Otpad

Počela izgradnja stovarišta radioaktivnog otpada u Bugarskoj

Photo: Pixabay

Objavljeno

01.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Bugarska vlada je pokrenula izgradnju stovarišta u kome će se skladištiti nisko i srednje radiokativni otpad. Ministarka energetike Temenužka Petkova je prisustvovala svečanosti povodom početka radova na izgradnji stovarišta u kome će se uglavnom skladištiti otpad iz ćetiri ugašena nuklearna reaktora iz centrale Kozloduj.

Svečanosti je prisustvovao i Diljan Petrov, direktor državnog preduzeća za radioaktivni otpad koje će upravljati stovarištem i koje je bilo odgovorno za gašenje četiri zastarela reaktora u centrali Kozloduj i uklanjanje radioaktivnog otpada iz njih.

Bugarski mediji su javili da je stovarište rovovskog tipa i da će imati višestruke barijere kao zaštitu, dodajući da će radioaktivni otpad biti zapečaćen u kontejnerima od armiranog betona. U stovarištu će se skladištiti otpad iz reaktor kao i industrijski, medicinski i drugi otpad.

Bugarski mediji su javili da se u tom stovarištu neće skladištiti visoko radioaktivni otpad ili potrošeno nuklearno gorivo iz ugašenih reaktora u Kozloduju. Ono se nalazi u zoni nadgledanja u krugu od tri kilometara od te jedine bugarske nuklearne centrale i imaće kapacitet veći od 130,000 kubnih metara. U stovarištu će se skladištiti radioaktivni otpad po završetku radova od 2021. godine i ono će biti u upotrebi oko 60 godina posle čega će biti zatvoreno i kontrolisano sledećih 300 godina.

Prva faza izgradnje stovarišta se finansira bespovratnim zajmom u vrednosti od 71,8 milion evra koji je obezbedio Međunarodni fond za podršku gašenju reaktora u Kozloduju. Taj fond administrira Evropska banka za obnovu i razvoj.

Bugarsko državno preduzeće za radioaktivni otpad je ugovorilo izgradnju stovarišta sa konzrocijumom Nukem Technologies čiji vlasnik su ruska firma AtomStroyExport i četiri bugarske firme.

Bugarska se obavezala na izgradnju stovarišta i gašenje četiri sovjetska reaktora u Kozloduju tokom procesa pristupanja Evropskoj uniji. Evropska komisija je klasifikovala te reaktor tipa V-230 model VVER-440 kao tip koji se ne može unapređivati.

Bugarska u centrali Kozloduj ima još dva ruska reaktora snage 1.000 megavata.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

1. septembar 2017. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

1. septembar 2017. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

1. septembar 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

1. septembar 2017. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene