OIE

Pirot privlači velike investicije u solarne elektrane

Pirot velike investicije solarne elektrane

Foto: Aleksa Cakić / Grad Pirot

Objavljeno

30.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon značajnog iskoraka na nacionalnom nivou na polju energetske efikasnosti, lokalna samouprava u Pirotu radi na projektima solarnih sistema svih veličina i privlači investitore u ovaj osunčani grad.

Bosna i Hercegovina i Republika Srpska imaju svoj grad sunca – Trebinje, a Pirot je na putu da dobije taj status u Srbiji. Jeste da ne treba previše računati na projekte u energetici barem dok se ne pobode prvi ašov, ali je činjenica da su tamo u igri solarne elektrane od pet kilovata do 500 megavata, uz solarne kolektore čije postavljanje subvencioniše lokalna samouprava.

Gradski energetski menadžer Bojan Ivković navodi za Balkan Green Energy News da su tamo prvi u Srbiji, 2016. godine, osnovali fond za sufinansiranje mera energetske efikasnosti u stambenom sektoru. Daljinsko grejanje je potpuno prebačeno na komprimovani gas, a kotlarnice u preostalim javnim zgradama su na biomasu, osim jedne na lož-ulje. Zamisao je i da se u toplanu uvede biomasa, dok bi rezervni kapaciteti bili na gas.

Pirot velike investicije u solarne elektrane Bojan Ivkovic energetski menadzer
Gradski energetski menadžer Bojan Ivković

Velika osunčanost je komparativna prednost

„U više oblasti imamo najbolje rezultate u Srbiji, a naš tim u gradskoj upravi na čelu sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem uhodano nastupa već mnogo godina. Slobodna zona Pirot pruža odlične mogućnosti i privlači investicije. Osim toga, u budžetu nikad nema deficita i grad ima pristup evropskim i drugim međunarodnim fondovima. Kada se sve sabere, investitori imaju poverenja, a s njima razgovaramo otvoreno i jasno im je da smo ozbiljni“, izjavio je Ivković.

Područje Pirota ima najveću osunčanost u zemlji posle krajnjeg juga – Preševa, Bujanovca i Vranja, što ovom gradu takođe daje prednost, kaže naš sagovornik. Ivković je istakao da su u toku razgovori s jednim stranim investitorom koji bi izgradio solarni park snage između 400 i 500 megavata, što bi ga u ovom trenutku učinilo jednim od najvećih u Evropi, a da ima i drugih kompanija zainteresovanih za takve projekte.

Jedan strani investitor je zainteresovan za izgradnju solarnog parka snage 400 do 500 megavata

Procedura na lokalnom nivou za budući fotonaponski pogon od 75 megavata firme IEL PV South je daleko odmakla, rekao je gradski energetski menadžer.

Drugi projekat je zamišljen sa maksimalnim kapacitetom od šest megavata jednosmerne struje, a na dalekovod od 35 kilovolti bi bilo priključeno pet megavata. Gradska uprava je na javni uvid do 21. juna upravo dala Plan detaljne regulacije za solarnu elektranu na lokalitetu Ravnište u selu Ponor, kao i stratešku procenu njegovog uticaja na životnu sredinu.

Lokacija obuhvata 5,9 hektara degradiranog poljoprivrednog i šumskog zemljišta. Tri od osam parcela su u vlasništvu preduzeća VR River Hydro Energy iz Brusa, a ostale pripadaju firmi SEP iz Pirota. Obe su registrovane za proizvodnju električne energije.

Dokumente je izradilo Javno preduzeće za planiranje i uređenje građevinskog zemljišta. Kako su u septembru kazali gradski zvaničnici, projekat je pokrenut na inicijativu dva zainteresovana investitora koji su zakupili četiri hektara i tada bili u postupku kupovine.

Grad otpočeo samostalne solarne projekte

Grad Pirot je takođe odlučio da radi projekte krovnih fotonaponskih postrojenja na svojim javnim ustanovama i učini ih prozjumerima. Jedna elektrana od pet kilovata je već sagrađena na Tehničkoj školi i treba da se priključi da bi mogla da predaje višak struje u mrežu. Za nedelju dana treba da počne instaliranje solarnih panela od ukupno 15 kilovata na Ekonomskoj školi. To je rezultat jednog od samo par takvih pilot-projekata s Ministarstvom rudarstva i energetike i predviđeno je da bude završen do kraja juna.

Zgrade javnih preduzeća u Pirotu će dobiti krovne solarne panele

Gradska uprava je samostalno počela da planira izgradnju solarne elektrane od 27 kilovata na zgradi Komunalca. Radi i na dokumentaciji za projekte takvih postrojenja na objektima drugih javnih preduzeća, poput Vodovoda i kanalizacije i Regionalne deponije Pirot, napomenuo je Ivković.

Gradski energetski menadžer je skrenuo pažnju i na to da su potencijalni investitori na delu teritorije na Staroj planini merenjima utvrdili odličan potencijal za vetroparkove, samo da preostaje izazov dostupnosti tih lokacija za izgradnju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke