Mobilnost

Deljenje električnih automobila u manjim gradovima u fokusu projekta vrednog 5,8 miliona evra

Foto: i-sharelife.eu

Objavljeno

24.10.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.10.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Emisije gasova sa efektom staklene bašte za koje je odgovoran drumski saobraćaj su se u periodu od 1990. do 2010. godine povećale za više od 20% i sada čine približno petinu ukupnih emisija CO2 u Evropskoj uniji, čime značajno doprinose klimatskim promenama. Automobili utiču na aerozagađenje, nivo buke i gužve u urbanim sredinama. Deljenje automobila (car-sharing) je jedno od rešenja za ovaj problem, a kroz projekat I-SharE LIFE razmatraju se poslovni slučajevi prenošenja uspeha ovog modela na manje urbane sredine.

Inovativni modeli deljenja automobila su doživeli značajan rast poslednjih godina, a ovo tržište, čija je vrednost 2015. godine bila procenjena na 1 milijardu evra, moglo bi da se učetvorostruči do 2021. godine. Usluge deljenja automobila se trenutno nude uglavnom u gusto naseljenim gradovima. Međutim, projekat I-SharE LIFE ima za cilj da prenese uspeh ovih usluga na male i srednje gradove. Projekat vredan 5,8 miliona evra, predviđen da se sprovede do kraja juna 2021. godine, obezbedio je podršku EU u iznosu od približno 3,4 miliona evra.

Hrvatski grad Osijek jedan je od gradova odabranih za sprovođenje projekta kojim treba da se dokaže tehnološka i ekonomska izvodljivost modela deljenja električnih automobila. Štaviše, 8 električnih automobila koji će se koristiti za demonstraciju u Osijeku biće deo javnog gradskog prevoza. Korisnici će moći preko aplikacije da rezervišu vožnju i voze se električnim automobilom između četiri lokacije u gradu, a polučasovnu vožnju će platiti samo 11 kuna, koliko iznosi i cena karte u javnom prevozu u trajanju od 30 minuta.

Ekološki i opšti ciljevi

Ukupno 50 automobila koristiće se u gradovima Bergamo, Komo, Bolate i Busto Arsicio u Lombardiji u Italiji, dok će 8 električnih automobila biti u upotrebi u Osijeku. Svi ovi gradovi imaju između 35.000 i 120.000 stanovnika.

Cilj projekta je smanjenje emisija štetnih gasova u skladu sa direktivama EU. Smanjenjem emisija sa efektom staklene bašte pružiće se podrška sprovođenju Direktive o čistoj energiji i klimatskog i energetskog paketa za 2020. godinu.

Očekivani rezultati na polju zaštite životne sredine uključuju smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte iskazanim u ekvivalentnoj emisiji 207 tona CO2 godišnje.

Očekuje se da projekat I-SharE LIFE pokaže ekonomsku isplativost električnih vozila i usluga deljenja automobila u malim i srednjim gradovima i demonstrira kako se projektni rezultati mogu preneti na još 34 mesta u Italiji i Hrvatskoj.

Korisnici

Koordinator projekta je Ferrovie Nord Milano (FNV), holding kompanija druge po veličini železnice u Italiji. Ova kompanija u privatnom vlasništvu sa sedištem u Lombardiji pruža usluge inženjeringa, kao i IT, energetske i usluge održive mobilnosti.

Partneri na projektu su ASSTRA, italijansko udruženje lokalnih i regionalnih javnih prevoznika, italijanska firma za deljenje električnih automobila E-VAI, I-Share tehnološka platforma Nordcom i Poliedra, konzorcijum na univerzitetu Politecnico di Milano.

Partneri iz Hrvatske su konsultantska kompanija za projekte mobilnosti Dyvolve i Grad Osijek.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan spreman da modernizuje zeleznicu Buducnost je na sinama

Zapadni Balkan spreman da modernizuje železnicu – Budućnost je na šinama

13 September 2021 - Zemlje Zapadnog Balkana su se dogovorile da transformišu i prošire železnicu i uvedu ekspresne međugradske linije i tako doprinesu održivoj mobilnosti

Massive-Attack_Climate-report

Massive Attack za smanjenje emisija CO2 tokom turneja i koncerata

10 September 2021 - Massive Attack radi na koncepciji turneja i koncerata sa što manjim emisijama CO2 za celu muzičku industriju, a testiraće rešenja na svojoj turneji.

Rekordna koncentracija litijuma geotermalnoj vodi Engleskoj

Rekordna koncentracija litijuma nađena u geotermalnoj vodi u Engleskoj

02 September 2021 - U vodi koju koristi prva geotermalna elektrana u Velikoj Britaniji ima litijuma za proizvodnju do 1.500 tona godišnje bez zagađivanja i ispuštanja CO2

grad Evropsko priznanje planiranje odrzive urbane mobilnosti

Prijavite se za Evropsku nagradu za planiranje održive urbane mobilnosti

19 August 2021 - Lokalne vlasti mogu da se do kraja oktobra uključe u konkurs za Evropsko priznanje za planiranje održive urbane mobilnosti – SUMP Award