Životna sredina

Po tužbi aktivista sud u Banja Luci poništio ekološku dozvolu za mini hidroelektranu Hotovlje

hotovlje Centar za zivotnu sredinu

Foto:Centar za zivotnu sredinu

Objavljeno

11.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Na osnovu tužbe banjalučkog Centra za životnu sredinu, Okružni sud u Banja Luci je poništio ekološku dozvolu za MHE Hotovlje od 4,68 megavata, u opštini Kalinovik na Vrhovinskoj rijeci.

Banjalučki Centar za životnu sredinu je 9. decembra primio presudu Okružnog suda u Banja Luci kojom je  poništena je ekološka dozvola izdata investitoru Delaso d.o.o. Teslić za MHE Hotovlje na Vrhovinskoj rijeci, instalisane snage od 4,68 MW, opština Kalinovik. Time je sudbina reke zaštićena od dosadašnjih neregularnosti.

Mini hidroelektrana bila oslobođena procene studije uticaja na životnu sredinu

U saradnji sa Arhus centrom iz Sarajeva, početkom 2021. godine Centar za životnu sredinu je  poništio sporno rešenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske kojim je nosilac projekta Delaso oslobođen obaveze da izradi Studiju uticaja na životnu sredinu za mini hidroelektranu Hotovlje na Vrhovinskoj rijeci, nakon čega je resornom ministarstvu naloženo da provede ponovni postupak.

“Očekujemo da ministarstvo u ponovljenom postupku odbaci zahtjev investitora za izdavanje ekološke dozvole, te da postupak ishodovanja ovog ili drugog akta prekine, i to do pravosnažnog okončavanja sudskog postupka koji je pokrenut protiv rješenja kojim ministarstvo investitora, po drugi put, oslobađa od obaveze izrade Studije uticaja, a koji akt je Centar ponovo osporio pred sudom“, naveli su iz Centra za životnu sredinu.

Ribnjak ili mini hidroelektrana

Vrhovinska rijeka u istočnoj Hercegovini duga je oko petnaest kilometara i izuzetno je bogata pastrmkom, opisuju čuvari ove reke. Taj detalj je važan i utoliko jer je investitor Delaso iz Teslića uspeo izgraditi mini hidroelektranu provodeći radove sve vreme pod krinkom da se na ovoj lokaciji pravi ribnjak, za koji je Eling ribarstvo prvobitno i dobio koncesiju, još 2012. godine, navode u Centru.

Tek kada su aktivisti centra dobili privatne fotografije sa gradilišta, u aprilu 2020. godine, otkrivene su nepravilnosti.

„Na fotografijama se jasno moglo vidjeti da su izvjesni građevinski radovi na lokaciji bili već u toku.

Dobili smo informacije od opštine i ministarstva gdje oba organa navode da investitoru za sporni objekt tada nije izdavana građevinska, niti ekološka dozvola. Dobili smo odgovor od Područnog urbanističko-građevinskog i ekološkog inspektora od 14.7.2020.g. u kojem je utvrđeno da se na lokaciji gradi ribnjak, te da nema odstupanja od tehničke dokumentacije“, izjavio je Redžib Skomorac iz Centra za životnu sredinu.

Projekat mini hidroelektrane Hotovlje bi naneo nepovratnu štetu Vrhovinskoj reci, ističu aktivisti. Veliku zabrinutost branioca reke predstavlja projekat cevovoda u dužini od pet kilometara i promera jednog metra, što bi dovelo do opasnosti od potupunog isušivanja. Vrhovinska reka u gornjem toku Neretve je prirodna dragocenost prve kategorije.

Za očuvanje reke pravnim sredstvima

„Bitno je napomenuti da su o svim nepravilnostima blagovremeno obaviješteni i Regulatorna komisija za energetiku RS i Elektroprivreda RS, koji nikako ne bi smjeli dozvoliti priključenje niti podsticanje rada ovog postrojenja, i to na trošak svih građana čije povjerenje je koncesionar posve izgubio,“ istaknuto je u Centru.

“Aktivisti iz Centra, uz svesrdnu podršku ostalih boraca i borkinja za rijeke BiH, žele vjerovati da će konačni pravni epilog ovog slučaja da podrazumijeva moralnu, materijalnu i krivičnu odgovornost koncesionara, te da će bespravno izgrađeni objekat u konačnici postati tek spomenikom borbe za rijeke koji će svim nesavjesnim investitorima poslužiti kao nauk o štetnosti nezakonitog poslovanja“ – poručeno je u saopštenju Centra za životnu sredinu.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

11. decembar 2021. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Đorđa Meloni: postavljanje solarnih panela ugrožava proizvodnju hrane u Italiji

Đorđa Meloni: Postavljanje solarnih panela ugrožava proizvodnju hrane u Italiji

11. decembar 2021. - Vlada Italije je donela uredbu kojom se zabranjuje postavljanje solarnih panela na poljoprivrednom zemljištu

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

11. decembar 2021. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

11. decembar 2021. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve