Mobilnost

Poslanici iz Albanije i Crne Gore razmatrali planiranje održive urbane mobilnosti na skupu u Tirani

Poslanici-Albanija-Crna-Gora-odrziva-urbana-mobilnosti-Tirana

Foto: Akademija za političke studije u Albaniji

Objavljeno

30.04.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.04.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Albanska prestonica Tirana, grad sa približno pola miliona stanovnika, ugostila je 23. aprila radionicu o održivoj urbanoj mobilnosti, temi od ključne važnosti u borbi protiv klimatskih promena. Radionica, koja je okupila poslanike i zaposlene u parlamentima Albanije i Crne Gore, jedan je u nizu skupova posvećenih regionalnoj razmeni iskustava koje je podržao GIZ-ov Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE).

Događaj su zajednički organizovale Akademija za političke studije u Albaniji i Škola političkih studija u Crnoj Gori, uz podršku GIZ ORF-EE. Aljaž Plevnik iz Urbanističkog instituta Republike Slovenije, ekspert koga je angažovao GIZ ORF-EE, predstavio je koncept planiranja održive urbane mobilnosti, kao i resurse i instrumente za izradu i sprovođenje Planova održive urbane mobilnosti.

Foto: Akademija za političke studije u Albaniji

Niko Peleshi, predsednik Odbora za proizvodnju, trgovinu i životnu sredinu Parlamenta Albanije, je u pozdravnom govoru rekao da Albanija i Crna Gora imaju zajedničke izazove na putu evropskih integracija, a da planiranje održive urbane mobilnosti treba približiti parlamentarcima kako bi im se obezbedili „znanja i stručnost potrebni za ulogu koju imamo kao parlamentarci, ali i da bismo pružili podstrek centralnim i lokalnim institucijama koje se bave održivim planiranjem“.

Peleshi je podsetio da je odbor inicirao veliki broj aktivnosti zahvaljujući kojima su se poslanici aktivno uključili u pripremu nacrta zakona kojima se uređuju sektori energetike, transporta i životne sredine i dodao da očekuje ista pozitivna iskustva na polju urbane mobilnosti i intenzivan rad na nacrtima zakona koji će gradove ove dve zemlje usmeriti ka održivom razvoju.

Aleksandar Damjanović, predsednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, nezavisni poslanik i član neformalne Zelene poslaničke grupe, istakao je važnost treninga na temu urbane mobilnosti, koja briše političke razlike među poslanicima okupljenim u Zelenoj poslaničkoj grupi.

„Održiva urbana mobilnost je tema koja treba da interesuje sve građane, bez obzira na mesto stanovanja“, rekao je Damjanović, primetivši da urbana mobilnost ima ogroman uticaj na kvalitet života svih građana.

Jasna Sekulović, regionalna projektna menadžerka ORF-EE, rekla je da je skup organizovan u okviru projektnih aktivnosti Fonda kojima se podstiče regionalna saradnja parlamentaraca na poljima održive urbane mobilnosti, energetske efikasnosti i ublažavanja klimatskih promena, kako bi ove teme dobile više na značaju u političkim programima.

Foto: Akademija za političke studije u Albaniji

„Događaj koji su zajednički organizovale dve partnerske institucije – škole političkih studija iz Albanije i Crne Gore – je dokaz da su svi prethodno organizovani regionalni skupovi doprineli povezivanju parlamentaraca različitih zemalja regiona kada je u pitanju rad na ovim poljima“, rekla je Sekulović.

GIZ ORF-EE takođe pruža direktnu podršku Gradu Tirani u pripremi Plana održive urbane mobilnosti do aprila 2020. godine. Na prvom sastanku radne grupe 16. i 17. aprila 2019. godine u Tirani, kom su prisustvovali partneri iz različitih resora, uključujući za planiranje saobraćaja i urbanističko planiranje Grada Tirane, raspravljalo se o operativnom planu i dat je pregled aktivnosti.

GIZ ORF-EE je takođe pružio sličnu podršku Gradu Podgorici u pripremanju Plana održive urbane mobilnosti, a proces je započeo pre mesec dana.

Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) za Savezno ministarstvo za saradnju i razvoj (BMZ) Republike Nemačke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

EUKI sredstva projekte za klimatsku akciju uslovima

EUKI nudi sredstva za projekte za klimatsku akciju – evo pod kojim uslovima

25 новембра 2021 - Neprofitne organizacije i institucije mogu da dobiju i po milion evra od EUKI-ja za projekte za ublažavanje klimatskih promena

Porsche ce postati vecinski vlasnik firme za elektricne bicikle Greyp Bikes

Porsche preuzima većinsko vlasništvo nad hrvatskom fabrikom električnih bicikala Greyp Bikes

22 новембра 2021 - Nemački automobilski gigant Porsche AG kupiće većinski udeo u firmi koju je osnovao Mate Rimac

procredit aplikacija elektricna vozila punjaci

ProCredit razvio aplikaciju za punjače za električna vozila u jugoistočnoj Evropi

12 новембра 2021 - Banka ima 54 stanice za punjenje električnih vozila u Albaniji, Bugarskoj, Gruziji, Kosovu*, Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Srbiji