Energetska efikasnost

Pet članica EU nedovoljno koriste strategiju za renoviranje zgrada za poboljšanje energetske efikasnosti

Foto: Pixabay

Objavljeno

06.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Bugarska, Hrvatska, Nemačka, Rumunija i Slovenija su samo delimično ostvarile ciljeve iz člana 4. Direktive o energetskoj efikasnosti Evropske unije (EU) i propustile su priliku da ostvare brojne koristi strategije za renoviranje zgrada, upozorava se u u nedavno objavljenom izveštaju konzorcijuma EmBuild, čija izrada je finansirana kroz program EU Horizon 2020.

Jasno je da je propuštena prilika budući da renoviranje zgrada ima potencijal da donese direktne koristi građanima, firmama i organima javne uprave u vidu nižih računa za energente, veći komfor, bolju produktivnost, kao i društvene koristi poput veće energetske sigurnosti, boljeg kvaliteta vazduha i podsticanja privrednog rasta, navodi se u saopštenju EmBuild.

Izrada i sprovođenje nacionalnih strategija renoviranja zgrada od strane zemalja članica EU je uslov iz Direktive o energetskoj efikasnosti, koja je usvojena 2012. godine, dok se u članu 4. te direktive tražilo od vlada zemalja članica da predstave Evropskoj komisiji prve verzije svojih strategija renoviranja u aprilu 2014. godine, i da ih ažuriraju na svake tri godine, podseća EmBuild.

Osim usklađenosti ažuriranih strategija renoviranja pet zemalja članica sa direktivom, izveštaj se takođe bavi pristupima za uklanjanje prepreka za renoviranje javnih zgrada, podršku opštinama i drugim relevantnim oblastima, poput finansijske podrške i uključivanja zainteresovanih strana, navodi se u saopštenju.

Najviše zabrinjava nedostatak dugoročne strateške vizije

I dok su strategije pet zemalja unapređene u nekim oblastima i sprovedene neke nove mere, malo je učinjeno na značajnom unapređenju strategija iz 2014. godine i povećanju stepena i kvaliteta renoviranja brzinom koja bi značajno doprinela postizanju ciljeva EU za 2030. godinu i ispunjenju obaveza iz Pariskog sporazuma. Najviše zabrinjava nedostatak dugoročne strateške vizije i plana sprovođenja politika i mera za pokretanje investicija u renoviranje zgrada.

Renoviranju javnih zgrada prema zahtevima direktive i dalje se pristupa u veoma ograničenoj meri, upozorava EmBuild.

U analizi se zaključuje da je izrada strategije renoviranja i dalje nisko na listi prioriteta u svim ovim zemljama, navodi se u saopštenju.

Članovi konzorcijuma EmBuild su NALAS, BPIE i osam partnera iz šest zemalja – EnEffect (Bugarska), REGEA (Hrvatska), GIZ, eza!, i Tehnički univerzitet u Minhenu (Nemačka), AE3R (Rumunija), Univerzitet u Beogradu (Srbija), i KSSENA (Slovenija), stoji u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

6. septembar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

6. septembar 2018. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

6. septembar 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

6. septembar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora