OIE

Počinje izgradnja četvrte vetroturbine u Sloveniji, objavio državni DEM

Pocinje izgradnja cetvrte vetroturbine Sloveniji drzavni DEM

Foto: Freepik

Objavljeno

10.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Dravske elektrarne Maribor su angažovale ljubljansku firmu Hmezad TNT za instalaciju vetroelektrane na jugu Slovenije koju će činiti jedna turbina. U celoj zemlji su do sada izgrađene samo tri, takođe zasebne i malog kapaciteta.

U Sloveniji lokalne zajednice i samouprave imaju nezaobilaznu ulogu u odlučivanju o vetroelektranama pri prostornom planiranju, ali i u ostalim koracima, a zakon je strog u pogledu zaštite životne sredine. S druge strane, ova zemlja je tako ostala na drugom mestu od poslednjeg u Evropskoj uniji po ukupnom kapacitetu proizvodnje struje iz vetra. Operater hidroelektrana Dravske elektrarne Maribor (DEM) proširuje se na druge izvore, budući da je ugovorio izgradnju jedne vetroturbine, od samo jednog megavata, koja će se nalaziti u opštini Loški Potok.

U Sloveniji postoje tek još tri male mašine te vrste, a sve takođe rade kao zasebne elektrane. Štaviše, poslednja barem do nedavno nije ni puštena u rad, sudeći po informacijama iz domaćih medija. Zbirni kapacitet u Sloveniji je na kraju prošle godine iznosio, zaokruženo, tri megavata, pokazuju podaci Međunarodne agencije za obnovljivu energiju.

Širok razmeštaj stanovništva, zaštićena područja ograničavaju površine na kojima se mogu graditi vetroelektrane

Ova zemlja ima najveći udeo zaštićenih područja iz mreže Natura 2000 od svih članica EU, pokazuju poslednji podaci Evropske agencije za životnu sredinu. Čine 37,9 odsto njene teritorije, u poređenju s prosekom od 18,5 procenata.

Stanovništvo Slovenije je razmešteno relativno ravnomerno, uglavnom u selima i malim gradovima. Manje od četvrtine ljudi živi u gradovima sa više od 25.000 stanovnika.

Sve to umanjuje površinu pogodnu za izgradnju vetroturbina. Vlada Slovenije je baš pre mesec dana oborila jedan predlog. Međutim, projekata ne manjka.

Vlada je takođe nedavno usvojila uredbu po kojoj opštinama sleduje 200.000 evra po megavatu svih novih vetroturbina koje će biti postavljene na njihovoj teritoriji. Cilj joj je da pridobije lokalne zajednice koje se protive izgradnji takvih elektrana.

Investicija u opštini Loški Potok vredna skoro 2,5 miliona evra

Dravske elektrarne Maribor su saopštile da su potpisale ugovor s ljubljanskim preduzećem Hmezad TMT i da će ono početi s izgradnjom pre leta. Ovaj izvođač je dužan da zadatak obavi do kraja godine.

Predmetna vetrenjača, nazvana po selu Mali Log u opštini Loški Potok, biće prva u državnom vlasništvu. Naime, DEM posluje u okviru državnog Holdinga Slovenske elektrarne – HSE.

Građevinska dozvola je izdata pre nekoliko meseci. Investicija je vredna skoro 2,5 miliona evra, otkriva DEM. Ističe i da je poseban naglasak pri razvoju projekta dao zaštiti ptica. Osim toga, ta firma je naglasila značaj „transparentne i redovne komunikacije“ sa meštanima i njihovim predstavnicima i predstavnicama.

Projekat vetroturbine Mali Log urađen je sa Lesnom zadrugom Loški Potok, koju su građani osnovali u formi društvenog preduzeća za iskorišćavanje drveta za grejanje.

Sudeći po izveštajima od pre nekoliko godina, kada je investicija bila u fazi planiranja, bilo je predviđeno devet turbina. Zadruga je nameravala struju da koristi za snabdevanje vodom, kanalizacione pumpe, pa i javno osvetljenje.

Dravske elektrarne Maribor osim toga rade na projektima vetroparkova Ojstrica, Paški Kozjak i Rogatec. Ukupna snaga bi im bila 46 megavata. Ova elektroprivreda takođe namerava da izgradi reverzibilnu hidroelektranu. Učestvuje u prvom pilot-projektu geotermalne elektrane u Sloveniji i priprema investicije u sisteme za skladištenje energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

10. maj 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

10. maj 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

10. maj 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

10. maj 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže