Životna sredina

Skupština Republike Srpske odbila predlog da se zabrane male hidroelektrane

Skupstina Srpske zabrane male hidroelektrane

Slika: Pixabay

Objavljeno

03.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Centar za životnu sredinu traži ostavku ministra energetike Petra Đokića jer njegova stranka nije podržala moratorijum na izgradnju malih hidrocentrala. Narodna skupština Republike Srpske podržala je predložene zaključke o zabrani izdavanja dozvola za male hidroelektrane sa 40 glasova, a potrebna su bila 42.

Parlamentarci u Banjaluci koji žele preispitivanje svih ugovora o koncesijama za male hidroelektrane i aktivnosti predviđenih ugovorima nisu uspeli da skupe dovoljnu podršku, pa zaključci vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nisu usvojeni. Centar za životnu sredinu – CZŽS zahteva ostavku ministra energetike i rudarstva Petra Đokića jer njegova Socijalistička partija nije podržala inicijativu. Tako je Narodna skupština Republike Srpske propustila priliku za moratorijum za male hidroelektrane nakon što je ekvivalentni predlog prošao u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Koncesije zarad ličnih interesa

Za predlog je bilo 40 zastupnika i zastupnica, što znači da su dva glasa nedostajala da prođe. CZŽS je ponovo upozorio na raskopana rečna korita, uništavanje biodiverziteta i seču šume i dodao da izostaju javne konsultacije u ranim fazama projekata.

„Koncesije se ne dodjeljuju u svrhu opšteg javnog dobra, već ličnih profita, gdje povrh svega, u mnogim slučajevima investitori i izvođači MHE ne poštuju propisane mjere. Često se mijenjaju projekti, inspekcijski nadzor je sporadičan i fingiran, dok su sankcije minimalne“, istakao je potpredsednik organizacije Viktor Bjelić i naglasio da je ministar Đokić prednost davao prljavim i štetnim projektima termoelektrana i hidroelektrana, a zanemarivao čistu energiju.

Štetu plaćaju svi potrošači

Društvo trpi i ekonomsku štetu, koju plaćaju svi potrošači električne energije kroz naknadu za obnovljive izvore energije, rekao je i ukazao na to da iz nje Vlada Srpske daje podsticaje za male hidroelektrane od deset miliona maraka ili 5.1 milion evra godišnje.

Centar za životnu sredinu tvrdi da je ministar energetike Petar Đokić podržavao štetne projekte i zanemarivao čistu energiju

U udruženju građana Bjelava iz Foče kažu da su ustali protiv štetnog projekta kada su saznali za njega i videli kako koncesionar Srbinjeputevi uništava njihovu reku. „Mi ćemo naše rijeke i dalje da branimo dok god ne dobijemo adekvatnu reakciju nadležnih organa i donosilaca odluka u RS koji će podržati svoj narod, a ne pojedince koji se bogate na naš račun“, istakli su.

Automatska zabrana bi pokrenula lavinu tužbi

Centar za životnu sredinu je saopštio da je predlog bio „labaviji“ od onog usvojenog u Parlamentu FBiH. Demos, takođe deo vladajuće koalicije, pokušao je da progura rok od tri meseca za vladu, umesto šest, da predloži zakonske izmene kojim bi se potpuno zabranilo podizanje MHE. Kada mu to nije uspelo, uskratio je podršku partnerima.

Na to je šef grupe poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao da bi automatska zabrana dozvola dovela do velikih kazni i tužbi sudu i da je njegova partija bila za to da se moratorijum uvodi „postepeno… do potpune zabrane“. Oni su predložili moratorijum dok se ne izvrši revizija planova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

3. jul 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

3. jul 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

3. jul 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

3. jul 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine