Klimatske promene

Penzioni fondovi predmet satire zbog podrške industriji fosilnih goriva

penzioni fondovi, Ujedinjeno Kraljevstvo, nafta, fosilna goriva

Foto: Make My Money Matter

Objavljeno

29.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Penzioni fondovi u Velikoj Britaniji drže 88 milijardi funti u akcijama i obveznicama naftnih i gasnih kompanija. Neprofitna organizacija Make My Money Matter (Neka moj novac znači) radi na transformaciji finansijskog sistema, da se sredstva iz penzionih fondova koja se trenutno ulažu u industriju fosilnih goriva preusmere na rešenja za borbu protiv klimatskih promena.

Penzioni fondovi u Ujedinjenom Kraljevstvu vrede tri biliona funti. Ulažu u privatnu aktivu širom sveta. Iako se penziona industrija poslednjih godina obavezala na niz mera usmerenih ka obaranju neto emisija gasova s efektom staklene bašte na nulu, a klimatske mere su postale centralni stub njihovih investicionih planova, znatne količine novca penzionih štediša ostaju uložene u industriju fosilnih goriva, piše u izveštaju organizacije Make My Money Matter.

Skoro 10 odsto kapitala i korporativnih obveznica svih penzionih fondova u Velikoj Britaniji ulaže se u industriju fosilnih goriva

Procenjuje se da su britanski penzioni fondovi uložili preko 88 milijardi funti u industriju fosilnih goriva. To je skoro 10 odsto njihovog kapitala i korporativnih obveznica, po podacima iz istraživanja koje je sprovela ova organizacija. Prema izveštaju, skoro četvrtinom iznosa, odnosno 20 milijardi, raspolaže samo naftna kompanija Shell.

Ove investicije daju podršku preduzećima koja su do sada pokazala da ne žele ili nisu u stanju da prilagode svoje poslovne modele i deluju tempom i obimom potrebnim da se izbore sa klimatskom krizom.

Zahvalnica Oblivije Kolmajn, direktorke naftne kompanije

Make My Money Metter je pokrenuo kampanju sa nizom kratkih sarkastičnih video snimaka o tome kako se industrija fosilnih goriva bogati novcem penzionih fondova. U najnovijem, glumica Olivija Kolman kao direktorka naftne kompanije zahvaljuje svim penzionim štedišama za ostvareni profit. Pritom se njen lik zove Oblivija Koulmajn (Oblivia Coalmine), u igri reči što aludira na neznanje i rudnike uglja.

„Novac od vaših penzija nam je pomogao da iskopamo, izbušimo i uništimo više ove planete nego ikada pre. Čak smo uspeli da napravimo nekoliko malih vetroturbina da bi Greta i njeni drugari bili zadovoljni“, izgovorila je Kolmajn u ovoj zahvalnici.

Temperatura na globalnom nivou će verovatno porasti za tričavih stepen ili dva, ali profit naftnih kompanija uzleće na ogromne visine, objasnila je Koulmajn.

Nazdravljajući čašom crne tečnosti u šampanjskoj čaši, zamolila je penzione štediše da nastave sa ulaganjem svog teško stečenog novca na isti način.

„Ne možemo sebi da priuštimo da nam penzije podržavaju ekspanziju fosilnih goriva – to je previše rizično za našu planetu, a previše je rizično i za našu štednju. Zato pozivamo sve penzione fondove da odmah prestanu da finansiraju razvoj nafte i gasa“, rekli su u organizaciji.

Make My Money Matter predlaže tri ključna koraka. Na prvom mestu, ovi fondovi bi trebalo da stave do znanja kompanijama u sektoru fosilnih goriva da očekuju prestanak ekspanzije projekata za naftu i gasu. Ujedno da usvoje verodostojne planove za doprinošenje naporima da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 stepena Celzijusa.

Druga stavka je glasanje protiv svake investicije u nova naftna i gasna polja. U slučaju da prva dva koraka ne daju željene rezultate, treba objaviti plan prodaje uloga u ovakvim kompanijama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

29. novembar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

Stanje klime u Evropi 2023. godina kontradiktornih vremenskih prilika

Stanje klime u Evropi: 2023. bila godina meteoroloških kontrasta

29. novembar 2023. - Izveštaj Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena Stanje klime u Evropi opisuje ekstremnu godinu za nama

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

29. novembar 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

29. novembar 2023. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić