Klimatske promene

Penzioni fondovi predmet satire zbog podrške industriji fosilnih goriva

penzioni fondovi, Ujedinjeno Kraljevstvo, nafta, fosilna goriva

Foto: Make My Money Matter

Objavljeno

29.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Penzioni fondovi u Velikoj Britaniji drže 88 milijardi funti u akcijama i obveznicama naftnih i gasnih kompanija. Neprofitna organizacija Make My Money Matter (Neka moj novac znači) radi na transformaciji finansijskog sistema, da se sredstva iz penzionih fondova koja se trenutno ulažu u industriju fosilnih goriva preusmere na rešenja za borbu protiv klimatskih promena.

Penzioni fondovi u Ujedinjenom Kraljevstvu vrede tri biliona funti. Ulažu u privatnu aktivu širom sveta. Iako se penziona industrija poslednjih godina obavezala na niz mera usmerenih ka obaranju neto emisija gasova s efektom staklene bašte na nulu, a klimatske mere su postale centralni stub njihovih investicionih planova, znatne količine novca penzionih štediša ostaju uložene u industriju fosilnih goriva, piše u izveštaju organizacije Make My Money Matter.

Skoro 10 odsto kapitala i korporativnih obveznica svih penzionih fondova u Velikoj Britaniji ulaže se u industriju fosilnih goriva

Procenjuje se da su britanski penzioni fondovi uložili preko 88 milijardi funti u industriju fosilnih goriva. To je skoro 10 odsto njihovog kapitala i korporativnih obveznica, po podacima iz istraživanja koje je sprovela ova organizacija. Prema izveštaju, skoro četvrtinom iznosa, odnosno 20 milijardi, raspolaže samo naftna kompanija Shell.

Ove investicije daju podršku preduzećima koja su do sada pokazala da ne žele ili nisu u stanju da prilagode svoje poslovne modele i deluju tempom i obimom potrebnim da se izbore sa klimatskom krizom.

Zahvalnica Oblivije Kolmajn, direktorke naftne kompanije

Make My Money Metter je pokrenuo kampanju sa nizom kratkih sarkastičnih video snimaka o tome kako se industrija fosilnih goriva bogati novcem penzionih fondova. U najnovijem, glumica Olivija Kolman kao direktorka naftne kompanije zahvaljuje svim penzionim štedišama za ostvareni profit. Pritom se njen lik zove Oblivija Koulmajn (Oblivia Coalmine), u igri reči što aludira na neznanje i rudnike uglja.

„Novac od vaših penzija nam je pomogao da iskopamo, izbušimo i uništimo više ove planete nego ikada pre. Čak smo uspeli da napravimo nekoliko malih vetroturbina da bi Greta i njeni drugari bili zadovoljni“, izgovorila je Kolmajn u ovoj zahvalnici.

Temperatura na globalnom nivou će verovatno porasti za tričavih stepen ili dva, ali profit naftnih kompanija uzleće na ogromne visine, objasnila je Koulmajn.

Nazdravljajući čašom crne tečnosti u šampanjskoj čaši, zamolila je penzione štediše da nastave sa ulaganjem svog teško stečenog novca na isti način.

„Ne možemo sebi da priuštimo da nam penzije podržavaju ekspanziju fosilnih goriva – to je previše rizično za našu planetu, a previše je rizično i za našu štednju. Zato pozivamo sve penzione fondove da odmah prestanu da finansiraju razvoj nafte i gasa“, rekli su u organizaciji.

Make My Money Matter predlaže tri ključna koraka. Na prvom mestu, ovi fondovi bi trebalo da stave do znanja kompanijama u sektoru fosilnih goriva da očekuju prestanak ekspanzije projekata za naftu i gasu. Ujedno da usvoje verodostojne planove za doprinošenje naporima da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 stepena Celzijusa.

Druga stavka je glasanje protiv svake investicije u nova naftna i gasna polja. U slučaju da prva dva koraka ne daju željene rezultate, treba objaviti plan prodaje uloga u ovakvim kompanijama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rystad Energy elektricne-mreze-neophodno-investirati-3-1-biliona-dolara-do-2030-ogranici-globalno-zagrevanje

U električne mreže neophodno uložiti 3,1 bilion dolara do 2030. da se ograniči globalno zagrevanje

29. novembar 2023. - Zastarelost i neodgovarajuće karakteristike elektromreže su među najznačajnijim preprekama u energetskoj tranziciji, upozorava Rystad Energy

Istraživanje pokazalo da je podrška klimatskoj akciji veća nego što se misli

Dve trećine ljudi spremno da jedan odsto zarade da na spašavanje planete od klimatskih promena

29. novembar 2023. - Čak 69 odsto globalne populacije spremno je da dobrinese borbi protiv globalnog zagrevanje, odricanjem od jednog procenta svog dohotka

srbija nekp pks ldk energetsko planiranje

Uspešno je okončan ključni projekat za transformaciju energetskog ambijenta u Srbiji

29. novembar 2023. - Projekat "Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje“, finansiran iz programa IPA 2017, poslužio je kao primer saradnje svih aktera energetskog sektora u zemlji u oblasti metodološkog strateškog planiranja

2024, najtopliji januar u istoriji merenja

Oboren prvi rekord ove godine: januar 2024. najtopliji u istoriji

29. novembar 2023. - Nakon najtoplije 2023. godine, u 2024. je zabeležen najtopliji januar u istoriji i ujedno osmi uzastopni mesec u kojem su globalne temperature dostigle rekordne visine