Životna sredina

Poziv za inovatore i startapove da se prijave za EIT Climate-KIC Accelerator

Slika: Climate-KIC

Objavljeno

04.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Najveći evropski akcelerator u oblasti čistih tehnologija EIT Climate-KIC Accelerator pozvao je inovatore sa idejama koje se odnose na klimatske promene da se prijave do 27. januara.

EIT Climate-KIC Accelerator namenjen je startapovima, koji su osnovani pre najviše 5 godina i imaju najmanje dva osnivača, kao i timovima, koji žele da osnuju startap koji bi se bavio novim tehnologijama ili uslugama sa visokim potencijalom za komercijalizaciju i uticaj na klimatske promene (prijavljivanje).

Ove godine konkurs je otvoren za prijave iz zemalja u okviru EIT Regional Innovation Scheme (EIT RIS), kao što su Bugarska, Grčka, Rumunija, Srbija, Slovenija, Hrvatska, Kipar, Estonija, Letonija, Malta, Portugal i Litvanija.

EIT Regional Innovation Scheme je program EIT Climate-KIC-a za podizanje inovativnog kapaciteta evropskih regiona koji još nemaju direktnu korist od delovanja Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (European Institute of Innovation and Technology – EIT) i njegovih zajednica znanja i inovacija (Knowledge and Innovation Communities – KICs).

Izabrani kandidati će imati priliku za stručno usavršavanje, obuku za predstavljanje ideja, da učestvuju u radionicama i međunarodnim bootcamp, za mentorstvo i umrežavanje, pristup partnerima i mreži Climate-KIC-a, ali i da dobiju finansijsku podršku u iznosu do 50.000 evra, pojedinačno za svaki tim ili startap.

Climate-KIC je najveće javno-privatno partnerstvo u EU koje se bavi klimatskim promenama kroz inovacije kako bi se izgradila ekonomija bez ugljenika. Podržava ga EIT, čiji je osnivač EU.

Lokalni partner u Srbiji je PKS

Inače, dosad je 56 kandidata iz regiona bilo uključeno u akcelerator. Neki od njih su Biomyc (Bugarska), CarGo (Srbija), Bio2CHP (Kipar), Tomappo (Slovenija), M-Swis (Rumunija).

Srbija se pridružila mreži EIT RIS 2016. godine. Lokalni partner mreže je Privredna komora Srbije (PKS).

Kako se navodi na sajtu Climate-KIC-a, u Srbiji je fokus u aktivnostima na negovanju i daljem razvoju ekosistema čistih tehnologija. Srbija, takođe, kako se ističe, predstavlja vrata za pristup ovog javno-privatnog partnerstva zemljama Zapadnog Balkana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

4. januar 2019. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pčela 2024, pčele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

4. januar 2019. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

4. januar 2019. - Otvaranju rudnika litijuma u Nevadi protive se lokalna plemena, jer tvrde da je na toj lokaciji u 19. veku nad članovima njihove zajednice počinjen masakr

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

4. januar 2019. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu