Životna sredina

Poziv za inovatore i startapove da se prijave za EIT Climate-KIC Accelerator

Slika: Climate-KIC

Objavljeno

04.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Najveći evropski akcelerator u oblasti čistih tehnologija EIT Climate-KIC Accelerator pozvao je inovatore sa idejama koje se odnose na klimatske promene da se prijave do 27. januara.

EIT Climate-KIC Accelerator namenjen je startapovima, koji su osnovani pre najviše 5 godina i imaju najmanje dva osnivača, kao i timovima, koji žele da osnuju startap koji bi se bavio novim tehnologijama ili uslugama sa visokim potencijalom za komercijalizaciju i uticaj na klimatske promene (prijavljivanje).

Ove godine konkurs je otvoren za prijave iz zemalja u okviru EIT Regional Innovation Scheme (EIT RIS), kao što su Bugarska, Grčka, Rumunija, Srbija, Slovenija, Hrvatska, Kipar, Estonija, Letonija, Malta, Portugal i Litvanija.

EIT Regional Innovation Scheme je program EIT Climate-KIC-a za podizanje inovativnog kapaciteta evropskih regiona koji još nemaju direktnu korist od delovanja Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (European Institute of Innovation and Technology – EIT) i njegovih zajednica znanja i inovacija (Knowledge and Innovation Communities – KICs).

Izabrani kandidati će imati priliku za stručno usavršavanje, obuku za predstavljanje ideja, da učestvuju u radionicama i međunarodnim bootcamp, za mentorstvo i umrežavanje, pristup partnerima i mreži Climate-KIC-a, ali i da dobiju finansijsku podršku u iznosu do 50.000 evra, pojedinačno za svaki tim ili startap.

Climate-KIC je najveće javno-privatno partnerstvo u EU koje se bavi klimatskim promenama kroz inovacije kako bi se izgradila ekonomija bez ugljenika. Podržava ga EIT, čiji je osnivač EU.

Lokalni partner u Srbiji je PKS

Inače, dosad je 56 kandidata iz regiona bilo uključeno u akcelerator. Neki od njih su Biomyc (Bugarska), CarGo (Srbija), Bio2CHP (Kipar), Tomappo (Slovenija), M-Swis (Rumunija).

Srbija se pridružila mreži EIT RIS 2016. godine. Lokalni partner mreže je Privredna komora Srbije (PKS).

Kako se navodi na sajtu Climate-KIC-a, u Srbiji je fokus u aktivnostima na negovanju i daljem razvoju ekosistema čistih tehnologija. Srbija, takođe, kako se ističe, predstavlja vrata za pristup ovog javno-privatnog partnerstva zemljama Zapadnog Balkana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarni podkast sve sto ste zeleli da znate o solarnim panelima balkan green energy news

Solarni podkast: instaliranje solarnih panela može da smanji račun skoro 50 odsto

4. januar 2019. - Emitovana treća epizoda solarnog podkasta Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate

procesing 23 medjunarodni kongres o procesing industriji

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji – Procesing ‘23. održava se 1. i 2. juna u Šapcu

4. januar 2019. - Cilj konferencije je inoviranje znanja inženjera u procesnoj industriji, energetici, rudarstvu, komunalnom sektoru, kao i podrška istraživačima u predstavljanju rezultata njihovih projekata

globalno zagrevanje el ninjo rekordi svetska metereoloska organizacija

Narednih pet godina biće najtopliji period u istoriji

4. januar 2019. - Verovatnoća je 98 odsto da će bar jedna od narednih pet godina biti najtoplije u istoriji, saopštila je Svetska meteorološka organizacija

Novi zakon stiti potrosace u EU od kvarenja uredjaja odmah nakon isteka garancije

EU će zakonski zaštititi potrošače od kvarenja uređaja odmah nakon isteka garancije

4. januar 2019. - Evropski parlament je podržao nacrt zabrane nedokazanih ekoloških tvrdnji, ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja proizvoda