Energetska efikasnost

Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE)

giz-orf-ee-projekat

Objavljeno

25.11.2015.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.11.2015.

Država

Komentari

0

Podeli

baner_project_fin

 • Projekt: OTVORENI REGIONALNI FOND ZA JUGOISTOČNU EVROPU – Energetska efikasnost (ORF-EE)
 • Financijer: Njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ)
 • Zemlje: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija (BJR), Srbija i Hrvatska u ulozi zemlje modela
 • Trajanje: 2008 -2019

KO SMO MI

Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (eng. skraćenica ORF-EE) osnovan je u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Za provedbu je zadužena organizacija Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Cilj ORF-EE je da kroz mreže u Jugoistočnoj Evropi političkim i civilnim akterima, koji su relevantni za oblast energije i zaštitu klime, pruži podršku u provođenju potrebnih propisa EU. Relevantne regionalne mreže time uz podršku projekta razmjenjuju informacije o iskustvu stečenom tokom implementacije mjera energetske efikasnosti i zaštite klime na regionalnom nivou, te razgovaraju o temama od zajedničkog interesa. Na taj način doprinose efikasnijem provođenju pitanja na temu energetske efikasnosti u svojim zemljama.

Projekt se realizira u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji (BJR) i na Kosovu. Hrvatska je također bila dio projekta kao partnerska zemlja, dok nije pristupila Evropskoj uniji (EU). Od tada, njena uloga je prerasla u ulogu zemlje modela  za različite mreže i prijenos dragocjenih iskustava, znanja i vještina drugim zemljama Jugoistočne Evrope (JIE).

Jedna od komponenti ORF-EE projekta se finansira sredstvima njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i EU (Horizon 2020.), dok se realizacija vrši kroz GIZ ORF-EE od strane konzorcija deset stručnih partnera, uključujući GIZ, iz osam zemalja EU i zemalja koje nisu članice EU.

Druga komponenta u okviru ovog GIZ-ovog projekta se bavi asocijacijama lokalnih samouprava u Jugoistočnoj Evropi u oblasti energetske efikasnosti, sa ciljem jačanja kapaciteta asocijacija da adekvatno zastupaju interese svojih klijenata, općina, a u konačnici i interese šire javnosti. Ovu komponentu sufinansiraju BMZ i Vlada Švicarske, dok realizaciju zajednički vrše projekti GIZ ORF-EE i GIZ ORF – Modernizacija komunalnih usluga (ORF-MMS).

third-energy-efficiency-coordination-group-meeting-vienna-austria-20131

Slika 1: Treći sastanak Koordinacijske grupe za energetsku efikasnost, Beč, Austrija, 2013.

Njemačka vlada kroz ORF-EE od 2008. godine podržava proces približavanja zemalja Jugoistočne Evrope EU u energetskom sektoru. Nacionalne vlade JIE, putem svojih ministarstava zaduženih za energiju, također imaju svoje predstavnike/ce u Energetskoj zajednici (EnC), koja je također važan partner u ovom projektu. EnC okuplja zemlje EU i zemlje Jugoistočne Evrope u njihovim zajedničkim naporima da ostvare pozitivne promjene u energetskom sektoru u regionu Jugoistočne Evrope.

NAŠ PRISTUP

Narodi Jugoistočne Evrope imaju mnogo toga zajedničkog, i kulturno i strukturno, što im nudi veliki potencijal za izgradnju i razmjenu stručnih znanja i vještina u regionalnim mrežama. Shodno tome, GIZ ORF-EE promovira održivu regionalnu saradnju među akterima sposobnim da budu nosioci reformskih procesa u energetskom sektoru, čime se doprinosi postizanju održivih nacionalnih ciljeva energetske efikasnosti u JIE.

network-of-energy-efficient-capital-cities-signing-ceremony-skopje-macedonia-2014

Slika 2:  Ceremonija potpisivanja Mreže energetski efikasnih glavnih gradova, Skopje, Makedonija (BJR) 2014. 

ŠTA RADIMO

GIZ ORF-EE je regionalni projekt o energetskoj efikasnosti, koji daje savjete svojim partnerima o pripremi i upravljanju projektima. On pruža tehničku pomoć, jačanje kapaciteta, finansiranje, i relevantne instrumente, te podržava različite aktere u formiranju mreža, pripremi programa obuke i organizaciji događaja. Također podržava svoje partnere u procesu razvoja politika.

