OIE

Postavljena treća vetroturbina u celoj Sloveniji – LEITWIND LTW42

Postavljena treća vetroturbina u celoj Sloveniji – LEITWIND LTW42

Photo: LEITWIND

Objavljeno

26.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

LEITWIND je ovog meseca instalirao svoju prvu vetroturbinu LTW42, kapaciteta 250 kilovata. Postavljena je u selu Razdrtom na južnoj padini planine i visoravni Nanos u opštini Postojni u Sloveniji. Ova turbina, treća u celoj državi, nalazi se iznad glavne petlje na auto-putu A1, koji povezuje Ljubljanu sa slovenačkom jadranskom obalom.

LEITWIND je jedini proizvođač sistemâ kapaciteta oko jednog megavata (250 do 3,000 kilovata). Deo je kompanije HTI Group, koja je specijalizovana za zimsku tehnologiju (žičare, ratrake, sisteme za veštačko osnežavanje). Zahvaljujući raznovrsnoj ekspertizi kompanije HTI Group, potpuno zajedničkoj filozofiji proizvodnje i tehnološkom nasleđu, visoki standardi kvaliteta i pouzdanosti se održavaju u svakom sektoru i priznati su širom sveta.

LEITWIND je osnovan 2003, a usled sinergija stvorenih kroz vlastiti razvoj sistema direktnog pogona, Leitner je ušao u sektor vetroturbina sa brendom LEITWIND.

LEITWIND je instalirao više od 400 vetroturbina širom sveta

Sa svojih više od 20 godina iskustva u izgradnji i instaliranju patentiranih vetroturbina sa direktnim pogonom i sinhronih generatora sa stalnim magnetima, LEITWIND je do danas instalirao preko 400 vetroturbina širom sveta (za 200 njih ima tekuće ugovore o servisiranju i održavanju).

Kompanijina strategija je da se diferencira od velikih proizvođača. Usredsređena je na prilagođavanje projekata potrebama klijenata, a posebno na vetroelektrane manje snage i projekte za sopstvene potrebe lokalnih zajednica i malih i srednjih preduzeća za električnom energijom, sa ciljem da smanji troškove potrošnje energije.

treca vetroturbina Sloveniji LEITWIND LTW42

LTW42 – najmanja vetroturbina u portfoliju kompanije LEITWIND

Model LTW42, najmanji u portfoliju kompanije LEITWIND, posebno oslikava njenu filozofiju. Ova turbina je razvijena specijalno radi očuvanja životne sredine. Konkretno, namenjena je za decentralizovanu proizvodnju obnovljive energije, uz niske troškove, i za njenu potrošnju na mestu proizvodnje.

Od drugih konvencionalnih vetroturbina se razlikuje i po tome što je, zahvaljujući svojoj ukupnoj visini od nepunih 50 metara, ne remeti mnogo pejzaž i za nju je procedura izdavanja odobrenja pojednostavljena.

S ukupnom visinom manjom od 50 metara, vetroturbina LTW42 ne remeti mnogo pejzaž i procedura izdavanja odobrenja je pojednostavljena

Klijent, preduzeće Zelene vetrnice d.o.o, saopštio je povodom postavljanja ove vetroturbine: „Kada smo tražili partnera, pronašli smo LEITWIND. Od svih snabdevača s kojima smo kontaktirali, LEITWIND se istakao najboljim odnosom performansi i ugovornih uslova. Već možemo da kažemo da je ova vetroturbina ono što smo očekivali, a već se radujemo sledećem zajedničkom projektu.“

Slovenija ima velik potencijal za instaliranje još vetroturbina i mnogo veće ozelenjavanje svog energetskog miksa, a LEITWIND je, sa svojim proizvodnim asortimanom reda veličine jednog megavata, ponosan što doprinosi borbi protiv klimatskih promena s ovom svojom prvom turbinom, koja će svake godine svojim radom izbeći ispuštanje po više od 500.000 kilograma CO2 godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

26. septembar 2023. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

26. septembar 2023. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

26. septembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

26. septembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe