Mobilnost

Parlamentarci sa Zapadnog Balkana utiru put održivoj urbanoj mobilnosti

parlamentarci odrziva urbana mobilnost giz ljubljana

Slika: Poseta parlamentaraca Ljubljani

Objavljeno

17.07.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.07.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Tokom protekle dve godine, parlamentarci iz regiona Zapadnog Balkana prigrlili su temu održive urbane mobilnosti zahvaljujući intenzivnoj saradnji sa Otvorenim regionalnim fondom za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (GIZ ORF-EE) i ekspertima iz oblasti. Sada kada su u svakoj od zemalja regiona publikovani i vodiči o politikama u oblasti održive urbane mobilnosti, poslanici ne samo da imaju znanje i kompetencije, već su spremni i da oblikuju političke procese donošenja odluka o ovoj temi u svojim zemljama.

Od kada je počeo sa radom 2008. godine, GIZ ORF-EE je, kao instrument za jačanje regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi, imao snažan fokus na saradnju sa parlamentarcima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i sa Kosova.

Fond je uspeo da ojača kapacitete parlamentaraca za proce odlučivanja u oblasti klimatskih tema i održive urbane mobilnosti. U ovom procesu GIZ ORF-EE je blisko sarađivao sa Energetskom zajednicom kao svojim regionalnim partnerom i sa šest organizacija civilnog društva, odnosno sa Školama političkih studija, koje je Savet Evrope licencirao za sprovođenje obrazovnih programa za političare.

U julu 2018. pokrenut je dvogodišnji projekat „Razvoj kompetencija parlamentaraca iz jugoistočne Evrope o održivoj urbanoj mobilnosti“ sa ciljem da se poslanicima pruži više informacija o ovoj temi, da oni steknu neophodna znanja i stručnost, kao i da se organizuju nacionalne rasprave o ovoj temi.

Razvoj kompetencija parlamentaraca JIE

parlamentarci odrziva urbana mobilnost berlin giz
Poseta poslanika Berlinu

Tokom projekta, ORF-EE je, uz podršku Škola političkih studija, organizovao različite formate za edukaciju parlamentaraca na regionalnom i nacionalnom nivou: obuke i konsultacije za poslanike i zaposlene u parlamentima, bilateralne sastanke za razmenu iskustava, studijska putovanja u Berlin i Ljubljanu, kao i Parlamentarni forum o energetskoj efikasnosti i klimatskim promenama u Moldaviji u decembru 2019. godine.

„Iako se održiva urbana mobilnost na prvi pogled može shvatiti kao tema od lokalnog interesa, iskustvo stečeno tokom ovog projekta naučilo nas je da ova tema prevazilazi lokalni značaj“, istakla je Jasna Sekulović, regionalna projektna menadžerka GIZ ORF-EE.

Parlamentarci širom regiona prihvatili su, kako je dodala, temu održivog urbanog razvoja kao važnu i relevantnu i pokazali veliko interesovanje jer su uvideli da održivi način planiranja transporta značajno utiče na kvalitet života svakog od nas.

Ova tema je čak pokrenula njihovu bilateralnu saradnju, pa su u dvogodišnjem ciklusu organizovane četiri takve bilateralne aktivnosti, istakla je Sekulović.

Parlamentarne sednice o održivoj urbanoj mobilnosti

parlamentarci odrziva urbana mobilnost srbija giz
Sednica u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Veoma važan deo projekta bile su aktivnosti u vezi sa samim radom parlamenata. Parlamentarci su temu održive urbane mobilnosti uvrstili u redovne sednice parlamentarnih odbora zaduženih za saobraćaj. Takve sednice održane su u okviru odgovarajućih parlamentarnih odbora u četiri nacionalna parlamenta: na Kosovu, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Većina tih sednica je organizovana zajedno sa stručnjacima GIZ-a za urbanu mobilnost. Tokom njih su, takođe, predstavljeni vodiči o politika u sektoru održive urbane mobilnosti koje su pripremile Škole za političke studije.

Vodiči o politikama za povećanje znanja i stručnosti

Vodiči o politikama u sektoru održive urbane mobilnosti pripremljeni su za Albaniju, BiH, Kosovo, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Srbiju. Oni daju kratak i koncizan pregled najvažnijih informacija o temi, uključujući razliku između održivog i tradicionalnog planiranja urbane mobilnosti, kao i najbolje primere iz regiona i EU.

Vodiči pružaju pregled nacionalnog zakonodavstva koje se odnosi na saobraćaj, a sadrže i konkretne predloge i sugestije na koji način bi se legislativa mogla poboljšati u cilju sprovođenja plana održive urbane mobilnosti.

Vodiči su prilagođeni karakteristikama zemalja i distribuiraju se članovima parlamentarnih odbora za saobraćaj i zelenim parlamentarnim grupama.

„Parlamentarci JIE smatraju da su vodiči vrlo korisni za njihov rad, posebno imajući u vidu da je sadržaj predstavljen na sažet način i da sadrži dragocene preporuke za njihov budući rad. Imajući u vidu da je ovo prvi projekat, koji se bavi jačanjem stručnosti parlamentaraca na ovu temu, njihovi konkretni potezi u parlamentu će tek uslediti“, objasnila je Sekulović.

Ona je istakla da su poslanici posle sticanja potrebnih znanja o održivoj urbanoj mobilnosti spremni da rade na promociji ideje održive urbane mobilnosti u sektoru saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

17. jul 2020. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

17. jul 2020. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

17. jul 2020. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

17. jul 2020. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku