Klimatske promene

Gutereš: Globalni energetski sistem je slomljen, fosilna goriva su ćorsokak

Gutereš: Globalni energetski sistem je slomljen, fosilna goriva su ćorsokak

Foto: UN

Objavljeno

19.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Globalni energetski sistem je slomljen i približava nas klimatskoj katastrofi, dok su fosilna goriva ćorsokak, ekološki i ekonomski, istakao je Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš, povodom izveštaja o stanju klime Svetske meteorološke organizacije (WMO). Rešenje je transformacija energetskih sistema, istakao je sekretar i naveo pet ključnih smernica za tranziciju ka obnovljivim.

Gutereš je ocenio da je poslednji izveštaj WMO za 2021. godinu o globalnom stanju klime „turobna litanija nad neuspehom čovečanstva da se uhvati u koštac sa klimatskim poremećajima“.

On je istakao da su porast nivoa mora, koncentracije gasova staklene bašte, kiselost i zagrevanje okeana postavili nove alarmantne rekorde u 2021. godini.

Gutereš: Moramo okončati zagađenje fosilnim gorivima i ubrzati tranziciju obnovljive energije pre nego što spalimo naš jedini dom

„Globalni energetski sistem je slomljen i sve nas približava klimatskoj katastrofi. Fosilna goriva su ćorsokak — ekološki i ekonomski. Rat u Ukrajini i njegovi neposredni efekti na cene energije su još jedan poziv za buđenje. Jedina održiva budućnost je obnovljiva. Moramo okončati zagađenje fosilnim gorivima i ubrzati tranziciju obnovljive energije pre nego što spalimo naš jedini dom“, rekao je generalni sekretar.

Uže spasa je transformisanje energetskih sistema

Kako bi se održao cilj od 1,5 stepeni Celzijusa i sprečile najgore posledice klimatske krize, neophodno je da se deluje u ovoj deceniji. Tehnologije obnovljive energije kao što su vetar i solarna energija su lako dostupne i u većini slučajeva jeftinije od uglja i drugih fosilnih goriva.

Cena energije vetra je opala za više od polovine, a cena solarne energije i baterija je pala za 85 odsto, tokom protekle decenije

Tokom protekle decenije, cena energije vetra je opala za više od pola, a cena solarne energije i baterija je pojeftinila za 85 odsto. Ulaganje u obnovljive izvore energije omogućuje tri puta više radnih mesta nego fosilna goriva, istakao je Gutereš.

Nema vremena za gubljenje, upozorio je generalni sekretar i naveo pet ključnih akcija za brz početak tranzicije ka obnovljivim izvorima energije.

Pet hitnih akcija za tranformaciju ka obnovljivim

Prva akcija je da se tehnologije obnovljive energije, poput skladištenja energije u baterija, moraju tretirati kao slobodno i dostupno globalno javno dobro.

Uklanjanje prepreka za razmenu znanja i transfer tehnologije, uključujući i ograničenja intelektualne svojine, su ključna za brzu i pravednu tranziciju, navodi Gutereš.

Gutereš: Ukloniti prepreke za razmenu znanja i transfer tehnologije, uključujući i ograničenja intelektualne svojine

Skladištenje obnovljive električne energije se često navodi kao najveća prepreka u energetskoj tranziciji. Stoga je sekretar apelovao da se oformi globalna koalicija za skladištenje baterija, koja bi okupila vlade, tehnološke kompanije, proizvođače i finansijere, kako bi se ubrzale inovacije i implementacija tehnoligije.

Druga incijativa ima za cilj da se obezbedi, poveća i diverzifikuje snabdevanje najvažnijim komponentama i sirovinama za tehnologije obnovljive energije, koji su koncentrisani su u nekoliko zemalja. Gutereš je napomenuo da takva rešenja zahtevaju usklađenu međunarodnu koordinaciju i ogroman napor.

Treća akcija usmerena je ka vladama, kako bi se izgradili regulativni okviri i izjednačili uslovi za obnovljive izvore energije, jer u mnogim zemljama državni aparat favorizuje fosilna goriva.

Sekretar pozviva vlade i da ubrzaju i pojednostave odobravanje projekata solarne energije i vetra, modernizuju mreže

Politika obnovljive energije je fundamentalna za smanjenje tržišnog rizika i podsticanje ulaganja u taj sektor. Generalni sekretar je pozvao vlade da ubrzaju i pojednostave odobravanje projekata solarne energije i vetra, modernizuju mreže i postave ambiciozne ciljeve u pogledu obnovljive energije.

Gutereš je kao četvrto naveo da bi vlade morale da preusmere subvencije sa fosilnih goriva na zaštitu najugroženijij slojeva stanovništva. Ugalj, nafta i gas dobijaju dnevno oko 11 miliona dolara subvencija.

Ugalj, nafta i gas dobijaju dnevno oko 11 miliona dolara subvencija

Vlade širom sveta godišnje ulažu oko 500 milijardi dolara u veštačko smanjenje cena fosilnih goriva, što je više nego trostruko od onoga što dobijaju obnovljivi izvori energije.

Gutereš: Investicije u obnovljive moraju da se utrostruče i da dostignu najmanje 4,000 milijardi dolara godišnje

Kao petu smernicu, generalni seketar navodi da privatne i javne investicije u obnovljive izvore energije moraju da se utrostruče i da dostignu najmanje 4,000 milijardi dolara godišnje.

Za solarnu energiju i energiju vetra, troškovi investicija čine 80 procenata ukupnih troškova, što znači da će sadašnje velike investicije donositi velike nagrade u godinama koje dolaze, rekao je Gutereš.

On je napomenuo da neke od zemalja u razvoju plaćaju za obnovljive i sedam puta veće troškove finansiranja od razvijenih zemalja. Potrebno je kombinovano finansiranje koje obezbeđuje neophodna sredstva za pokrivanje postojećih finansijskih nedostataka i otključava velike sume od privatnih investitora, kazao je sekretar.

Poziv za banke da usklade portfolio

Generalni sekretar je pozvao menadžment i akcionare razvojnih banaka i razvojnih finansijskih institucija da preuzmu odgovornost i u potpunosti usklade celokupni kreditni portfolio sa Pariskim sporazumom, najkasnije do 2024. godine.

Komercijalne banke i svi elementi globalnog finansijskog sistema moraju dramatično da povećaju ulaganja u obnovljive izvore energije. To je jedini put do stvarne energetske sigurnosti, stabilnih cena električne energije i održivih mogućnosti za zapošljavanje, rekao je Gutereš.

Vreme je da javni i privatni lideri prestanu da govore o obnovljivim izvorima energije kao o dalekom projektu u budućnosti, rekao je generalni sekretar. On je podvukao da je sada trenutak da se pokrene tranzicija ka obnovljivoj energiji, pre nego što bude prekasno, što i izveštaj WMO jasno pokazuje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

19. maj 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

19. maj 2022. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

19. maj 2022. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

19. maj 2022. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama