2008-09. Potrošnja energije je smanjena za ukupno 11.000 megavat-sati godišnje – što je ravno prosečnoj godišnjoj potrošnji 2.000 francuskih domaćinstava. Cilj Pariza je da škole do 2050. nemaju emisije CO2.

Kao i prošlih godina, Nagradu građana odabraće javnost glasanjem.

O EUSEW

Svake godine Evropska komisija (Generalni direktorat za energiju i EASME) organizuje Nedelju održive energije u EU (EUSEW), najveći skup posvećen obnovljivim izvorima i efikasnoj upotrebi energije u Evropi. Ovogodišnji moto je „Predvodite tranziciju ka čistoj energiji“, a pokrivaće niz aktivnosti na nivou cele Evropske unije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

subvencije energetska efikasnost izolacija solarni paneli

Građanima Srbije ove godine rekordnih 70 miliona evra subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost

31. maj 2018. - Dosad su u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije podeljene subvencije u vrednosti od 23 miliona evra

vojvodina ebrd javni objekti kredit donacija

Vojvodina će investirati 16 miliona evra u energetsku efikasnost 80 javnih objekata

31. maj 2018. - Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

Vlada Srbije sarađuje sa USAID-om na unapređenju energetske efikasnosti

31. maj 2018. - Vlada Srbije i USAID su potpisali memorandum o razumevanju o zajedničkom radu na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji

toplovod obrenovac tent novi beograd ugovor eps beoelektrane

Beogradske elektrane i EPS potpisali ugovor o gradnji toplovoda od TENT-a do Novog Beograda

31. maj 2018. - Iz blokova A3 i A6 TENT-a A preuzimaće se toplotna energija i transportovati toplovodom kapacitete 600 MWt do toplane Novi Beograd.