Električna energija

Slovenačke opštine dekarbonizuju daljinski sistem grejanja zajedno sa termoelektranom Šoštanj

slovenija saleska regija dekarbonizacija grejanje tes ugalj opstine

Foto: KPV

Objavljeno

28.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Tri slovenačke opštine u Šaleškoj dolini, Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) i komunalno preduzeće Velenje potpisali su ugovor o saradnji kako bi lokalni sistem daljinskog grejanja sa uglja prebacili na korišćenje toplotnih pumpi, solarne elektrane, kogeneraciju.

Šaleška dolina je deo Savinjsko-Šaleške regije i sa Zasavjem predstavlja dva slovenačka regiona uglja koji, uz ostale širom Evropske unije, mogu da dobiju pomoć za sprovođenje energetske tranzicije.

Opštine Velenje, Šoštanj i Šmartno ob Paki, termoelektrana TEŠ, koja je deo kompanije Holding Slovenske elektrarne (HSE), i Komunalno podjetje Velenje (KPV) planiraju da sredstva za dekarbonizaciju daljinskog grejanja zatraže iz Fonda za pravednu tranziciju Evropske Unije, saopštilo je preduzeće KPV.

Ugovor o saradnji na planiranju transformacije sistema daljinskog grejanja Šaleške doline je osnov za izradu projektne dokumentacije za postepeni prelazak na obnovljive izvore energije. I, kako se navodi, predstavlja prvi korak na putu ka Šaleškoj dolini bez CO2.

Šaleška dolina mora u roku od deset godina da napusti ugalj

To znači da će, kako se navodi, stručnjaci sa obe strane zajednički pripremiti tehničku i projektnu osnovu za zajednički koncept.

Taj koncept čine toplotne pumpe na lokaciji TEŠ-a, zajedno sa solarnim elektranama, zatim kogeneracija električne i toplotne energije sa kotlom koji omogućava korišćenje različitih goriva, toplotna pumpa na centralnom postrojenju za prečišćavanje vode i modernizacija mreže i stanica kojima upravlja KPV.

Toplotne pumpe i solarne elektrane bila bi postavljene na lokaciji TEŠ-a

U Šaleškoj dolini moramo u roku od deset godina da pređemo na čist izvor energije, pa je potrebno što pre definisati investicije i mere kojima će prioritet biti restrukturiranje sistema daljinskog grejanja, naveo je KPV, i dodao da je TEŠ odlična energetska lokacija koju bi trebalo iskoristiti.

KPV planira da, zajedno sa opštinama Velenje i Šoštanj, već ove godine podnese prijavu za povlačenje sredstava iz Fonda pravednu tranziciju.

Inače, Sloveniija planira da prestane da koristi ugalj u energetici 2033.

Sistem daljinskog grejanja u Šaleškoj dolini je prvi takav sistem izgrađen u bivšoj SFRJ

Prva faza transformacije daljinskog sistema grejanja je već u toku i doneće smanjenje emisija CO2 za 25.269 tona i potrošnje uglja za 21.150 tona, kao i godišnju uštedu toplotne energije u iznosu od 76.559 MWh ili oko 25 odsto. Početkom sledeće godine KPV planira da započne modernizaciju distributivne mreže i instalaciju prve elektrane na obnovljivu energiju.

Daljinski sistem grejanja u Šaleškoj dolini snabdeva više od 35.000 kupaca, i, kako tvrdi KPV, bio je prvi u SFRJ kada je pušten u rad 1959.

Ugovor su potpisali generalni direktor TEŠ-a Branko Debeljak, direktor KPV-a Gašper Škarja i predsednici tri opštine, koje su i vlasnici ovog komunalnog preduzeća: opštine Velenje Peter Dermol, opštine Šoštanj Boris Goličnik i opštine Šmartno ob Paki Janko Kopušar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

inobat sbija fabrika baterije reciklaza rio tinto

Rio Tintov partner InoBat izabrao Ćupriju za lokaciju buduće fabrike baterija

28. avgust 2023. - Odluka dolazi posle preliminarnih sporazuma potpisanih u novembru 2022. između ove firme, u koju je investirao i Rio Tinto, i Vlade Srbije

ngen baterije austrija fleksibilnost balansiranje

Bernard: NGEN baterije daju mogućnost da se i krajnji potrošači uključe na tržište

28. avgust 2023. - NGEN je nedavno završio instaliranje baterije u Austriji, a u toku je postavljanje postrojenja u Sloveniji i Hrvatskoj

Zavrsena solarne elektrane Novaci najvece Zapadnom Balkanu

Završena izgradnja solarne elektrane Novaci, najveće na Zapadnom Balkanu

28. avgust 2023. - Mey Energy je instalirao fotonaponsko postrojenje od 55 megavata u Novacima u Severnoj Makedoniji, a pušta ga u rad pre kraja meseca

matija medojevic berza elektricne energije belen

Crnogorska Berza električne energije – na putu ka Evropskoj uniji

28. avgust 2023. - BELEN ubrzano radi na ispunjenju uslova za spajanje tržišta, rekao je u intervjuu Matija Medojević, izvršni direktor crnogorske Berze