Mobilnost

Kompanija CarGo proširila vozni park nabavkom 20 hibridnih automobila

Foto: Pixabay

Objavljeno

14.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

CarGo, servis koji omogućava naručivanje automobila preko mobilne aplikacije, je kao društveno odgovorna kompanija proširila svoj vozni park nabavkom 20 novih Toyota hibridnih automobila koji smanjuju emisiju štetnih gasova i tako doprinose zaštiti životne sredine, navodi se u saopštenju srpskog startapa.

Ovo je prvi deo investicionog ciklusa, a CarGo će do kraja godine svoj vozni park proširiti nabavkom još 30 novih Toyota hibrida, kaže kompanija. „Nasuprot pritiscima određenih lobi grupa, pokušajima da se ugasi naša aplikacija i onemogući dalji rad CarGo kompanije, rešili smo da se za svoja prava i prava građana borimo ulaganjima”, navodi se u saopštenju.

Hibridni automobili smanjuju emisije jer prelazak sa upotrebe električnog motora na upotrebu motora sa unutrašnjim sagorevanjem u pravom trenutku tokom ubrzanja obezbeđuje veću energetsku efikasnost, što je naročito korisno u gradskom saobraćaju. U Evropskoj uniji, na primer, emisije gasova sa efektom staklene bašte za koje je odgovoran drumski saobraćaj su se u periodu od 1990. do 2010. godine povećale za više od 20% i sada čine približno petinu ukupnih emisija CO2, čime značajno doprinose klimatskim promenama.

Sporne izmene zakona o prevozu putnika

Pod pritiskom taksi udruženja koja su prethodno više puta blokirala centar Beograda zahtevajući ukidanje aplikacije CarGo, Skupština Srbije je u oktobru usvojila izmene zakona o prevozu putnika.

Prema ranijem saopštenju jednog od najpoznatijih domaćih startapa, izmenama zakona se zabranjuje rad alternativnih prevoznika u saobraćaju, pa tako i kompanije CarGo, srpskog odgovora na Uber.

Međutim, CarGo je upros izmenama zakona nastavio rad, nakon što je prethodno dobio podršku 8 najvećih srpskih IT organizacija, koje su tražile da se predložene izmene zakona ne usvoje i da se omogući uključivanje IT sektora u traženje rešenja koje bi bilo prihvatljivo za sve.

Organizacije koje su podržale CarGo su Niški klaster naprednih tehnologija, Subotički IT klaster, IKT mreža, Vojvođanski IKT klaster, IT klaster Centralne Srbije, Inicijativa „Digitalna Srbija“, Zrenjaninski IKT klaster i SEE ICT.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rivian razvojni centar srbija R1S All Electric SUV

Rivian otvara razvojni centar u Srbiji, objavljeni oglasi za kadrove

22 септембра 2022 - Američki startap je pre nedelju dana sa kompanijom Mercedes-Benz dogovorio osnivanje zajedničke firme za proizvodnju električnih kombija

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Septembar odlican BajsomNaPosao

Septembar je odličan da počneš da ideš #BajsomNaPosao

13 септембра 2022 - Ulice za bicikliste sprovode kampanju #BajsomNaPosao da Beograđanima i Beograđankama promovišu alternativne i održive vidove transporta

Inženjeri sa MIT-a razvili novi koncept za jeftine baterije od dostupnih materijala, kao zamenu za litijumske

Inženjeri pronašli jeftiniju i bezbedniju zamenu za litijumske baterije

13 септембра 2022 - Aluminijum-sumporne baterije mogle bi da posluže za balansiranje energije iz obnovljivih izvora, jer su napravljene od jeftinih materijala