Životna sredina

Evropska komisija poziva Rumuniju, Bugarsku i Kipar da primene ekološke propise EU

Evropska komisija poziva Rumuniju, Bugarsku i Kipar da primene ekoloske propise EU

Slika: Pixabay

Objavljeno

17.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija (EK) je u svom julskom paketu o kršenju propisa u EU zatražila od nekoliko članica Unije u jugoistočnoj Evropi da reše ekološka pitanja poput emisije iz postrojenja za sagorevanje ili upravljanja otpadnim vodama i da primene evropska pravila u tom pogledu.

EK je tražila od Rumunije da reši pitanje emisija iz velikih postrojenja za sagorevanje, podsetivši da četiri industrijska postrojenja u toj zemlji i dalje nema dozvolu kojim se obezbeđuje da emisije koje ispuštaju  u vazduh ne prelaze granične vrednosti dozvoljene propisima EU.

Komisija je saopštila da je poslala rumunskim vlastima dodatno formalno obaveštenje u vezi s tim.

Dozvole su predviđene Direktivom o industrijskim emisijama (Direktiva 2010/75 / EU) čiji je cilj da se spreče, smanje i, koliko je moguće, eliminiše zagađenje koje je posledica industrijskih aktivnosti. Direktiva sadrži specifične zahteve za izdavanje dozvola za velika postrojenja za sagorevanje sa maksimalnim graničnim vrednostima emisija zagađujućih emisija sumpor-dioksida, azot-oksida i prašine.

Jalovište u Rumuniji zagrađuje vazduh u Srbiji

Rumunija će takođe dobiti formalno obaveštenje od Evropske komisije jer nije preduzela mere kako bi primenila odluku Evropskog suda pravde u vezi sa sa rudarskim otpadom.

Pre godinu dana, Sud je utvrdio da Rumunija nije usvojila odgovarajuće mere kako bi sprečila raspršivanje prašine sa jalovišta Bošneag. EK je navela da je to jalovište glavni izvor zagađenja i pretnja po zdravlje stanovnika u obližnjim naseljenim mestima kao što su Moldova Noua, u Rumuniji, i Veliko Gradište u Srbiji, posebno tokom vetrovitih perioda.

Prema Direktivi 2006/21/EC, države članice moraju da obezbede da se rudarski otpad odlaže bez ugrožavanja ljudskog zdravlja ili štete okolin, a operator mora preduzeti adekvatne mere za sprečavanje ili smanjenje emisije prašine i gasa.

Ako Rumunija ne preduzme mere u roku od dva meseca, Komisija može ponovo da tuži Rumuniju u Evropskom sudu pravde, a Rumunija bi u tom slučaju mogla da se suoči sa novčanim kaznama, navodi se u saopštenju.

Bugarska i Kipar da adekvatno odlažu otpadne vode

Evropska komisija je odlučila da pošalje formalno obaveštenje Bugarskoj i Kipru zbog toga što ne primenjuju nekoliko ključnih odredbi koje se odnose na tretman otpadnih voda u gradskoj sredini.

Komisija je pozvala Bugarsku da obezbedi adekvatno sakupljanje i tretiranje gradskih otpadnih voda u 96 mesta, dok je Kipar pozvan da isto učini sa otpadnim vodama u 41 naselju.

Prema zakonu EU (Direktiva 91/271/EEZ), od gradova se zahteva da uspostave infrastrukturu za sakupljanje i tretman otpadnih voda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija prikupila milijardu evra prvoj emisiji zelenih obveznica

Srbija prikupila milijardu evra u svojoj prvoj emisiji zelenih obveznica

17 September 2021 - Srbija je uspela da svoje prve zelene obveznice plasira uz najmanju godišnju kuponsku stopu u svojoj istoriji, jedan odsto, i prikupi milijardu evra

izvestaj o kvalitetu vazduha sepa 2020 gradovi prekomerno zagadjenje

Vazduh prekomerno zagađen u 15 gradova u Srbiji u 2020.

16 September 2021 - Godišnji izveštaj Kvalitet vazduha u Republici Srbiji za 2020. godinu još jednom je pokazao da je širom zemlje zagađenje vazduha veliko.

Merkel Nemacka zainteresovana za litijum u Srbiji

Merkel: i Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji

14 September 2021 - Angela Merkel je u oproštanoj poseti Srbiji i regionu s obzirom da ubrzo silazi sa vlasti posle 16 godina na mestu nemačkog kancelara.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.