Životna sredina

Poznati osvajači nagrada EU za održivu energetiku za 2018. godinu

Poznati-osvajaci-Nagrade-EU-za-odrzivu-energetiku-za-2018.-godinu

Slika: twitter/euenergyweek

Objavljeno

08.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Nagrade Evropske unije (EU) za održivu energetiku za 2018. godinu zvanično su uručene na ceremoniji u Briselu kojoj je prisustvovao evropski komesar za klimatsku akciju i energetiku Miguel Arias Canete.

Nagrade u kategoriji poslovnog sektora i publike otišle su projektu WiseGRID (Valensija, Španija), jednom iz grupe od tri finalista, koje je, od ukupno 12, Balkan Green Energy News izabrao da detaljno predstavi. Od skoro 10.000 pristiglih glasova na onlajn glasanju, WiseGRID je osvojio nagradu javnosti sa više od 2.000.

Priznanje u kategoriji potrošača dobio je Bio.Energy.Parc (Saerbeck, Nemačka), u kategoriji javnog sektora PEACE_Alps (Torino, Italija) i u kategoriji mladih lidera Češke održive kuće (Česky Krumlov, Češka).

U finale se plasiralo 12 projekata u četiri kategorije.

POTROŠAČI: Bio.Energy.Parc

Tokom 2008. godine 7.200 stanovnika grada Saerbek odlučilo je da se do 2030. potpuno snabdeva iz obnovljivih izvora energije, primenom više od 150 akcija zasnovanih na povezivanju građana i profita i transformaciji starog vojnog skladišta oružja u održivi energetski park.

„Ponosni smo što smo dobili ovu nagradu. To je velika podrška da nastavimo započeto. Radimo na ovom projektu već deset godina i još ga nismo završili. Ova nagrada nam daje motivaciju da nastavimo“, rekao je Guido Wallraven u ime projekta Bio.Energy.Parc.

JAVNI SEKTOR: PEACE_Alpes

Italijanski projekat podržava alpske vlasti u tranziciji ka području sa niskim emisijama CO2. Uključivanjem više od 200 opština u šest zemalja, PEACE_Alps se fokusira na upravljanje energijom, renoviranje zgrada i javno osvetljenje. Takođe, pomaže vlastima da prevaziđu prepreke u sprovođenju svojih strateških akcionih planova.

„Imamo dobar projekat, dobru ideju i dobar tim. Srećni smo zbog tima koji imamo. Reč je o duhu ljudi i verovanju u promene“, rekao je Silvio De Nigris isped projekta PEACE_Alps.

POSLOVNI SEKTOR: WiseGRID

U okviru programa EU Horizon 2020, WiseGRID je razvio devet rešenja za poboljšanje elektroenergetske mreže i jačanje uloge kupaca, čineći mrežu pametnijom, otvorenijom i više orijentisanom ka potrošačima.

„To je vrlo uzbudljivo. Veoma smo srećni zbog obe nagrade – od žirija, a naročito od javnosti – to znači da to nije samo tehnologija koja je spremna da pomogne energetsku tranziciju, već je i društvo spremno da prihvati energetsku tranziciju“, rekao je Antonio Marqkues prilikom preuzimanja nagrade u ime WiseGRID.

MLADI ENERGETSKI LIDERI: Češke održive kuće

Ono što je pokrenuto kao portal za pružanje informacija o održivosti, razvilo se u godišnje arhitektonsko takmičenje koje inspiriše mlade arhitekte da predvode energetsku tranziciju sa svojim inovativnim i energetski efikasnim dizajnom.

„Ova nagrada ide svim ljudima koji su radili na projektu. Počeli smo pre četiri godine i stvorili  najveće studentsko takmičenje u arhitekturi. Takođe, napravili smo novi sistem za upravljanje energijom i domaćinstvima. Mala smo organizacija, ali dinamična“, objasnio je Pavel Podruh, ispred projekta Češke održive kuće.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

8. jun 2018. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

8. jun 2018. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

8. jun 2018. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

8. jun 2018. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem