Mobilnost

Kompanija CarGo proširila vozni park nabavkom 20 hibridnih automobila

Foto: Pixabay

Objavljeno

14.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

CarGo, servis koji omogućava naručivanje automobila preko mobilne aplikacije, je kao društveno odgovorna kompanija proširila svoj vozni park nabavkom 20 novih Toyota hibridnih automobila koji smanjuju emisiju štetnih gasova i tako doprinose zaštiti životne sredine, navodi se u saopštenju srpskog startapa.

Ovo je prvi deo investicionog ciklusa, a CarGo će do kraja godine svoj vozni park proširiti nabavkom još 30 novih Toyota hibrida, kaže kompanija. „Nasuprot pritiscima određenih lobi grupa, pokušajima da se ugasi naša aplikacija i onemogući dalji rad CarGo kompanije, rešili smo da se za svoja prava i prava građana borimo ulaganjima”, navodi se u saopštenju.

Hibridni automobili smanjuju emisije jer prelazak sa upotrebe električnog motora na upotrebu motora sa unutrašnjim sagorevanjem u pravom trenutku tokom ubrzanja obezbeđuje veću energetsku efikasnost, što je naročito korisno u gradskom saobraćaju. U Evropskoj uniji, na primer, emisije gasova sa efektom staklene bašte za koje je odgovoran drumski saobraćaj su se u periodu od 1990. do 2010. godine povećale za više od 20% i sada čine približno petinu ukupnih emisija CO2, čime značajno doprinose klimatskim promenama.

Sporne izmene zakona o prevozu putnika

Pod pritiskom taksi udruženja koja su prethodno više puta blokirala centar Beograda zahtevajući ukidanje aplikacije CarGo, Skupština Srbije je u oktobru usvojila izmene zakona o prevozu putnika.

Prema ranijem saopštenju jednog od najpoznatijih domaćih startapa, izmenama zakona se zabranjuje rad alternativnih prevoznika u saobraćaju, pa tako i kompanije CarGo, srpskog odgovora na Uber.

Međutim, CarGo je upros izmenama zakona nastavio rad, nakon što je prethodno dobio podršku 8 najvećih srpskih IT organizacija, koje su tražile da se predložene izmene zakona ne usvoje i da se omogući uključivanje IT sektora u traženje rešenja koje bi bilo prihvatljivo za sve.

Organizacije koje su podržale CarGo su Niški klaster naprednih tehnologija, Subotički IT klaster, IKT mreža, Vojvođanski IKT klaster, IT klaster Centralne Srbije, Inicijativa „Digitalna Srbija“, Zrenjaninski IKT klaster i SEE ICT.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

14. novembar 2018. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

14. novembar 2018. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

14. novembar 2018. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW

elektricni trotineti registracija kazne srbija

Počela registracija električnih trotineta u Srbiji – posle 15. juna stižu kazne

14. novembar 2018. - Registracija električnih trotineta je početak uvođenja reda u korišćenje ovih prevoznih sredstava u Srbiji