Projekt sarađuje sa četiri glavne partnerske mreže:

 1. Civilno društvo
 2. Lokalni nivo – glavni gradovi
 3. Lokalni nivo – asocijacije lokalnih samouprava
 4. Državna ministarstva

ORF-EE koordinira svoje aktivnosti s drugim GIZ projektima i sa bilateralnim i multilateralnim donatorima u cilju sprječavanja dupliciranja rada, te postizanja sinergije. Ključni cilj projekta su rezultati koji su održivi.

Dani energetske efikasnosti sarajevo 2015
Slika 3: Dani energije, Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 2015.

S KIM RADIMO

Napori uloženi u sektor energije regiona JIE predstavljaju zajednička zalaganja velikog broja partnera.

tabela
Slika 4: Partneri GIZ-ovog ORF-EE projekta širom regiona JIE

NAJVEĆI REZULTATI I DOSTIGNUĆA PROJEKTA 

 • Mreža energetski efikasnih glavnih gradova Jugoistočne Evrope  je osnovana zahvaljujući podršci ORF-EE projekta. Mreža uključuje Zagreb, Sarajevo, Podgoricu, Skopje i Tiranu. Podršku ovoj mreži je dao i njemački grad model Freiburg im Breisgau, u bliskoj koordinaciji sa GIZ ORF-EE projektom.
 • Kao rezultat podrške koju je pružio ORF-EE projekt, svi partnerski gradovi su se  priključili Evropskoj inicijativi Sporazuma gradonačelnika i obavezali da će do 2020. godine smanjiti emisiju CO2 za najmanje 20%. Ovi gradovi su formirali strukture za upravljanje energijom, kao i info centre za energetsku efikasnost, te izradili akcione planove za održivu energiju, koji su trenutno u primjeni širom Jugoistočne Evrope.
 • Mreža škola političkih studija Vijeća Evrope u Jugoistočnoj Evropi, preko Inicijative javnog dijaloga o održivom korištenju energije, doprinosi jačanju političke volje u regionu za nastavak reformskih procesa kroz uključivanje različitih aktera, kao što su članovi parlamenta, civilnog društva, poslovnog/privatnog sektora, medija i različitih nivoa vlasti. U 2012. godini, kao primjer plodonosnih napora, u Srbiji i Crnoj Gori su po prvi put održane javne rasprave u skupštinskim odborima nadležnim za energetsku efikasnost. U međuvremenu je održano još pet skupštinskih rasprava u drugim zemljama JIE. Zahvaljujućim ovim raspravama, ubrzani su procesi razvoja i implementacije zakonskih okvira u sektoru energetske efikasnosti.
 • GIZ ORF-EE pruža savjetovanje ministarstvima država JIE po pitanju izrade i praćenja akcionih planova energetske efikasnosti  koji su obavezni u EU. U te svrhe, kao i u cilju oblikovanja državnih instrumenata energetske efikasnosti, koji omogućavaju precizniju procjenu direktnih utjecaja u smislu uštede energije i efikasnosti na državnom nivou, razvijen je i  sistem za praćenje (monitoring) . Proces je obogaćen i  softverskim rješenjem – Platformom za monitoring i verifikaciju (PMV) koji služi za izračun ušteda energije i smanjenje emisije CO2 kao rezultata implementacije mjera energetske efikasnosti, a koji je sada na raspolaganju relevantnim državnim institucijama.
 • Također je pružena podrška razmjeni uspješnih iskustava u radu zasnovana na  konceptu prekogranične razmjene među kolegama (eng. peer-to-peer), što podrazumijeva asocijacije lokalnih samouprava, ali i druga udruženja u regionu. Sposobnost asocijacija lokalnih samouprava da pružaju efikasne usluge u oblasti energetske efikasnosti za svoje članove – općine, je na taj način poboljšana i one su u mogućnosti da ponude pravovremene energetske usluge svojim građanima.  Izrađeno je i realizirano 18 pilot projekata u 18 općina širom JIE.
 • Kao rezultat zajedničkih napora ORF-EE i Inicijative javnog dijaloga, uspostavljen je prvi kontakt te saradnja između članova parlamenta JIE i Energetske zajednice. To je dovelo do stvaranja Parlamentarnog panela u sklopu Energetske zajednice, kojeg predstavljaju članovi parlamenata ugovornih strana, među kojima su zemlje Jugoistočne Evrope.
 • Kroz implementaciju različitih aktivnosti i događanja, uključujući i međunarodnu konferenciju Energija. Razvoj. Demokratija. i dane energije, osigurana je platforma za razmjenu znanja i iskustava i dalju saradnju između zemalja Jugoistočne Evrope i relevantnih regionalnih i međunarodnih aktera u energetskom sektoru.

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije