Otpad

Predlog programa upravljanja otpadom u Srbiji na javnoj raspravi

Predlog programa upravljanja otpadom u Srbiji javnoj raspravi

Photo: Manfredrichter from Pixabay

Objavljeno

24.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine poziva građane i stručnu javnost da daju komentare, sugestije i predloge na Predlog programa upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period od 2022. do 2031. godine.

Odbor za privredu i finansije Vlade Srbije je otvorio javnu raspravu o Predlogu programa upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period od 2022. do 2031. godine, koja se sprovodi do 11. januara.

Ministarstvo zaštite životne sredine poziva građane i stručnu javnost da daju komentare, sugestije i predloge i dodaje da će 30. decembra organizovati video konferenciju.

Između ostalog, u programu je povećanje stope reciklaže komunalnog otpada na ukupnih 25 odsto po masi do 2025. godine i 35 procenata do 2030. godine, zatim povećanje stope pripreme za ponovnu upotrebu i reciklažu komunalnog otpada na minimalno 55 odsto po težini do kraja 2025. godine i minimalno 60 procenata po težini do kraja 2030. godine, kao i smanjenje odlaganja biorazgradivog otpada na deponije do 2028. godine, na 75 odsto ukupne količine biorazgradivog otpada stvorenog 2008. godine.

Do kraja 2029. treba uspostaviti odvojeno sakupljanje za papir, metal, plastiku, staklo i tekstil. Treba povećati stopu reciklaže biootpada na 20 procenata do 2025. godine, a na 40 do 2029. godine, i ukinuti odlaganje na nesanitarne deponije do 2034. godine, stoji u predlogu.

Plan je da najkasnije 2029. godine bude uspostavljeno odvojeno sakupljanje frakcija opasnog otpada koje proizvode domaćinstva.

Uz navedeni predlog programa, oglašava se i izveštaj o strateškoj proceni njegovog uticaja na životnu sredinu, na koji se takođe mogu dostaviti predlozi, sugestije, inicijative i komentari.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zajedno protiv otpada od hrane

Hrvatska radi na smanjenju otpada od hrane za 30 odsto do 2028.

24. decembar 2021. - U Hrvatskoj je potpisan Dobrovoljni sporazum Zajedno protiv otpada od hrane sa ciljem smanjenja količine otpada i razvoja donatorske mreže

beo cista energija vinca spaljivanje otpada tretiranje otpada

U Srbiji je počelo da radi postrojenje za dobijanje energije iz otpada: ko će ga i kako kontrolisati

24. decembar 2021. - Pre mesec ipo u Srbiji je započelo spaljivanje otpada zarad dobijanja električne i toplotne energije - aktivnost koja je novina za ceo region

Globalni dan reciklaže: od separacije otpada do smanjenja emisija CO2

24. decembar 2021. - Procenjuje se da će reciklažna industrija 2030. doprinositi smanjenju emisija sa milijardu tona ugljen-dioksida godišnje

EU izvoz polovne odece obuce deponije Azija Afrika

EU utrostručila izvoz polovne odeće i obuće, koja često završava i na deponijama u Aziji i Africi

24. decembar 2021. - Evropska agencija za životnu sredinu je upozorila da rast izvoza pokazuje da korišćena tekstilna roba predstavlja sve veći problem u upravljanju otpadom