Životna sredina

Poziv za inovatore i startapove da se prijave za EIT Climate-KIC Accelerator

Slika: Climate-KIC

Objavljeno

04.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Najveći evropski akcelerator u oblasti čistih tehnologija EIT Climate-KIC Accelerator pozvao je inovatore sa idejama koje se odnose na klimatske promene da se prijave do 27. januara.

EIT Climate-KIC Accelerator namenjen je startapovima, koji su osnovani pre najviše 5 godina i imaju najmanje dva osnivača, kao i timovima, koji žele da osnuju startap koji bi se bavio novim tehnologijama ili uslugama sa visokim potencijalom za komercijalizaciju i uticaj na klimatske promene (prijavljivanje).

Ove godine konkurs je otvoren za prijave iz zemalja u okviru EIT Regional Innovation Scheme (EIT RIS), kao što su Bugarska, Grčka, Rumunija, Srbija, Slovenija, Hrvatska, Kipar, Estonija, Letonija, Malta, Portugal i Litvanija.

EIT Regional Innovation Scheme je program EIT Climate-KIC-a za podizanje inovativnog kapaciteta evropskih regiona koji još nemaju direktnu korist od delovanja Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (European Institute of Innovation and Technology – EIT) i njegovih zajednica znanja i inovacija (Knowledge and Innovation Communities – KICs).

Izabrani kandidati će imati priliku za stručno usavršavanje, obuku za predstavljanje ideja, da učestvuju u radionicama i međunarodnim bootcamp, za mentorstvo i umrežavanje, pristup partnerima i mreži Climate-KIC-a, ali i da dobiju finansijsku podršku u iznosu do 50.000 evra, pojedinačno za svaki tim ili startap.

Climate-KIC je najveće javno-privatno partnerstvo u EU koje se bavi klimatskim promenama kroz inovacije kako bi se izgradila ekonomija bez ugljenika. Podržava ga EIT, čiji je osnivač EU.

Lokalni partner u Srbiji je PKS

Inače, dosad je 56 kandidata iz regiona bilo uključeno u akcelerator. Neki od njih su Biomyc (Bugarska), CarGo (Srbija), Bio2CHP (Kipar), Tomappo (Slovenija), M-Swis (Rumunija).

Srbija se pridružila mreži EIT RIS 2016. godine. Lokalni partner mreže je Privredna komora Srbije (PKS).

Kako se navodi na sajtu Climate-KIC-a, u Srbiji je fokus u aktivnostima na negovanju i daljem razvoju ekosistema čistih tehnologija. Srbija, takođe, kako se ističe, predstavlja vrata za pristup ovog javno-privatnog partnerstva zemljama Zapadnog Balkana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

SEOS zahteva obustavu geoloških istraživanja i preispitivanje dozvola rudarskih kompanija

SEOS zahteva obustavu geoloških istraživanja i preispitivanje dozvola rudarskih kompanija

14 септембра 2022 - Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) traži od Ministarstva rudarstva i energetike da do 1. novembra...

Bar ce proizvoditi energiju iz otpada mozura

Bar će proizvoditi energiju iz otpada

12 септембра 2022 - Opštini Bar predstavila je Studiju izvodljivosti za pretvaranja biogasa u električnu energiju na sanitarnoj regionalnoj deponiji Možura