Otpad

Predlog programa upravljanja otpadom u Srbiji na javnoj raspravi

Predlog programa upravljanja otpadom u Srbiji javnoj raspravi

Photo: Manfredrichter from Pixabay

Objavljeno

24.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine poziva građane i stručnu javnost da daju komentare, sugestije i predloge na Predlog programa upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period od 2022. do 2031. godine.

Odbor za privredu i finansije Vlade Srbije je otvorio javnu raspravu o Predlogu programa upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period od 2022. do 2031. godine, koja se sprovodi do 11. januara.

Ministarstvo zaštite životne sredine poziva građane i stručnu javnost da daju komentare, sugestije i predloge i dodaje da će 30. decembra organizovati video konferenciju.

Između ostalog, u programu je povećanje stope reciklaže komunalnog otpada na ukupnih 25 odsto po masi do 2025. godine i 35 procenata do 2030. godine, zatim povećanje stope pripreme za ponovnu upotrebu i reciklažu komunalnog otpada na minimalno 55 odsto po težini do kraja 2025. godine i minimalno 60 procenata po težini do kraja 2030. godine, kao i smanjenje odlaganja biorazgradivog otpada na deponije do 2028. godine, na 75 odsto ukupne količine biorazgradivog otpada stvorenog 2008. godine.

Do kraja 2029. treba uspostaviti odvojeno sakupljanje za papir, metal, plastiku, staklo i tekstil. Treba povećati stopu reciklaže biootpada na 20 procenata do 2025. godine, a na 40 do 2029. godine, i ukinuti odlaganje na nesanitarne deponije do 2034. godine, stoji u predlogu.

Plan je da najkasnije 2029. godine bude uspostavljeno odvojeno sakupljanje frakcija opasnog otpada koje proizvode domaćinstva.

Uz navedeni predlog programa, oglašava se i izveštaj o strateškoj proceni njegovog uticaja na životnu sredinu, na koji se takođe mogu dostaviti predlozi, sugestije, inicijative i komentari.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

24. decembar 2021. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

24. decembar 2021. - Industrijski akteri u Srbiji imaju sva znanja da maksimalno umanje emisije CO2 i učestvuju u ekološkom preporodu zemlje, kaže generalni direktor kompanije Lafarge Srbija Dimitrije Knjeginjić

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

24. decembar 2021. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

24. decembar 2021. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada