Konferencija 22 februar registracija - srpski
Životna sredina

Poznati osvajači nagrada EU za održivu energetiku za 2018. godinu

Poznati-osvajaci-Nagrade-EU-za-odrzivu-energetiku-za-2018.-godinu

Slika: twitter/euenergyweek

Objavljeno

08.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Nagrade Evropske unije (EU) za održivu energetiku za 2018. godinu zvanično su uručene na ceremoniji u Briselu kojoj je prisustvovao evropski komesar za klimatsku akciju i energetiku Miguel Arias Canete.

Nagrade u kategoriji poslovnog sektora i publike otišle su projektu WiseGRID (Valensija, Španija), jednom iz grupe od tri finalista, koje je, od ukupno 12, Balkan Green Energy News izabrao da detaljno predstavi. Od skoro 10.000 pristiglih glasova na onlajn glasanju, WiseGRID je osvojio nagradu javnosti sa više od 2.000.

Priznanje u kategoriji potrošača dobio je Bio.Energy.Parc (Saerbeck, Nemačka), u kategoriji javnog sektora PEACE_Alps (Torino, Italija) i u kategoriji mladih lidera Češke održive kuće (Česky Krumlov, Češka).

U finale se plasiralo 12 projekata u četiri kategorije.

POTROŠAČI: Bio.Energy.Parc

Tokom 2008. godine 7.200 stanovnika grada Saerbek odlučilo je da se do 2030. potpuno snabdeva iz obnovljivih izvora energije, primenom više od 150 akcija zasnovanih na povezivanju građana i profita i transformaciji starog vojnog skladišta oružja u održivi energetski park.

„Ponosni smo što smo dobili ovu nagradu. To je velika podrška da nastavimo započeto. Radimo na ovom projektu već deset godina i još ga nismo završili. Ova nagrada nam daje motivaciju da nastavimo“, rekao je Guido Wallraven u ime projekta Bio.Energy.Parc.

JAVNI SEKTOR: PEACE_Alpes

Italijanski projekat podržava alpske vlasti u tranziciji ka području sa niskim emisijama CO2. Uključivanjem više od 200 opština u šest zemalja, PEACE_Alps se fokusira na upravljanje energijom, renoviranje zgrada i javno osvetljenje. Takođe, pomaže vlastima da prevaziđu prepreke u sprovođenju svojih strateških akcionih planova.

„Imamo dobar projekat, dobru ideju i dobar tim. Srećni smo zbog tima koji imamo. Reč je o duhu ljudi i verovanju u promene“, rekao je Silvio De Nigris isped projekta PEACE_Alps.

POSLOVNI SEKTOR: WiseGRID

U okviru programa EU Horizon 2020, WiseGRID je razvio devet rešenja za poboljšanje elektroenergetske mreže i jačanje uloge kupaca, čineći mrežu pametnijom, otvorenijom i više orijentisanom ka potrošačima.

„To je vrlo uzbudljivo. Veoma smo srećni zbog obe nagrade – od žirija, a naročito od javnosti – to znači da to nije samo tehnologija koja je spremna da pomogne energetsku tranziciju, već je i društvo spremno da prihvati energetsku tranziciju“, rekao je Antonio Marqkues prilikom preuzimanja nagrade u ime WiseGRID.

MLADI ENERGETSKI LIDERI: Češke održive kuće

Ono što je pokrenuto kao portal za pružanje informacija o održivosti, razvilo se u godišnje arhitektonsko takmičenje koje inspiriše mlade arhitekte da predvode energetsku tranziciju sa svojim inovativnim i energetski efikasnim dizajnom.

„Ova nagrada ide svim ljudima koji su radili na projektu. Počeli smo pre četiri godine i stvorili  najveće studentsko takmičenje u arhitekturi. Takođe, napravili smo novi sistem za upravljanje energijom i domaćinstvima. Mala smo organizacija, ali dinamična“, objasnio je Pavel Podruh, ispred projekta Češke održive kuće.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poziv postdiplomce mlade pocetku karijere Letnju skolu Energetske zajednice

Poziv za postdiplomce, mlade na početku karijere za Letnju školu Energetske zajednice

18 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice prima prijave za šestu Letnju školu Energetske zajednice, koja će se održati u Sarajevu

Zajecar dobija solalnu elektranu snage 50 MW

Zaječar dobija solarnu elektranu snage 50 MW

18 јануара 2022 - Lokalne vlasti stavile su na javni uvid plan detaljne regulacije za izgradnju solarne fotonaponske elektrane nedaleko od Zaječara

energetska tranzicija balansiranje nikola rajakovic

Profesor Rajaković: balansiranje električne energije iz obnovljivih izvora ne sme da bude izgovor za zaustavljanje energetske tranzicije

18 јануара 2022 - Na početku bilo koje tranzicije ne mogu se dati svi odgovori, ali se oni nalaze ukoliko se veruje u nove tehnologije, kaže Nikola Rajaković

Projekti zarobljavanja CO2 rezultata tehnologiju se racuna

Projekti zarobljavanja CO2 za sada bez rezultata, ipak na ovu tehnologiju se računa

17 јануара 2022 - Rešenja za prikupljanje CO2 su eksperimentalna, a šansu za ekspanziju mogu da dobiju dobrim sistemom finansiranja i funkcionalnim tržištem