Životna sredina

Po tužbi aktivista sud u Banja Luci poništio ekološku dozvolu za mini hidroelektranu Hotovlje

hotovlje Centar za zivotnu sredinu

Foto:Centar za zivotnu sredinu

Objavljeno

11.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Na osnovu tužbe banjalučkog Centra za životnu sredinu, Okružni sud u Banja Luci je poništio ekološku dozvolu za MHE Hotovlje od 4,68 megavata, u opštini Kalinovik na Vrhovinskoj rijeci.

Banjalučki Centar za životnu sredinu je 9. decembra primio presudu Okružnog suda u Banja Luci kojom je  poništena je ekološka dozvola izdata investitoru Delaso d.o.o. Teslić za MHE Hotovlje na Vrhovinskoj rijeci, instalisane snage od 4,68 MW, opština Kalinovik. Time je sudbina reke zaštićena od dosadašnjih neregularnosti.

Mini hidroelektrana bila oslobođena procene studije uticaja na životnu sredinu

U saradnji sa Arhus centrom iz Sarajeva, početkom 2021. godine Centar za životnu sredinu je  poništio sporno rešenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske kojim je nosilac projekta Delaso oslobođen obaveze da izradi Studiju uticaja na životnu sredinu za mini hidroelektranu Hotovlje na Vrhovinskoj rijeci, nakon čega je resornom ministarstvu naloženo da provede ponovni postupak.

“Očekujemo da ministarstvo u ponovljenom postupku odbaci zahtjev investitora za izdavanje ekološke dozvole, te da postupak ishodovanja ovog ili drugog akta prekine, i to do pravosnažnog okončavanja sudskog postupka koji je pokrenut protiv rješenja kojim ministarstvo investitora, po drugi put, oslobađa od obaveze izrade Studije uticaja, a koji akt je Centar ponovo osporio pred sudom“, naveli su iz Centra za životnu sredinu.

Ribnjak ili mini hidroelektrana

Vrhovinska rijeka u istočnoj Hercegovini duga je oko petnaest kilometara i izuzetno je bogata pastrmkom, opisuju čuvari ove reke. Taj detalj je važan i utoliko jer je investitor Delaso iz Teslića uspeo izgraditi mini hidroelektranu provodeći radove sve vreme pod krinkom da se na ovoj lokaciji pravi ribnjak, za koji je Eling ribarstvo prvobitno i dobio koncesiju, još 2012. godine, navode u Centru.

Tek kada su aktivisti centra dobili privatne fotografije sa gradilišta, u aprilu 2020. godine, otkrivene su nepravilnosti.

„Na fotografijama se jasno moglo vidjeti da su izvjesni građevinski radovi na lokaciji bili već u toku.

Dobili smo informacije od opštine i ministarstva gdje oba organa navode da investitoru za sporni objekt tada nije izdavana građevinska, niti ekološka dozvola. Dobili smo odgovor od Područnog urbanističko-građevinskog i ekološkog inspektora od 14.7.2020.g. u kojem je utvrđeno da se na lokaciji gradi ribnjak, te da nema odstupanja od tehničke dokumentacije“, izjavio je Redžib Skomorac iz Centra za životnu sredinu.

Projekat mini hidroelektrane Hotovlje bi naneo nepovratnu štetu Vrhovinskoj reci, ističu aktivisti. Veliku zabrinutost branioca reke predstavlja projekat cevovoda u dužini od pet kilometara i promera jednog metra, što bi dovelo do opasnosti od potupunog isušivanja. Vrhovinska reka u gornjem toku Neretve je prirodna dragocenost prve kategorije.

Za očuvanje reke pravnim sredstvima

„Bitno je napomenuti da su o svim nepravilnostima blagovremeno obaviješteni i Regulatorna komisija za energetiku RS i Elektroprivreda RS, koji nikako ne bi smjeli dozvoliti priključenje niti podsticanje rada ovog postrojenja, i to na trošak svih građana čije povjerenje je koncesionar posve izgubio,“ istaknuto je u Centru.

“Aktivisti iz Centra, uz svesrdnu podršku ostalih boraca i borkinja za rijeke BiH, žele vjerovati da će konačni pravni epilog ovog slučaja da podrazumijeva moralnu, materijalnu i krivičnu odgovornost koncesionara, te da će bespravno izgrađeni objekat u konačnici postati tek spomenikom borbe za rijeke koji će svim nesavjesnim investitorima poslužiti kao nauk o štetnosti nezakonitog poslovanja“ – poručeno je u saopštenju Centra za životnu sredinu.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

RWE Commerzbank vetropark srednja preduzeca snabdevanje zelena energija

Nemački RWE i privreda partneri u budućem ofšor vetroparku od 1 GW

22 јуна 2022 - RWE i Commerzbank ponudiće srednjim firmama da se direktno snabdevanju zelenom enegijom iz vetroparka snage jedan gigavat

Na Staroj planini prve zadruzne solarne elektrane u Srbiji doniraj

Na Staroj planini biće izgrađene prve zadružne solarne elektrane u Srbiji – uključi se i doniraj

21 јуна 2022 - Energetska zadruga Elektropionir je pokrenula kraudfanding kampanju za krovne solarne elektrane u Dojkincima i Temskoj na Staroj planini.

Otvorena registracija za učešće na Nedelji održive energetike – EUSEW 2022.

Otvorena registracija za EUSEW 2022 u Briselu i onlajn

17 јуна 2022 - Otvorene su prijave za učešće u Nedelji održive energetike u Evropskoj uniji – EUSEW 2022, koja...