Životna sredina

Evropska komisija poziva Rumuniju, Bugarsku i Kipar da primene ekološke propise EU

Evropska komisija poziva Rumuniju, Bugarsku i Kipar da primene ekoloske propise EU

Slika: Pixabay

Objavljeno

17.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija (EK) je u svom julskom paketu o kršenju propisa u EU zatražila od nekoliko članica Unije u jugoistočnoj Evropi da reše ekološka pitanja poput emisije iz postrojenja za sagorevanje ili upravljanja otpadnim vodama i da primene evropska pravila u tom pogledu.

EK je tražila od Rumunije da reši pitanje emisija iz velikih postrojenja za sagorevanje, podsetivši da četiri industrijska postrojenja u toj zemlji i dalje nema dozvolu kojim se obezbeđuje da emisije koje ispuštaju  u vazduh ne prelaze granične vrednosti dozvoljene propisima EU.

Komisija je saopštila da je poslala rumunskim vlastima dodatno formalno obaveštenje u vezi s tim.

Dozvole su predviđene Direktivom o industrijskim emisijama (Direktiva 2010/75 / EU) čiji je cilj da se spreče, smanje i, koliko je moguće, eliminiše zagađenje koje je posledica industrijskih aktivnosti. Direktiva sadrži specifične zahteve za izdavanje dozvola za velika postrojenja za sagorevanje sa maksimalnim graničnim vrednostima emisija zagađujućih emisija sumpor-dioksida, azot-oksida i prašine.

Jalovište u Rumuniji zagrađuje vazduh u Srbiji

Rumunija će takođe dobiti formalno obaveštenje od Evropske komisije jer nije preduzela mere kako bi primenila odluku Evropskog suda pravde u vezi sa sa rudarskim otpadom.

Pre godinu dana, Sud je utvrdio da Rumunija nije usvojila odgovarajuće mere kako bi sprečila raspršivanje prašine sa jalovišta Bošneag. EK je navela da je to jalovište glavni izvor zagađenja i pretnja po zdravlje stanovnika u obližnjim naseljenim mestima kao što su Moldova Noua, u Rumuniji, i Veliko Gradište u Srbiji, posebno tokom vetrovitih perioda.

Prema Direktivi 2006/21/EC, države članice moraju da obezbede da se rudarski otpad odlaže bez ugrožavanja ljudskog zdravlja ili štete okolin, a operator mora preduzeti adekvatne mere za sprečavanje ili smanjenje emisije prašine i gasa.

Ako Rumunija ne preduzme mere u roku od dva meseca, Komisija može ponovo da tuži Rumuniju u Evropskom sudu pravde, a Rumunija bi u tom slučaju mogla da se suoči sa novčanim kaznama, navodi se u saopštenju.

Bugarska i Kipar da adekvatno odlažu otpadne vode

Evropska komisija je odlučila da pošalje formalno obaveštenje Bugarskoj i Kipru zbog toga što ne primenjuju nekoliko ključnih odredbi koje se odnose na tretman otpadnih voda u gradskoj sredini.

Komisija je pozvala Bugarsku da obezbedi adekvatno sakupljanje i tretiranje gradskih otpadnih voda u 96 mesta, dok je Kipar pozvan da isto učini sa otpadnim vodama u 41 naselju.

Prema zakonu EU (Direktiva 91/271/EEZ), od gradova se zahteva da uspostave infrastrukturu za sakupljanje i tretman otpadnih voda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

17. jul 2017. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

17. jul 2017. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

17. jul 2017. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

17. jul 2017. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto