Voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Foto: Anrita from Pixabay

Objavljeno

29.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Pet sremskih opština zajedničkim snagama krenuće u realizaciju projekta koji ima za cilj da u dužem vremenskom periodu na kvalitetan, trajan i najekonomičniji način, obezbedi vodosnabdevanje istočnog Srema. Projekat obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika.

Međuopštinski sporazum o pripremi, izgradnji i upravljanju Regionalnim sistemom vodovosnabdevanja „Istočni Srem“ u Gradskoj kući u Rumi potpisali su predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić Bošković, predsednik Opštine Pećinci Siniša Đokić, predsednik Opštine Irig Tihomir Stojaković, zamenica predsednika opštine Stara Pazova Marina Savić i zamenik predsednika opštine Inđija Milan Končarević.

Projekat je, kako je saopštila Opština Ruma, odobrilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC). Cilj projekta je uspostavljanje međuopštinske saradnje zarad projektovanja, izgradnje i upravljanja regionalnim sistemom vodosnabdevanja.

Do 2050. će nedostajati 1.500 litara u sekundi vodnog resursa u Sremu

Milan Mirić, direktor Regionalne razvojne agencije (RRA) Srem, koja je koordinator projekta, izjavio je da će bez realizacije ovog projekta sve sremske opštine imati velike probleme u vodosnabdevanju. Projekcije do 2050. godine pokazuju da će nedostajati 1.500 litara u sekundi vodnog resursa u Sremu.

„Regionalni sistem je predviđen da sve te nedostatke u vodosnabdevanju, praktično dopunjava, da lokalni vodovodni sistemi mogu biti relaksirani. Moram napomenuti da lokalna izvorišta ostaju, lokalna preduzeća ostaju, regionalni sistem će biti jedan poseban sistem koji će se vezivati na lokalne sisteme”, objasnio je on.

Vrednost projekat 140 miliona evra, planirana fazna realizacija

Preliminarna investiciona vrednost je 140 miliona evra, pa se zato radovi odvijaju fazno. Prvi radovi će biti na izvorištu Hrtkovačka draga, gde će se graditi fabrika vode, a potom kreće izgradnja severnog i južnog kraka koji će vodom snabdevati svih pet opština.
Procenjeno je da će projekat biti okončan u roku od 15 godina. Mirić kaže da za 15 godina biti postignut maksimum projekta i onda Srem neće morati da razmišlja o vodosnabdevanju narednih 30 godina.

Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić Bošković izjavila je da će projekat doneti dugoročne koristi regionu, i omogućiti da opštine zajedno grade održivu budućnost za sve svoje stanovnike.

Na projektu Regionalnog vodovodnog sistema „Istočni Srem“ RRA Srem radi od 2014, a prva ideja za rešavanje problema vodosnabdevanja u Sremu udruživanjem više opština datira još iz 80-ih godina XX veka.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja
Foto: Opština Ruma
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

29. februar 2024. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

29. februar 2024. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

29. februar 2024. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

29. februar 2024. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika