Otpad

Predlog programa upravljanja otpadom u Srbiji na javnoj raspravi

Predlog programa upravljanja otpadom u Srbiji javnoj raspravi

Photo: Manfredrichter from Pixabay

Objavljeno

24.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine poziva građane i stručnu javnost da daju komentare, sugestije i predloge na Predlog programa upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period od 2022. do 2031. godine.

Odbor za privredu i finansije Vlade Srbije je otvorio javnu raspravu o Predlogu programa upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period od 2022. do 2031. godine, koja se sprovodi do 11. januara.

Ministarstvo zaštite životne sredine poziva građane i stručnu javnost da daju komentare, sugestije i predloge i dodaje da će 30. decembra organizovati video konferenciju.

Između ostalog, u programu je povećanje stope reciklaže komunalnog otpada na ukupnih 25 odsto po masi do 2025. godine i 35 procenata do 2030. godine, zatim povećanje stope pripreme za ponovnu upotrebu i reciklažu komunalnog otpada na minimalno 55 odsto po težini do kraja 2025. godine i minimalno 60 procenata po težini do kraja 2030. godine, kao i smanjenje odlaganja biorazgradivog otpada na deponije do 2028. godine, na 75 odsto ukupne količine biorazgradivog otpada stvorenog 2008. godine.

Do kraja 2029. treba uspostaviti odvojeno sakupljanje za papir, metal, plastiku, staklo i tekstil. Treba povećati stopu reciklaže biootpada na 20 procenata do 2025. godine, a na 40 do 2029. godine, i ukinuti odlaganje na nesanitarne deponije do 2034. godine, stoji u predlogu.

Plan je da najkasnije 2029. godine bude uspostavljeno odvojeno sakupljanje frakcija opasnog otpada koje proizvode domaćinstva.

Uz navedeni predlog programa, oglašava se i izveštaj o strateškoj proceni njegovog uticaja na životnu sredinu, na koji se takođe mogu dostaviti predlozi, sugestije, inicijative i komentari.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prvu vetroturbinu vodi reciklabilnim elisama

Siemens Gamesa instalirao prvu vetroturbinu na vodi sa reciklabilnim elisama

09 августа 2022 - RWE je u svom vetroparku na moru u izgradnji otpočeo testiranje vetroturbine s potpuno reciklabilnim elisama kompanije Siemens Gamesa

Izvestaj o komunalnom otpadu 2021 Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostizni

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2021: Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostižni

03 августа 2022 - Hrvatska je povećala odvojeno skupljanje otpada, recikliranje komunalnog otpada i odvojeno prikupljanje biootpada iz komunalnog otpada

Ostrvo Tilos – zeleni egejski dragulj pametno upravlja otpadom

03 августа 2022 - Ostrvo Tilos u Egejskom moru sprovodi program upravljanja otpadom koji će lokalnoj zajednici omogućiti da...

Opasan industrijski otpad visoka cena izvoza odlaganje deponije

Opasan industrijski otpad – visoka cena izvoza, a još veća odlaganja na deponije

19 јула 2022 - Šta se dešava sa industrijskim otpadom, i pre svega sa opasnim otpadom, u nastavku serijala "Srbija - od smetlišta do cirkularne ekonomije" razgovarali smo sa Markom Rokvićem i Sinišom Mitrovićem