OIE

Otvoreno javno glasanje za EUSEW nagrade

EUSEW nagrade

Foto: EUSEW

Objavljeno

08.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno glasanje za dodelu Evropske nagrade za održivu energiju je otvoreno. Žiri takmičenja je odabrao devet finalista. Nagrade su deo Nedelje održive energetike u Evropskoj uniji (EUSEW), a biće dodeljene u tri kategorije: inovacije, lokalna energetska akcija i žena u energetici.

EUSEW nagrade odaju priznanje izuzetnim pojedincima i projektima za njihove inovacije i napore na polju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Nakon što je žiri odabrao devet finalista, otvoreno je javno glasanje u tri kategorije: inovacije, akcija na lokalna energetska akcija i žena u energetici.

Za svoje favorite možete glasati do 2. juna. U svakoj od navedenih kategorija možete glasati samo jednom. Pobednici će biti proglašeni na ceremoniji dodele nagrada 11. juna u Briselu.

Kategorija inovacija

EUSEW-ova Nagrada za inovacije odaje priznanje tekućim ili nedavno završenim originalnim projektima koji doprinose energetskoj tranziciji i imaju opipljive rezultate, a finansira ih EU. Nagrada takođe inspiriše i motiviše druge da implementiraju slična rešenja širom EU koja će doneti društvenu, ekonomsku i ekološku dobit.

Norveška kompanija Kitemil razvila je zmaja za proizvodnju električne energije. Sistem Airborne Wind Energy se ima tri glavne komponente: zmaja, uže i stanicu na zemlji. Zmaj lebdi na vazdušnim strujama, dok uže prenosi vučnu silu sa zmaja na generator koji je na zemlji i proizvodi električnu energiju.

Lebdeći na visini od 300 metara, zmaj doseže mnogo jače vetrove, što rezultira nižim troškovima proizvodnje i zauzima manje zemljišta nego tradicionalne vetroelektrane.

Austrijska kompanija Photorama drugi je finalista u kategoriji inovacija. Kompanija je razvila kružni model za reciklažu starih solarnih panela, koji omogućava ponovnu upotrebu materijala poput srebra, indijuma i silicijuma.

Treći finalista je outPHit projekat u Španiji, koji radi na energetsom renoviranju zgrada. Trenutno je 75 odsto zgrada u Evropi neefikasno, što za posledicu ima veću potrošnju energije i povećanje emisija CO2. Projekat renovira zgrade kroz 25 studija slučaja kako bi pokazao stvarne rezultate i obezbedio energetski efikasna rešenja.

Lokalna energetska akcija

Nagradom za lokalnu energetsku akciju odaje se priznanje održivom delovanju grupe građana ili potrošača (povezane sa lokalnom samoupravom ili drugim zainteresovanim stranama) u sferi energetike ukoliko doprinosi tranziciji čiste energije na nivou zajednice ili na lokalnom nivou. Ove godine u finalu su projekat De Energiecentrale, inicijativa Centrales Villageoises i AUSL Romagna.

De Energiecentrale ima za cilj da pojednostavi i učini energetsku sanaciju pristupačnijom domaćinstavima u Gentu u Belgiji. Zbog tehničkih, finansijskih i administrativnih izazova, vlasnici kuća često odustaju od energetske obnove odnosno renoviranja svojih domaćinstava. De Energiecentrale pruža besplatne smernice i pomaže građanima da preduzmu korake u energetskoj sanaciji.

Stanovnici Genta mogu dobiti pomoć tokom celog procesa, od posete stručnjaka koji će im reći šta je potrebno renovirati do pronalaženja izvođača radova, upoređivanja ponuda i prijavljivanje za grantove i zajmove.

Drugi finalista u kategoriji lokalne energetske akcije je francuska inicijativa Centrales Villageoises. Građani koji je čine udružuju se kroz lokalna zadružna preduzeća za projekte obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti na nivou zajednice. Ova inicijativa je omogućila postavljanje više od 500 solarnih krovnih elektrana.

AUSL Romagna, regionalna zdravstvena agencija u Italiji, razvila je sveobuhvatan pristup energetskoj efikasnosti u desetinama bolnica i zgrada. Njen pristup integriše energetsku efikasnost, obnovljivu energiju i održivu mobilnost. Agencija koristi sve dostupne načine finansiranja ali i podizanja svesti među 15.000 zaposlenih i preko milion građana.

Žena u energetici

Nagradom Žena u energetici se ističu aktivnosti žena koje, ukoliko se sprovedu i na drugim mestima, doprinose ubrzavanju tranzicije ka čistoj energiji u Evropi. Posebna pažnja posvećena je naporima da se pokrene agenda integracije načela rodne ravnopravnosti i podrže jednakost i jednake mogućnosti u energetskom sektoru.

Ovogodišnje finalistkinje su Fransoaz Refaber, Rita Gomes i Karolina Atspodina.

Fransoaz Refaber je 2010. godine, nakon 25 godina rada u bakarskom sektoru, osnovala sopstvenu konsultansku kuću u Parizu. Razvila je model finansiranja mera energetske efikasnosti u saradnji sa lokalnim vlastima, omogućavajući trećim stranama da pozajmljuju novac za energetsku sanaciju.

Njen rad je doveo do osnivanja udruženja Serafin, koje pomaže domaćinstvima sa niskim prihodima u pristupu dugoročnim zajmovima bez kamate za renoviranje domova.

Arhitekta Rita Gomes zahvaljujući solarnim ćelijama osetljivim na boje pretvara predmete za domaćinstvo u uređaje za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Ona je direktorka nagrađivanog startapa Seenergy u Portu u Portugaliji. On radi na demokratizaciji solarne energije koja se može proizvoditi integracijom solarnih ćelija i baterija u nameštaj.

Karolina Atspodina, preduzetnica poreklom iz Ukrajine, osnovala je 2022. godine u Berlinu kompaniju WeDoSolar, koja razvija solarne panele jednostavne za instalaciju na balkonima.

WeDoSolar je odmah rasprodao prve komplete solarnih panela za balkone, a sada svoje proizvode prodaje u 24 zemlje članice EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

8. maj 2024. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

8. maj 2024. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

8. maj 2024. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

8. maj 2024. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači