Električna energija

Slovenačkoj termoelektrani TEŠ preti zatvaranje već u naredne tri godine

Slovenackoj termoelektrani TES zatvaranje vec u naredne tri godine

Foto: TEŠ

Objavljeno

06.05.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.05.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Predsednik Vlade Slovenije Robert Golob izjavio je da će TEŠ, jedina termoelektrana na ugalj u zemlji, i pripadajući rudnik verovatno obustaviti rad pre 2033, kada je zatvaranje planirano. To će se dogoditi „ne zbog politike, ne zbog klime, već zbog ekonomije“, istakao je.

Slovenački državni Holding Slovenske elektrarne (HSE) očekuje znatne gubitke u poslovanju Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ), poslednje u zemlji koja koristi ugalj, i rudnika Premogovnik Velenje, iz kojeg se snabdeva. U toku je analiza na kojoj treba da budu zasnovane odluke o tom ogranku kompanije, a očekuje se da će biti završena u drugoj polovini godine. Premijer Robert Golob potvrdio je da će biti uključeni scenariji zatvaranja ili velikog smanjenja proizvodnje već u naredne tri godine.

Nacionalnom strategijom je predviđeno da rad okončaju najkasnije 2033. godine. Ali gubici tog dela kompanije bi do navedenog roka mogli da se popnu preko dve milijarde evra, objavio je ranije Dnevnik, pozivajući se na projekcije u koje je imao uvid. To bi dovelo u pitanje opstanak celog HSE-a. Kompanija takođe razmatra mogućnost izdvajanja TEŠ-a i operatera rudnika u zaseban entitet.

HSE razmatra scenario izdvajanja termoelektrane i rudnika uglja u zasebnu kompaniju

Golob je rekao da ne veruje da će termoelektrana opstati do 2032. i to „ne zbog politike, ne zbog klime, već zbog ekonomije“.

Nekonkurentnost, troškovi na ime dozvola za ispuštanje gasova s efektom staklene bašte i pooštravanje propisa o zaštiti životne sredine ugrožavaju ovakva postrojenja i drugde u Jugoistočnoj Evropi, a pogotovo u Bugarskoj. S druge strane, Evropska unija će u sklopu reforme strukture tržišta energenata dozvoliti zemljama članicama da finansijski podrže sistemski važne elektrane putem takozvanog kapacitetnog mehanizma.

Radnicima u sektoru uglja kao i celom području neophodna je pravedna tranzicija

HSE je državnoj novinskoj agenciji STA saopštio da radi na rešenjima za rudare i druge zaposlene u sektoru uglja i sve zainteresovane strane. Zatvaranje TEŠ-a i Premogovnika Velenje ne bi izazvalo tolike posledice u sektoru energetike koliko finansijske i društvene, navode u Ministarstvu za okolinu, klimu i energiju.

Plan za restrukturisanje termoelektrane uključuje postavljanje velike plutajuće solarne elektrane, proizvodnju vodonika i uvođenje drugih novih tehnologija. Ministarstvo je dodalo da postoji mogućnost da se putem korišćenja obnovljivih izvora energije pokriju gubici iz TEŠ-ovog poslovanja.

Slovenija ima prava na 259 miliona evra bespovratnih sredstava iz Fonda EU za pravednu tranziciju. Od toga je 174 miliona evra za Savinjsko-šalešku regiju – SAŠA, u kojoj su TEŠ i rudnik, a ostatak za područje Zasavja, gde više nema termoelektrane na ugalj, a rudnik je zatvoren, ali te lokacije treba sanirati.

U Premogovniku Velenje ima 2.000 zaposlenih, uključujući aktivnosti nevezane za eksploataciju uglja, a u TEŠ-u ih je tri stotine.

EU prekorila Bugarsku zbog subvencionisanja fosilnih goriva

Što se tiče Bugarske, Evropska komisija je nedavno kritikovala njen nacrt izmena Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana (INEKP ili NEKP odnosno NECP). Nije dovoljno ambiciozan, a nisu detaljno objašnjene mere za postizanje ciljeva za 2030. godinu, piše u preporukama.

Vlada u Sofiji bi trebalo da značajno poboljša plan, što između ostalog podrazumeva da odredi ciljanu količinu uhvaćenog ugljenika i da konkretnije opiše šta će preduzeti u borbi protiv energetskog siromaštva, poručili su komesari i komesarke. Osim toga, neophodno je da Bugarska navede kako i kada će potpuno obustaviti subvencionisanje fosilnih goriva i okrenuti se drugim izvorima u proizvodnji energije, stoji u dokumentu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

6. maj 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

6. maj 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

6. maj 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

6. maj 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže