Mobilnost

Kompanija CarGo proširila vozni park nabavkom 20 hibridnih automobila

Foto: Pixabay

Objavljeno

14.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

CarGo, servis koji omogućava naručivanje automobila preko mobilne aplikacije, je kao društveno odgovorna kompanija proširila svoj vozni park nabavkom 20 novih Toyota hibridnih automobila koji smanjuju emisiju štetnih gasova i tako doprinose zaštiti životne sredine, navodi se u saopštenju srpskog startapa.

Ovo je prvi deo investicionog ciklusa, a CarGo će do kraja godine svoj vozni park proširiti nabavkom još 30 novih Toyota hibrida, kaže kompanija. „Nasuprot pritiscima određenih lobi grupa, pokušajima da se ugasi naša aplikacija i onemogući dalji rad CarGo kompanije, rešili smo da se za svoja prava i prava građana borimo ulaganjima”, navodi se u saopštenju.

Hibridni automobili smanjuju emisije jer prelazak sa upotrebe električnog motora na upotrebu motora sa unutrašnjim sagorevanjem u pravom trenutku tokom ubrzanja obezbeđuje veću energetsku efikasnost, što je naročito korisno u gradskom saobraćaju. U Evropskoj uniji, na primer, emisije gasova sa efektom staklene bašte za koje je odgovoran drumski saobraćaj su se u periodu od 1990. do 2010. godine povećale za više od 20% i sada čine približno petinu ukupnih emisija CO2, čime značajno doprinose klimatskim promenama.

Sporne izmene zakona o prevozu putnika

Pod pritiskom taksi udruženja koja su prethodno više puta blokirala centar Beograda zahtevajući ukidanje aplikacije CarGo, Skupština Srbije je u oktobru usvojila izmene zakona o prevozu putnika.

Prema ranijem saopštenju jednog od najpoznatijih domaćih startapa, izmenama zakona se zabranjuje rad alternativnih prevoznika u saobraćaju, pa tako i kompanije CarGo, srpskog odgovora na Uber.

Međutim, CarGo je upros izmenama zakona nastavio rad, nakon što je prethodno dobio podršku 8 najvećih srpskih IT organizacija, koje su tražile da se predložene izmene zakona ne usvoje i da se omogući uključivanje IT sektora u traženje rešenja koje bi bilo prihvatljivo za sve.

Organizacije koje su podržale CarGo su Niški klaster naprednih tehnologija, Subotički IT klaster, IKT mreža, Vojvođanski IKT klaster, IT klaster Centralne Srbije, Inicijativa „Digitalna Srbija“, Zrenjaninski IKT klaster i SEE ICT.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kalifornija uvela pravilo napredne čiste flote kako bi postigla nula odsto emisija transportnog sektora

Kalifornija će zabraniti kamione s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem

14. novembar 2018. - Kalifornija je uvela obavezu postepenog prelaska teretnih vozila srednje i teške kategorije na tehnologiju sa nula emisija

Grčka i Slovenija biće deo jedne od najvećih evropskih mreža za punjenje električnih vozila

14. novembar 2018. - Italijanska kompanija trenutno ima više od 15.000 punjača za električne automobile, a plan je da udvostruči svoju mrežu do 2026.

Križevci u Hrvatskoj primer održive mobilnosti

Križevci u Hrvatskoj napreduju u održivoj mobilnosti – uvedeni javni bicikli

14. novembar 2018. - Mali hrvatski grad Križevci odličan je primer kako građani na lokalnom nivou mogu da se izbore za održiviju mobilnost

fbih elektromobilnost elektricna vozila e-go megamix

FBiH priprema projekat za uvođenje električnih automobila u urbane sredine

14. novembar 2018. - Federalna ministarka okoliša i turizma Edita Đapo održala je sastanak o projektu sa  predstavnicima firmi Megamix i e-GO