GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
Životna sredina

Ažurirano: EU dogovorila budžet i umanjila Fond za pravednu tranziciju

EU dogovorila budzet i sasekla Fond za pravednu tranziciju na 10 milijardi evra

Slika: Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (levo) i predsednik Evropskog saveta Charles Michel (Evropska komisija)

Objavljeno

21.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropski savet je postigao dogovor o sedmogodišnjem budžetu do kraja 2027. uključujući mehanizam vredan 750 milijardi evra za oporavak od posledica pandemije virusa korona. Šefovi država i vlada EU dali su zeleno svetlo da u Fondu za pravednu tranziciju dodaju deset milijardi evra umesto predloženih 32,5 milijardi, a skratili su sredstva i za druge zelene inicijative i inovacije.

Maratonska runda pregovora unutar Evropskog saveta završena je presudnim sporazumom o finansiranju Evropske unije od 2021. zaključno sa 2027, ali uz kompromise nauštrb fondova za zelenu energiju i prilagođavanje klimatskim promenama. Šefovi i šefice država i vlada EU odobrili su 1,82 biliona evra, od čega za budući Fond za pravednu tranziciju planiraju da odvoje 17,5 milijardi. Ta sredstva su najviše namenjena za postepeni prestanak upotrebe uglja.

U poređenju s tim, predlog je u maju proširen na 40 milijardi sa 7,5 milijardi evra, a zemlje članice u Jugoistočnoj Evropi je od toga trebalo da dobiju deset milijardi evra. Deo iz vanrednog programa oporavka od pandemije bolesti COVID-19 je sada oboren na deset milijardi evra sa predloženih 32,5 milijardi. Stoga je ukupna svota 17,5 milijardi evra, jer je u osnovnom budžetu ostalo originalnih 7,5 milijardi.

U kreditima 360 milijardi evra od 750 milijardi vrednog mehanizma oporavka od bolesti COVID-19

Evropski savet dao je zeleno svetlo za osnovni budžet od 1,07 biliona evra i taj deo je nazvan višegodišnjim finansijskim okvirom (MFF), dok uniji sledeće generacije – Next Generation EU ili NGEU, sleduje paket za oporavak vredan 750 milijardi evra. Potonji deo se sastoji od 390 milijardi bespovratne pomoći i 360 milijardi evra u kreditima. Celokupni plan potrošnje mora da odobri Evropski parlament.

EU budzet sasekla Fond za pravednu tranziciju
Slika: Ukupni budžet EU od 2021. do 2027. godine (Savet EU)

Vođe EU promenile su prvobitni predlog Evropske komisije da 500 milijardi evra budu grantovi, a 250 milijardi zajmovi. To znači da će neki od osnovnih programa iz Evropskog zelenog plana biti sprovedeni uz manje povoljne finansijske uslove.

Manje novca za pravednu tranziciju u EU i programe podrške inovacijama

U isto vreme, u druge stavke će biti uvršteno manje sredstava iz budžeta. Jedna od njih je Horizon Europe, koji podržava inovacije. Mehanizam oporavka trebalo bi da se finansira iz pozajmica do kraja 2026, a dug mora da se vrati zaključno sa 2058. godinom.

Sistem trgovanja emisijama mogao bi da uključi pomorski sektor i avijaciju

I NGEU i MFF će doprineti transformaciji bloka država u skladu s njegovim glavnim političkim opredeljenjima, a naročito Evropskim zelenim planom, digitalnom revolucijom i spremnošću na prevazilaženje šokova, objavio je Evropski savet.

Prekogranično prilagođavanje emisija ugljenika i porez na nerecikliranu plastiku

Što se tiče otplate posle predstojećeg ogromnog zaduživanja, ta institucija je predložila oporezivanje nereciklirane plastike na nacionalnom nivou te namet na robu uvezenu iz zemalja koje ispuštaju više gasova s efektom staklene bašte od referentnog limita koji odredi EU. U zaključcima, 27-člani blok je saopštio da Evropska komisija treba da do kraja juna sledeće godine predloži „mehanizam za prekogranično prilagođavanje ugljenika“ zajedno sa digitalnim porezom.

EU budzet Fond za pravednu tranziciju
Slika: Paket NGEU namenjen oporavku od pandemije virusa korona (Savet EU)

Preostale opcije za vraćanje zajmova su porez na finansijske transakcije i proširivanje Sistema za trgovanje emisijama (EU ETS) na pomorski sektor i avijaciju. Jedan od uslova za članice EU da mogu da koriste sredstva jeste prihvatanje ambicije postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Da bi mogle da povuku sredstva, zemlje članice treba da prihvate ambiciju EU da dostigne klimatsku neutralnost do 2050. godine

CAN Europe je pohvalio dogovor, ali je upozorio da on i dalje omogućava subvencionisanje fosilnih goriva.

Evropska komisija je ranije odlučila da usmeri 2,2 milijarde evra na 140 projekata u saobraćaju koji su u skladu s ciljevima iz Evropskog zelenog plana. Ta finansijska injekcija namenjena je projektima železničke infrastrukture, čistijim i alternativnim gorivima.

 

Ažurirano: Članak je izmenjen da bi bilo uključeno 7,5 milijardi evra za Fond za pravednu tranziciju iz osnovnog dela budžeta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aukcije vetar solar uredbe

Spremna regulativa za raspisivanje aukcija za premije u Srbiji: kakva su pravila, uslovi?

26 новембра 2021 - Vlada Srbije usvojila je Uredbu o tržišnoj premiji i fid-in tarifi i Uredbu o modelu ugovora o tržišnoj premiji

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

zagubica plan detaljne regulacije vetropark gornjak

U opštini Žagubica planira se vetropark snage 200 MW

25 новембра 2021 - Opština Žagubica odlučila je da pokrene izradu Plana detaljne regulacije vetroparka Gornjak na teritoriji ove opštine

Odredjen maksimalan iznos premije na aukcijama za vetroelektrane u Srbiji

Regulator odredio maksimalnu cenu premije za vetar u Srbiji

25 новембра 2021 - Agencija za energetiku Republike Srbije odredila je maksimalnu otkupnu cenu za električnu energiju proizvedenu u vetroelektranama